تحلیل؛

ایران پرس: «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌ جمهوری اوکراین در حالی به آمریکا سفر کرده‌ است که قرار است از طرحی که خود آن را «طرح پیروزی» نام نهاده، رونمایی کند.

زلنسکی امیدوار است با این طرح بتواند مشارکت بیش از پیش آمریکا را جلب کند چنانکه تاکید کرده است که تصمیم «بایدن» نتیجه جنگ را مشخص می‌کند.

سفر رییس‌جمهوری اوکراین به آمریکا درحالی است که تنش‌های جنگ روسیه و اوکراین بالا گرفته‌است و مقامات اوکراین خواستار حمایت بیشتر اروپا و امریکا از کی یف هستند. زلنسکی رییس‌جمهوری اوکراین همچنین در پی دریافت موشکهای دوربرد برای هدف قراردادن خاک روسیه و مجوز استفاده از آن است. از نظرزلنسکی با استفاده از موشک های دوربرد اوکراین می‌تواند در این جنگ برنده باشد. در واقع از نظر وی حمله به اهدافی در خاک روسیه تنها گزینه‌ای است که می‌تواند وضعیت جنگ را تغییر دهد.

درخواست اوکراین درحالی است که آمریکا و کشورهای اروپایی با این خواست زلنسکی موافق نیستند زیرا چنین اقدامی، رویارویی مستقیم با مسکو تلقی شده وعملا با واکنش شدید روسیه روبه رو می‌شود چنانکه اکنون نیز مقامات کرملین اعلام کرده‌اند حمله اوکراین به اهدافی در عمق خاک روسیه، یعنی وارد شدن یکپارچه غرب به جنگ که این موضوع می‌تواند پیامدهای غیر قابل پیش بینی به دنبال داشته باشد.

ولادیمیر پوتین دراین زمینه رسما اعلام کرد که مجوز به اوکراین برای شلیک موشک‌های دوربرد غربی به خاک روسیه به معنی ورود ناتو به جنگ است.

اکنون زلنسکی قرار است در سفر خود با مقامات آمریکا دیدار کند و تلاش کند حمایت مالی و نظامی مقامات این کشور را در فرصت باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دست آورد. در واقع این سفر،سفری حیاتی برای جلب نظر مقامات آمریکا محسوب می شود زیرا  پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری پنجم نوامبر می‌تواند باعث تجدید نظر در سیاست واشنگتن در قبال اوکراین شود.

 

«دونالد ترامپ» نامزد ریاست جمهوری آمریکا در یک مناظره تلویزیونی از بیان برنامه خود به صورت صریح امتناع کرد ؛اما  گفت که در صورت پیروزی در انتخابات در کوتاه‌ترین زمان ممکن جنگ را پایان خواهد داد. وی« کامالا هریس» رقیب خود را نیز متهم کرد که به دنبال تسلیم سریع و بدون قید و شرط کی‌یف است.

اکنون زلنسکی امیدوار است در فرصت باقی مانده در دیدار با «جو بایدن» رییس‌جمهوری کنونی آمریکا بتواند کمک های مالی ،نظامی و پشتیبانی های بیشتری را به دست آورد از این رو به شدت از« طرح پیروزی» که هنوز جزییات آن اعلام نشده است ؛دفاع کرده است و کمک به اجرای آن را ، راهکار تغییر شرایط کنونی جنگ اوکراین وروسیه می داند.

«الکساندر کووالنکو» تحلیلگر نظامی اوکراینی دراین زمینه گفت‌ زلنسکی ممکن است برای تضمین‌های بلندمدت کمک تا سال ۲۰۲۵ فشار بیاورد و به دنبال نوعی اعلام تداوم حمایت پس از دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن باشد. همچنین احتمال زیادی داده می‌شود که رئیس‌جمهوری اوکراین درخواستش را از بایدن برای صدور مجوز حملات دوربرد به روسیه تکرار کند؛ اقدامی که مسکو اعلام کرده است اعضای ناتو را مستقیما به جنگ می‌کشاند و پاسخی شدید به دنبال خواهد داشت.

«جیک سالیوان»مشاور امنیت ملی آمریکا در پاسخ به درخواست دیدار زلنسکی با رییس‌جمهوری آمریکا گفت: «بایدن» مشتاق است تا در مورد استراتژی جامع زلنسکی برای موفقیت در این جنگ علیه روسیه گفتگو کند.

زلنسکی در تلاش است با  رایزنی، اوکراین بتواند در زمان کمی به ناتو و اتحادیه اروپا بپیوندد و روسیه هم از خاک این کشور خارج شود؛ این درحالی است که پوتین رسما اعلام کرده است که مذاکرات صلح تنها در صورتی آغاز می‌شود که کی‌یف بخش‌هایی از شرق و جنوب اوکراین را به روسیه واگذار و طرح عضویت خود در ناتو را کنار بگذارد.رییس‌جمهوری اوکراین همچنان در صدد گرفتن سلاح هایی با برد بیشتر و مجوز استفاده از آنها برای هدف قرار دادن اعماق خاک روسیه است.

به رغم همه رایزنی ها به نظر نمی رسد زلنسکی بتواند نتیجه مورد نظر را در رایزنی با مقامات آمریکا و اروپا به دست آورد. مقامات آمریکا و کشورهای غربی از سوی افکار عمومی خود برای ادامه کمک به اوکراین تحت فشار هستند ضمن اینکه ادامه  شرایط سخت اقتصادی ،اعتراضات بسیاری را از سوی شهروندان و حتی سیاستمداران  برای ادامه کمک به اوکراین در پی داشته است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان