سوریه اعلام کرد که برای حل مشکلات پناهجویان سوری مقیم لبنان درپی تعامل مستقیم با دولت بیروت است.

به گزارش ایران پرس، روزنامه اینترنتی الاخبار روز پنج شنبه در مقاله ای به قلم «فراس الشوفی» نوشت، کسی که به گفت وگوهای جلسۀ دیروز دولت لبنان با موضوع بحران پناهجویان سوری گوش می کرد، گمان می کند که شخصیت های لبنانی اززمان آغاز این بحران همچنان از سنگربندی های سیاسی خود دست برنداشته اند و چشم خود را به روی واقعیت ها بسته اند و منافع لبنان را که با آغاز بحران مذکور به خطر افتاده است، نادیده می گیرند.

هر چند کشورهایِ حامی گروههای مسلحِ فعال در سوریه فرصت سرنگون کردن نظام «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه را از دست داده اند و به جان همدیگر افتاده اند و گرفتار بحران های داخلیِ روزافزون خود هستند، ولی در لبنان همچنان کسانی هستند که گزینه های سیاسی خود را به منافع طرف های خارجی گره زده اند و برخی از این طرف های خارجی نشان داده اند که خواب های بدی برای لبنان دیده اند و از قضایائی همچون قضیه پناهجویان سوری به عنوان برگ برنده استفاده می کنند.

شخصیتی مثل «معین المرعبی» وزیر مشاور امور پناهندگان لبنان نیاز به کسی ندارد که برایش مشکلات پناهجویان سوری و تأثیر میزبانی پناهجویان درامور اجتماعی، اقتصادی و امنیتی و زیرساختی را توضیح بدهد و این در حالیست که زیرساخت های لبنان اصولاً جوابگوی نیازهای عمومی نیست. «علی قانصوه» وزیر مشاور امور مجلس نمایندگان درجلسۀ دیروزبه تشریح دیدگاه حزب ملی سوسیالیست و متحدانش درباره بحران پناهجویان پرداخت و معین المرعبی در پاسخ به این توضیحات فقط گفت که دولت نمی خواهد به بشار اسد مشروعیت ببخشد. «مروان حماده» وزیر آموزش عالی هم گفت: ما نمی توانیم با نظام بشاراسد مذاکره کنیم.

«سعدالحریری» نخست وزیرلبنان درابتدای جلسه به مسئله لزوم درخواست لبنان از حامیان مالی خود و سازمان ملل متحد برای حل بحران پناهجویان پرداخت. هم سعد حریری و هم ائتلاف «14 مارس» و حزب  نیروهای لبنانی از سازمان ملل متحدخواسته اند که برای حل بحران پناهجویان میان لبنان و سوریه میانجیگری کند و «بیار آبی عاصی» وزیر امور اجتماعی و «میشل فرعون» وزیر مشاور امور برنامه ریزی نیز همین درخواست را تکرار کردند.  

درباره درخواست میانجی گری سازمان ملل متحد برای حل بحران پناهجویان سوری باید گفت که مقامات عالی رتبۀ سوری می گویند که موضوع بازگرداندن پناهجویان سوریِ مقیم لبنان به کشورشان در لیست اولویت های نهادهای سازمان ملل گنجانده نشده است و اطلاعات رسیده نیز نشان می دهد که حامیان مالیِ پناهجویان سوری درپی کاستن کمک های اعطایی خود به بسیاری از کشورهایِ میزبانِ این پناهجویان هستند که این امر مشکلات پناهجویان را دشوارتر و پیچیده تر خواهد کرد.

وزرائی همچون علی قانصوه درجلسۀ دیروز گفتند که بازگشت پناهجویان سوری به کشورشان بدون هماهنگی با دولت دمشق کاری دشوار است و «علی عبدالکریم» سفیر سوریه در لبنان هم در مصاحبه با روزنامه الاخبار گفت: سوریه میانجی گری را نخواهد پذیرفت بلکه خواهان تعامل رسمی برای حل بحران پناهجویان است بحرانی که مشکلاتی را برای لبنان به وجود آورده است.برخی از طرف های لبنانی مخالف همکاری وهماهنگی با سوریه هستند و همین طرف ها آوارگان سوری را تحریک می کنند که سوریه را ترک کنند تا ازقضیه پناهجویان سوری به عنوان برگ برنده برای زیرفشار گذاشتن دولت دمشق سوء استفاده کنند.

