در چند هفته اخیر روابط ترکیه و برخی کشورهای اروپایی بویژه آلمان و هلند دچار تنش های بی سابقه ای شده است.
روابط ترکیه و اتحادیه اروپا ترکیه پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 دستخوش تنش زیادی شد و ترکها انتقادهای شدیدی از عدم موضع گیری صریح اروپا در قبال این کودتا به عمل آوردند.
اتحادیه اروپا نیز در مقابل بارها شیوه برخورد دولت ترکیه با عوامل و حامیان کودتا را موردانتقاد قرارداد و آن را نقض تعهداتی دانست که دولت آنکارا از زمان آغاز روند عضویت ترکیه در اروپا در پیش گرفته است.
با این حال دولت ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور، نه تنها تسلیم انتقاد اروپاییها نشدند، بلکه اردوغان بر تغییر سیاست خارجی ترکیه به سوی شرق و انصراف از عضویت در اتحادیه اروپا تاکید کرد.
بدین ترتیب روند روابط آنکارا و بروکسل نه تنها بهبود پیدا نکرده، بلکه بروز مسائل جدید موجب تنش بی سابقه بین برخی اعضای اتحادیه اروپا و ترکیه شده است. از جمله افزایش تنش ها بین ترکیه و آلمان بر سر ممانعت مقامات چند ایالت آلمان از سخنرانی مقامات ارشد ترک برای تبلیغ شرکت اتباع ترک در همه پرسی اصلاح قانون اساسی ترکیه واکنش تند آنکارا را به دنبال داشت.
حدود 5 /2میلیون نفر از شهروندان ترکیه که ساکن اروپا هستند میتوانند در همهپرسی تغییر قانون اساسی ترکیه رای بدهند.این آرا برای دولت ترکیه و اردوغان از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا اردوغان دولت آلمان را به علت لغو گردهم آیی های مربوط به اصلاح قانون اساسی ترکیه ، به "رفتار فاشیستی" متهم کرد.
دولت ترکیه همچنین پس از ممانعت دولت هلند از ورود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به این کشور و بازگرداندن یک مقام دیگر که قصد سخنرانی در گردهمایی ترکهای مقیم هلند را داشتند، ضمن اخراج سفیر هلند از ترکیه ، از این کشور به سازمان ملل شکایت کرد.
حتی کار به جایی رسیده که اردوغان از جنگ صلیبی اروپایی ها علیه اسلام سخن گفته و با تاکید بر اینکه ترکهای ساکن کشورهای اروپایی"آینده اروپا" هستند ، از آنها خواست تا فرزندان بیشتری داشته باشند.
درعین حال ترکیه از اهرم فشار خود علیه اروپا یعنی مساله پناهجویان استفاده کرده و صراحتا تهدید به لغو توافقنامه مارس 2016 بین این کشور واتحادیه اروپا درباره کنترل پناهجویان کرده است. با این همه مواضع واقدامات ترکها فقط موجب خشم هر چه بیشتر مقامات اروپایی شده و آنها هشدار داده اند که اینگونه اقدمات باعث جدایی هر چه بیشتر آنکارا از اروپا و کاهش احتمال عضویت آن در این نهاد اروپایی خواهد شد.
مذاکرات مربوط به پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال 2005 آغاز شد. اتحادیه اروپا و ترکیه در توافقنامه مارس 2016موافقت کردند روند عضویت و مذاکرات مربوط به آزاد سازی ویزا را تسریع کنند و در مقابل ترکیه نیز اقدامات بیشتری برای مقابله با بحران پناهجویان انجام دهد.
با این حال پس از اقدمات سرکوب گرانه دولت ترکیه در برهه پس از کودتای نافرجام این کشور ، اتحادیه اروپا از وعده خود در باره لغو روادید برای اتباع ترکیه عدول کرد.این مساله نارضایی شدید آنکارا از بروکسل را به دنبال داشته است.
در عین حال اتحادیه اروپا مخالف تغییر قانون اساسی ترکیه است و این اقدام را گامی در مسیر پس رفت این کشور به سوی دیکتاتوری و استبداد می داند.در واقع می توان اقدامات اخیر کشورهای اروپایی را به مثابه اقداماتی در راستای ممانعت از وقوع تغییر در نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی تلقی کرد.113/111
بیشتربخوانید:
نمایندگان پارلمان آلمان خواستار خروج نظامیان این کشور از پایگاه اینجرلیک ترکیه
ترکیه 30 گردهمایی انتخاباتی در آلمان برگزار میکند
مذاکرات آلمان و ترکیه برای حل اختلافات
ا