ایران پرس: رئیس جمهور چین از قصد کشورش برای شراکت مستحکم‌ با روسیه در بخش انرژی خبر داد.

 شی جین پینگ، رئیس جمهور چین دیروز سه شنبه در پیامی به همایش تجاری انرژی چین و روسیه با بیان اینکه همکاری بین مسکو و پکن در بخش انرژی با وجود چالش‌های خارجی از ثبات بالا و همیشگی برخوردار است، بر ضرورت تقویت ارتباط و هماهنگی بین دو کشور با هدف توسعه طرح‌های بزرگ مشترک انرژی تأکید کرد.

رئیس جمهور چین در این پیام همچنین گفت: «پکن قصد دارد با روسیه در بخش توسعه تکنولوژی انرژی سبز، تقویت امنیت انرژی و حمایت از ثبات بازار جهانی انرژی همکاری کند.»

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز در پیامی به همایش تجاری انرژی چین و روسیه، صنعت انرژی را همچنان یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌های همکاری اقتصادی دو کشور دانست و شراکت جامع و تعامل راهبردی دو طرف را در حال توسعه بیشتر توصیف کرد.

در ماههای اخیر مقامات چین به کرات از توسعه همکاری ها در همه زمینه های سیاسی اقتصادی و انرژی سخن می گویند و دولتمردان روسیه نیز با استقبال از آن بر توسعه روابط پکن و مسکو در همه زمینه ها تاکید دارند.

آمریکا عامل همگرایی چین و روسیه

سوال اصلی این است که چه عواملی باعث شده است روسیه و چین به این اندازه بر همگرایی دو طرف تاکید کنند، تحلیلگران سیاسی مهمترین عامل آن را وجود دشمن و رقیب مشترک یعنی غرب بخصوص امریکا می دانند که در سالهای اخیر چالشهای خود را با روسیه و چین شدت بخشیده است. جنگ تجاری امریکا با چین و تلاش برای گسترش حضور ناوگان دریایی در آبهای حوزه پیرامونی چین در کنار بحران اوکراین مهمترین مولفه های تاثیر گذار بر روابط مسکو و پکن است.

در این حال یکی از مهمترین ابزارهای غرب برای اعمال فشار بر روسیه در بحران اوکراین استفاده از اهرم انرژی است و چنانچه روسیه بتواند سهم قابل توجهی از بازار انرژی چین را به دست اورد قطعا از شانس بسیار بالایی برای ناکام گذاشتن تحریم های غرب برضد مسکو به دست خواهد آورد.

اقبال کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: «غرب هنوز هم‌در مورد اینکه همگرایی روز افرون روسیه و چین به سمت اتحاد راهبردی حرکت کند تردید دارد با این حال یکی از مهمترین عوامل رویکرد دوجانیه مسکو و پکن فشارهای همه جانبه غرب است که انها را ناگزیر به تقویت روابط دوجانبه می کند.»

انرژی، چین و روسیه را بهم نزدیک کرد

یکی دیگر از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر روابط روسیه و چین نیاز روز افزون این کشور به انرژی است.چین برای تداوم رشد اقتصادی بالغ بر هشت درصد خود نیازمند واردات انرژی است از اینرو دستیابی چین به بازار انرژی مطمین و دایمی در تقویت موقعیت منطقه ای و بین المللی چین بسیار تاثیر دارد. زیرا چین این نگرانی را نیز دارد که در تداوم چالشهای اقتصادی امریکا این کشور مانع از دستیابی چین به انرژی شود.

در این حال بازارهای روسیه که تحت تحریم های غرب به خاطر بحران اوکراین قرار دارد بازارهای بسیار جذابی برای صنایع تولیدی چین محسوب می شوند. زیرا اگر چه مهمترین شرکای تجاری روسیه اتحادیه اروپا است اما اعمال تحریم های اقتصادی ضد روسیه از سوی کشورهای اروپایی مسکو را بران داشته است که برای جبران کاستی های خود در بازارهای مختلف به چین روی بیاورد.

در جمع بندی می توان گفت، به رغم تلاشهای چین و روسیه برای تقویت همگرایی، هر دو طرف از رویکرد نظامی و امنیتی پرهیز دارند زیرا نگران ان هستند که حساسیت های غرب بخصوص امریکا را براگیزانند.یکی از دغدغه های غرب تمایل روسیه و چین برای ایجاد سازمان نظامی مانند ناتو در درون شانگهای است.به همین دلیل مسکو و پکن رویکرد خود برای تقویت همگرایی در هر بخشی را مشخصا عنوان می کنند تا مانع از هر گونه حساسیت غرب و امریکا شوند. تحریم های امریکا ضد روسیه و حتی چین کارکرد مهمی داشته و آن اینکه دو طرف را به سمت اتحاد سوق داده است که بارها اندیشکده های امریکایی در مورد آن هشدار داده اند.

نویسنده : مجید وقاری

116

بیشتر بخوانید:

چین خواستار جلوگیری از گسترش تاثیرات جنگ اوکراین و روسیه شد