"کریستین کرن"، صدر اعظم اتریش، موافقت کشورش با توافق نامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با آمریکا موسوم به "مشارکت تجاری و سرمایه گذاری دو سوی اقیانوس اطلس" "تی تی آی پی" Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) را با توجه به نتیجه مذاکرات و برنامه موجود، در شرایط فعلی غیر قابل تصور دانست.

سید رضا میر طاهر- وی تاکید کرد که اکنون زمان آن است که تجدید نظری اساسی در زمینه سیاست تجاری اتحادیه اروپا صورت گیرد.

وی تاکید کرد که دیگر مایل نیست مانند توافق نامه تجارت آزاد با کانادا موسوم به "ستا" در شرایطی قرار بگیریم که در برهه ای دیر هنگام به روشن کردن مسائل اساسی پرداخته شود.

در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل اختلاف نظرها درباره توافق نامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با آمریکا آشکار شد.

به نظر می رسد، علاوه بر اختلافات کنونی اعضای اتحادیه اروپا درباره مسائل مختلف از بحران پناه جویان گرفته تا نحوه مقابله با تروریسم، اکنون اختلاف نظر دیگری به میان آمده است.

این اختلاف به نظرات متفاوت کشورهای عضو این نهاد اروپایی در باره مذاکرات کنونی با آمریکا برای انعقاد یک توافقنامه تجارت آزاد بین دو سوی اقیانوس اطلس یعنی بین اتحادیه اروپا و آمریکا بر می گردد.

برخی از کشورهای قدرتمند اتحادیه اروپا مایل به انعقاد هر چه سریعتر توافق نامه تجارت آزاد با آمریکا هستند.

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز همچنان بر به نتیجه رسیدن این توافق نامه تاکید دارد.

در حالی که زیگمار گابریل، وزیر اقتصاد و معاون صدر اعظم آلمان، موضعی مخالف در این زمینه داشته و مذاکرات درباره توافق نامه تجارت آزاد با آمریکا را شکست خورده ارزیابی کرده و واشنگتن را مسئول آن دانسته است.

بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله اتریش، فرانسه و بلژیک از این توافق نامه رویگردان شده و با آن مخالفت کرده‌اند.

این مخالفت ها به نگرانی قابل توجه این کشورها از تبعات اجرای این توافق نامه بر سرمایه گذاران، صنایع، بخش کشاورزی و خدمات و نیز شهروندان اروپایی نشات می گیرد.

صدر اعظم اتریش بر این مساله تاکید کرده که باید اطمینان حاصل شود، در صورت اجرای این توافق نامه با سرمایه گذاران اتریشی و اروپایی، بدتر از سرمایه گذاران آمریکایی رفتار نمی شود.

در عین حال با وجود انتقادهای فراوان به ادامه روند مذاکرات درباره توافق نامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با آمریکا، کمیسیون اروپا نیز همچنان بر ادامه این مذاکرات تاکید دارد.

"ژان کلود یونکر"، رئیس کمیسیون اروپا در این باره اظهار داشته است که این توافق نامه تجاری برای اروپا از بالاترین درجه اهمیت برخوردار است. آمریکا نیز از این توافق نامه حمایت کرده و خواستار ادامه مذاکرات در این باره است.

کما اینکه "جان امرسون" سفیر آمریکا در آلمان دستیابی به توافق در این باره را تا پایان سال 2016 ممکن دانسته و این مسئله را همچنان از اهداف واشنگتن دانسته است.

آمریکا و اروپا حدود سه سال است که درباره توافق نامه تجارت آزاد مذاکره می کنند.

منتقدان توافق نامه تجارت آزاد، نگران تضعیف حقوق مصرف کنندگان و استانداردهای اروپایی در سایه این توافق هستند.

هم چنین مخالفان این توافق نامه، دلایل زیست محیطی، از دست رفتن فرصت های شغلی در اروپا و ضررهای هنگفت بخش کشاورزی را برای تایید موضع خود مطرح می کنند.

مخالفت های فزاینده ای از سوی برخی شرکت های اروپایی و گروه های هوادار محیط زیست علیه این توافق نامه تجاری ابراز شده است.

در مقابل، مدافعان مدعی هستند که این توافق نامه، روابط تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا را گسترش می دهد.

به گفته آنها اگر این توافق نامه اجرا شود به حجم مبادلات تجاری کشورهای اروپایی با آمریکا هر سال حدود 100 میلیارد یورو افزوده خواهد شد و به تشکیل بزرگ ترین منطقه تجاری آزاد در جهان خواهد انجامید و بیش از هشتصد میلیون نفر را در بر خواهد گرفت.

بدین ترتیب، مبادله روزانه کالا و خدمات میان آمریکا و اتحادیه اروپا به حدود دو میلیارد یورو خواهد رسید.

در عین حال توافق نامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با آمریکا با مخالفت شدید هم حزبی های دموکرات باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در کنگره نیز مواجه شده است.

مخالفان دموکرات بر این عقیده هستند که اجرای این قانون می تواند منجر به حذف برخی از مشاغل سنتی و کارگاه های کوچک در آمریکا شود.