یکی از اقدامات مهم «دونالد ترامپ» رییس جمهور امریکا در این زمینه، پیشنهاد مذاکرات مستقیم با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی به منظور حل و فصل بحران هسته ای وموشکی شبه جزیره کره بود.
این دیدار در 12 ژوئن (22 خرداد) در سنگاپور صورت گرفت و در پایان این دیدار ترامپ و اون سندی را امضا کردند که بر اساس آن پیونگ یانگ را به خلع سلاح هسته ای و آمریکا را به ارائه تضمین های امنیتی برای کره شمالی متعهد می کرد.
با این حال همان گونه که انتظارمی رفت، عملا به دلیل عدم انجام تعهدات آمریکا و تاکید واشنگتن بر اجرای یک طرفه تعهدات از سوی کره شمالی، روند اجرای توافق اکنون دچار مشکل جدی شده است.
در این راستا ترامپ شامگاه جمعه با ادعای اینکه روند خلع سلاح هستهای شبهجزیره کره به کُندی پیشرفته، سفر «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به کرهشمالی را لغو کرد.
ترامپ در توئیتر خود نوشت:
"از وزیر خارجه مایک پمپئو خواستم که در این زمان به کره شمالی نرود زیرا به نظرم پیشرفت کافی در موضوع خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره انجام نشده است."
پمپئو قرار بود درهفته جاری برای چهارمین بار به کره شمالی سفر کند.
اقدامات کره شمالی در راستای اجرای توافق سنگاپور و بدعهدی امریکا
ادعای ترامپ مبنی بر عدم پیشرفت در روند خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره درحالی است که کره شمالی، در هفته های اخیر، اقداماتی در راستای اجرای توافق سنگاپور از جمله تخریب سایت آزمایش های هسته ای این کشور انجام داده، اما آمریکا تاکنون گامی عملی در چارچوب این توافق برنداشته است.
با توجه به نقش کلیدی پکن در تشویق پیونگ یانگ به ادامه اجرای توافق هسته ای، جنگ تجاری بین چین و آمریکا و پیش بینی تشدید و گسترش آن در آینده نزدیک نیز از جمله دلایل اعلامی واشنگتن برای لغو سفر پمپئو بوده است.
ترامپ در این باره گفت:
"باور ندارد پکن مانند گذشته در حال کمک به روند خلع سلاح هستهای (شبهجزیره کره) باشد."
ادعای ترامپ برای پیشبرد اجرای توافق بین واشنگتن و پیونگ یانگ؛ اختلافات تجاری چین و آمریکا
رئیس جمهوری آمریکا مدعی است که در برهه کنونی چین مانع اصلی پیشبرد اجرای توافق بین واشنگتن و پیونگ یانگ است و لذا وی معتقد است که با حل و فصل اختلافات تجاری کنونی بین چین و آمریکا، مسیر اجرای توافق با کره شمالی بار دیگر هموار خواهد شد.
ترامپ با بیان اینکه پمپئو به دنبال سفر به کره شمالی در آینده نزدیک است گفت:
"البته بعد از آنکه روابط تجاری ما با چین متحول شد."
هرچند چین با توجه به روابط و مراودات بسیار گسترده با کره شمالی، نقش تعیین کننده ای در سیاست های پیونگ یانگ دارد، اما تلاش ترامپ برای مقصر جلوه دادن پکن در زمینه ناکامی در زمینه اجرای توافق وی با کیم جونگ اون، صرفا به مثابه فراربه جلو و مقصرجلوه دادن دیگران برای مبرا جلوه دادن خود است.
مقامات پیونگ یانگ معتقدند که واشنگتن در مقابل اجرای بخشهایی از توافق سنگاپور، گام مشخص و معنا داری در زمینه اجرای خواسته های پیونگ یانگ برنداشته و بلکه بر عکس، با تمدید تحریم ها علیه کره شمالی به سیاست تشدید فشار علیه این کشور ادامه می دهد.
لذاعملا اجرای این توافق اکنون متوقف شده است.
به نظر می رسد ترامپ تصورات ساده انگارانه ای درباره فرایند پیچیدهای مانند خلع سلاح هستهای کره شمالی داشته واکنون یکی از دستاوردهای سیاست خارجی وی یعنی خلع سلاح هسته ای کره شمالی که بسیار هم در باره آن تبلیغ کرد، در معرض فروپاشی قرار گرفته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/110
بیشتر بخوانید:
ترامپ سفر پمپئو به کرهشمالی را لغو کرد
پمپئو: کرهشمالی با طرح امریکایی خلع سلاح موافقت نکرد