تحلیل:

ایران پرس: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در فضای انفعال حاکم بر کشورهای منطقه، مسئولیت مقابله با تجاوزگری های رژیم صهیونیستی را به دوش گرفته ، در هفتمین مقصد از رایزنی های خود راهی اردن در جوار اسرائیل شد.

«سیدعباس عراقچی» در ادامه سفرهای منطقه‌ای خود و به منظور دیدار و گفت‌وگو با مقامات ارشد اردن،‌ صبح روز چهارشنبه با استقبال رسمی مقامات این کشور وارد امان شد.

این هفتمین مقصد از سفرهای منطقه‌ای وزیر امور خارجه ایران در راستای تداوم تلاش‌های دیپلماتیک ایران به منظور توقف جنگ در غزه و لبنان است.

پیش ازاین، وزیر امور خارجه ایران با سفر به لبنان، سوریه، عربستان ، قطر، عراق و عمان در همین خصوص رایزنی‌های ویژه‌ای انجام داده بود. وی بعد از اردن به مصر و ترکیه نیز سفر خواهد کرد.

دورجدید سفرهای منطقه‌ای وزیر امور خارجه ایران به پایتخت‌های کشورهای عربی و اسلامی منطقه، در تلاطم وضعیت ملتهب منطقه، نشان از دیپلماسی بدون توقف تهران دارد که به موازات پشتوانه‌ نظامی بازدارنده برای پاسخگویی شدیدتر ایران به هر حمله احتمالی تل آویو بعد از عملیات وعده صادق ۲، جریان پیدا کرده است.

عراقچی پیش از سفر جاری طی گفت وگوی تلفنی با «آنتونیوگوترش» دبیرکل سازمان ملل با اشاره به وضعیت فاجعه‌بار انسانی ناشی از ادامه نسل‌کشی در غزه و تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان، از دبیر کل سازمان ملل متحد خواست همه ظرفیت‌های این نهاد بین‌المللی را به منظور توقف جنایات و تجاوزات رژیم اسرائیل و ارسال کمک‌های بشردوستانه به لبنان و غزه بکار گیرد.

 

عراقچی با تکرار موضع اصولی ایران مبنی بر ضرورت حفظ صلح و ثبات در منطقه، تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران در عین تلاش همه‌جانبه برای حراست از صلح و امنیت منطقه، از آمادگی کامل برای پاسخ قاطع و پشیمان‌کننده به هر گونه ماجراجویی از سوی رژیم صهیونیستی برخوردار است.

وی تاکید کرد که مسئولیت عواقب گسترش ناامنی در منطقه بر عهده این رژیم و حامی اصلی آن یعنی ایالات متحده آمریکا خواهد بود.این رایزنی ها و سفرها در فضای پرتلاطم و حساس منطقه صورت گرفته که نشان‌دهنده پویایی سیاست خارجی و پیوند عمیق میدان و دیپلماسی است.

در این میان، همسایگان ایران تلاش‌های خود را برای ترغیب آمریکا در فشار به صهیونیست‌ها افزایش داده‌اند. شرایط منطقه به گونه‌ای است که شاید دیگر برای کشورهای منطقه، سیاست بی طرفی در این معرکه و مهلکه گزینه چندان معتبری نیست.

همه کشورهای منطقه مسئولیت دارند که از طریق تلاش برای توقف نسل کشی در غزه و پایان دادن به تجاوز رژیم اشغالگر علیه لبنان و جلوگیری از جنگ افروزی های آن در منطقه حداکثر تلاش خود را بکار گیرند.

به گفته برخی ناظران، سفرهای منطقه‌ای این روزهای عباس عراقچی، شاید یادآور سفرهای دهه هفتاد میلادی «هنری کیسینجر» وزیر خارجه وقت آمریکا به غرب آسیا در حین جنگ یوم کیپور باشد که به «دیپلماسی شاتل» یا دیپلماسی «رفت و برگشت» معروف است.

غرب آسیا به طور سنتی صحنه‌ای برای رقابت چند رقیب منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است؛ منازعه اصلی امروز در منطقه هم نبرد نظم‌ها و «دستور کارها» است.

یک سوی میدان، نظم رو به ضعف نهاده آمریکای پساجنگ سرد است و در سوی دیگر نظم شبکه مقاومت با محوریت ایران قرار دارد. ایران در این نبرد و جهت گیری سیاست خارجی اش از این راهبرد بهره گرفته است سیاست منطقه‌ای دولت چهاردهم ( که امتداد دیپلماسی منطقه‌ای دولت سیزدهم است) مبتنی بر تأمین قدرت، منافع و امنیت ملی در مناسبات جهانی و منطقه ای بدون تنازع، بحران و نهایتا جنگ با دیگر بازیگران منطقه‌ای است.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117