روابط میان کلمبیا و ونزوئلا طی سال های اخیر به دلیل فشارها و مداخلات آمریکا در منطقه، با تنش روبه رو بوده است. این تانش زمانی اوج گرفت که «ایوان دوکه» رئیس جمهوری کنونی کلمبیا در سال 2019 از پذیرش پیروزی نیکلاس مادورو در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا امتناع و«خوان گوایدو» را به عنوان رییس جمهوری این کشور به رسمیت شناخت. این اقدام کلمبیا که با تحریک آمریکا انجام گرفت، به قطع روابط میان دو کشور همسایه انجامید.
سال 2020 نیز دولت کلمبیا به بهانه قرنطینه ضد بیماری کووید-19 تمامی گذرگاه های مرزی و رودخانه ای با ونزوئلا را بست.
«دوکه» طی سال های اخیر با حمایت آمریکا به «خوان گوایدو» رهبر مخالفان ونزوئلا کمک کرده و مرز کلمبیا با ونزوئلا را به پایگاهی برای فعالیت مخالفان مادورو بدل ساخته است.
البته پیش از این، دو کشور همسایه، روابط گسترده تجاری با یکدیگر داشتند تا جایی که تجارت سالیانه میان کلمبیا و ونزوئلا تا 11 میلیارد دلار نیز افزایش یافت. اما اقدامات خصمانه دولت بوگوتا علیه دولت کاراکاس، این رقم را به کمتر از 200 میلیون دلار در سال رساند که به هر دو کشور لطمه وارد ساخت. اکنون با پیروزی حزب چپگرایان در کلمبیا و در آستانه آغاز به کار« گوستاوو پترو» به عنوان رییس جمهوری جدید این کشور در هفته آینده، چشم انداز پایان تنش میان دو کشور نمایان شده است.
پترو تاکید کرده است که طرح از سرگیری تجارت با ونزوئلا را در دستور کار دولت خود قرار خواهد دارد. این درحالی است که مادورو نیز از بازسازی روابط ونزوئلا به ویژه با کشورهای همسایه استقبال کرده است. رییس جمهوری ونزوئلا در این زمینه گفت: ما باید روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی را بازسازی و احیا کنیم. همچنین روابط کنسولی و دیپلماتیک نیز باید عادی و احیا شود.
ونزوئلا طی سال های اخیر به رغم سیاست های تحریمی و فشارهای آمریکا توانسته است به ثبات قابل توجهی در عرصه های سیاسی و اقتصادی دست یابد. این شرایط سبب می شود تا دو کشور ونزوئلا و کلمبیا روابط سیاسی و اقتصادی خود را از سر بگیرد و آن را تقویت کنند.
«کارولینا موروس» یکی از صاحبان کسب و کار در کلمبیا می گوید: تجارت با ونزوئلا بزرگ ترین فرصت است که می تواند برای ما مزیت داشته باشد.
«گوستاوو پترو»، رئیس جمهور منتخب کلمبیا نیز تاکید کرده است بلافاصله پس از آغاز ریاست جمهوری در هفتم آگوست، سفیری را در کاراکاس منصوب و روند گسترش روابط تجاری با کاراکاس را آغاز کند.
«ویکتور مندز» رئیس اتاق بازرگانی کلمبیا و ونزوئلا در این زمینه می گوید : شرایط میتواند به زودی تغییر کند. ما میتوانیم تامین کننده غذا و مواد خام ونزوئلا باشیم؛ ما قربانی جنگی سیاسی شدیم. کلمبیا می تواند دوباره 120 هزار فرصت شغلی را که از دست داده بود، ظرف یک سال ایجاد کند و این فرصت خوبی برای تدارکات، کاهش قیمتها و کشاورزی در کلمبیا خواهد بود.
به هر حال، به نظر می رسد نه فقط سیاست های مداخله جویانه ایالات متحده در منطقه آمریکای جنوبی به شکست انجامیده است؛ بلکه کشورهای منطقه روند گسترش روابط با یکدیگر را شدت بخشیده اند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116