«جبران باسیل» وزیر امور خارجه و چند وزیرلبنانی دیگر تاکنون بارها هشدار داده اند که نهادهای سازمان ملل متحد و حامیان مالی لبنان درپی نگه داشتن پناهجویان سوری در لبنان به جای بازگرداندن آنها به سوریه هستند و برخی از این نهادها و حامیان درپی اسکان همیشگی پناهجویان در لبنان هستند. بنابراین؛ چگونه می توان میانجی گری سازمان ملل متحد را پذیرفت در حالی که برخی از اعضای دولت لبنان به حُسن نیت این نهاد بین المللی شک و تردید دارند؟

حزب «نیروهای لبنانی» این مسئله جنجالی را پیش کشیده است که پناهجویانِ طرفدار نظام سوریه شاید به مناطقِ تحت کنترل نظام و پناهجویانِ مخالف نظام شاید به مناطقِ تحت کنترل مخالفان نظام برگردند. حزب نیروهای لبنانی خواستار ایجاد مناطقی امن برای اسکان پناهجویان شده ولی راهکاری  برای ایجاد این مناطق ارائه نکرده است.

این در حالیست که آمارها نشان می دهد؛ اکثر پناهجویان سوری اهل مناطقی هستند که درگیری ها دراین مناطق پایان یافته یا در آستانۀ پایان یافتن است و برنامۀ آشتی ملی با موفقیت بسیار دراین مناطق اجرا شده است و در برخی از مناطق مذکور برنامۀ بازسازی ویرانه ها آغاز شده است."

منابع خبری سوری در مصاحبه با الاخبار اعلام کردند، طرف هائی در لبنان که با نظام سوریه دشمنی می کنند، نباید پناهجویان سوری را از بازگشتن به کشورشان بترسانند زیرا دولت دمشق افراد مسلحی را که با ارتش می جنگیدند، برای پایان دادن به درگیری ها در بسیاری از مناطق مجبور به زمین گذاشتن سلاح هایشان کرد و همچنان آمادۀ آشتی کردن با همه افرادی است که سلاح به دست گرفته اند و برای حل بحران آوارگی و پناهندگی شهروندان سوری آمادۀ بازگرداندن آوارگان به خانه هایشان و بازگرداندن پناهجویان به کشورشان است.  

«میشل عون» رئیس جمهوری لبنان بررسی اختلافات مربوط به بحران پناهجویان سوری را به آینده موکول کرده است و حزب« تغییر واصلاح »، دو روز پیش در بیانیه ای اعلام کرد که هیچ مانعی برای تعامل با دولت سوریه برای حل این بحران وجود ندارد.

آیا اختلاف احزاب لبنانی درباره بحران پناهجویان سوری بازگشت آنها به کشورشان را به تأخیر خواهد انداخت؟ یا مخالفان همکاری با دولت سوریه منتظر تغییر سیاست عربستان سعودی هستند تا همچون گذشته از همدیگر برای سفر به دمشق پیشی بگیرند؟

یک میلیون و 752 هزار و 468 پناهجوی سوری تا مارس 2017 نام خود را در لیست دفتر کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد در لبنان ثبت کرده اند که این آمار در مقایسه با جمعیت لبنان وحشتناک است زیرا جمعیت لبنان از 4 میلیون و 500 هزار نفر فراتر نمی رود.

مسئله دیگر اینکه  کمیساریای پناهندگان در لیست خود اسامی همۀ پناهجویان سوری را ثبت نکرده است و در خوش بینانه ترین حالت ، نام 80 درصد از پناهجویان را ثبت کرده است. به عبارت دیگر، می توان گفت که تعداد پناهجویان سوری نزدیک به 2 میلیون نفر است. حدود 6 هزار و 300 اردوگاه غیرقانونی یا قانونی احداث شده است که در این اردوگاه ها بین یک چادر تا 56 چادر نصب شده است و بین 4 تا 10 نفر در هر چادر زندگی می کنند.118/111

بیشتر بخوانید:

تاکید دبیرکل حزب الله لبنان بر لزوم برقراری امنیت و ثبات در لبنان و منطقه

سفیر سوریه در بیروت: پناهجویان سوری به کشور بازگردند

رئیس جمهوری یونان: پایان جنگ در سوریه و خاورمیانه تنها راه حل مساله پناهجویان است