ایران پرس- مقامات اطلاعاتی و امنیتی سی کشور آفریقایی در نشستی سه روزه با هدف بررسی راهبردهای مبارزه با تهدیدات جدید و فزآینده تروریسم در قاره آفریقا، در پایتخت سودان گرد هم آمدند.

محمد عطا رئیس سازمان اطلاعات و امنیت سودان اعلام کرد، در این کنفرانس، مقامات امنیتی آفریقا برای یافتن راهکارهایی به منظور مقابله با تهدیدات جدید در سراسر این قاره تلاش خواهند کرد.

محمد عطا افزود، امروزه یکی از تهدیدات مهم در سطح قاره آفریقا پیوستن خیل عظیم جوانان قاره آفریقا به گروه های تروریستی اعم از داعش، القاعده، الشباب و بوکوحرام است که نبود تدابیر درست برای مقابله با این روند می تواند تبعات سنگینی برای هریک از کشورهای آفریقایی و حتی جامعه بین المللی به همراه داشته باشد.

«شیمِلس سمایت»، دبیراجرایی کمیته اطلاعات و امنیت اتحادیه آفریقا مستقر در ابوجا (پایتخت نیجریه) نیز گفت: آن دسته از نیروهای آفریقایی که برای تروریست های داعش در سوریه و عراق می جنگند، به دلیل داشتن گذرنامه های بین المللی به راحتی می توانند در سراسر قاره آفریقا جولان دهند که این خطر بزرگی برای همه کشورهای آفریقایی است.

گسترش فعالیت های تروریستی در کشورهای آفریقا همچنین پیوستن گروه های مختلف به ویژه جوانان از کشورهای مختلف این قاره به گروه های تروریستی مدت هاست به معضل جدی نه تنها برای کشورهای این قاره بلکه به تهدیدی برای جهان تبدیل شده است.

تصویری از ستیزه جویان بوکوحرام

 

بسیاری از شهروندان و به ویژه جوانان از کشورهای مختلف آفریقا به دلایل مختلفی چون مشکلات اقتصادی و نبود امنیت، یا راه مهاجرت های پر خطر و غیر قانونی را در پیش می گیرند یا با وعده فریبنده گروه های تروریستی، جذب این گروه ها می شوند.

در حال حاضر بسیاری از کشورهای این قاره با مشکلات شدید اقتصادی رو به رو هستند.

بیکاری، تورم، فقر، کمبود مواد غذایی شرایط زندگی را در این کشورها سخت کرده است.

قحطی و فقر در سومالی

 

ناامنی و بی‌ثباتی سیاسی و نبود امنیت در بسیاری در کشورهای این منطقه سبب افزایش بالای ریسک سرمایه گذاری اقتصادی شده است. همچنین آماده نبودن زیر ساخت ها به ویژه کمبود برق و جاده، احتمال ابتلا به بیماری‌های خطرناک و مسری سبب شده است کشورهای این منطقه با وجود ظرفیت بالا برای جذب سرمایه گذاری، سهم بسیار ناچیزی از جذب سرمایه‌گذاری خارجی را دارا باشند.

این در حالی است که برخی از سرمایه گذاری های توسط کشورهای غربی در آفریقا نیز با هدف بهره برداری های استعماری و در راستای تامین منافع آنها انجام گرفته و سهم نیروی انسانی محلی و سود از این سرمایه گذاری ها برای کشورهای آفریقایی بسیار ناچیز بوده است.

از سوی دیگر بسیاری از حاکمان آفریقایی برای کنترل شرایط و گاه باقی ماندن و تثبیت قدرت خود،  به دریافت وام‌ها و کمک های خارجی روی آوره اند. این کمک ها نه تنها برای حل مشکلات کافی نبوده بلکه بازپرداخت آنها خود شرایط اقتصادی را در این کشورها سخت تر کرده است، به طوری که بحران ناشی از بدهی‌های خارجی سنگین کشورهای آفریقایی اکنون خود به معضلی تبدیل شده است.

این در حالی است که جنگ قدرت و تنش های سیاسی در بسیاری از کشورهای آفریقایی جریان دارد. جنگ داخلی در سودان جنوبی، تنش های سیاسی در بوروندی، بی ثباتی در سومالی، ناامنی در نیجریه و شرایط سیاسی پر تنش در لیبی، امنیت را در منطقه مختل و راه را برای گسترش فعالیت های گروه های تروریستی هموار کرده است.

 

مجموع این عوامل سبب شده است اکنون کشورهای این منطقه با احساس خطر بیشتری در پی افزایش همکاری های منطقه ای برای جلوگیری از روند کنونی باشند.

در این راستا افزایش همکاری های نظامی و امنیتی در بعد منطقه ای،برقراری ثبات، پایان دادن به اختلافات داخلی و تنش های سیاسی، پذیرش دموکراسی و رای مردم،ایجاد زیرساخت های توسعه ای برای حل مشکلات اقتصادی می تواند تا حد زیادی از انگیزه پیوستن شهروندان این قاره به گروه های افراطی و فعالیت های گروه های تروریستی بکاهد.113/110

بیشتر بخوانید:

 آفریقا در سال 1395: افزایش فعالیت گروه های تروریستی تا تنش های انتخاباتی

موافقت سودان با ایجاد مسیری امن برای انتقال کمک های انساندوستانه به سودان جنوبی

 

تصویری از ستیزه جویان بوکوحرام
قحطی و فقر در سومالی
قحطی و فقر در سومالی