امروز 17 ژانویه سالروز مرگ پاتریس لومومبا رهبر استقلال جمهوری دموکراتیک کنگو و اولین نخست‌وزیر منتخب مردم این کشور پس از رهایی از استعمار بلژیک است؛ کسی که مبارزات ضداستعماری او در دهه 50 میلادی، ملتی را از استعمار و بردگی نجات داد و در نهایت «شهید راه آزادی» نام گرفت.

«پاتریس امری لومومبا» (Patrice Émery Lumumba) ‏سیاست‌مدار و اولین نخست‌وزیر جمهوری دموکراتیک کنگو بود.

وی رهبر استقلال کنگو از استعمار بلژیک به شمار می آید.

لومومبا با مبارزاتی که از جوانی آغاز کرد، راه را برای استقلال زئیر از بلژیک فراهم کرد و دست بلژیکی‌ها را از منابع و بانک‌های کنگو کوتاه ساخت؛ ولی پس از 10 هفته نخست‌وزیری این کشور، با همدستی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» و استعمارگر سابق کنگو یعنی  بلژیک، طی توطئه‌ای به دست رئیس‌جمهوری وقت کنگو عزل و مجبور به فرار از کشور شد.

سرانجام سرهنگ «موبوتو سه‌سه‌سه‌کو» و «ژرار سئورت» مأمور نظامی بلژیک و همکارانش پس از قطعه قطعه کردن لومومبا و دو وزیر وفادارش، آنها را در اسید سولفوریک انداختند و بقایای اجسادشان را هم سوزاندند.

سرگذشت لومومبا، این مبارز ضد استعمار، سند جنایت هولناک دیگری از دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا است که آشکارا منتخب یک ملت را برای تداوم استثمار و استعمار ثروت آفریقا، به وحشیانه‌ترین شکل ممکن به قتل رساندند.

کودتایی که به سرنگونی دولت لومومبا و اعدام بی‌رحمانه این نخست وزیر به همراه دو تن از همرزمانش، «موریس مپولو»، وزیر ورزش و جوانان و «جوزف اوکیتو»، رئیس سنا، در 17 ژانویه 1961 منجر شد، ضربه سهمگینی به انقلاب های آفریقا وارد کرد.

با این کودتا کنگو به پایگاهی استراتژیک برای سیا و توطئه هایش برای توقف روند استقلال آفریقای جنوبی تبدیل شد؛ هرچند این استقلال سرانجام در دهه 90 تحقق یافت.

مسیر ناهموار آفریقا در دست یابی به آرمان های استقلال طلبی

آرمان هایی که پاتریس لومومبا در بیش از نیم قرن دنبال کرد در همه کشورهای جهان به ویژه کشورهای آفریقایی به سبب دخالت بیگانان همچنان به رویایی دست نیافتنی برای بسیاری از کشورهای این قاره تبدیل شده است. 

حتی امروز نیز جمهوری دموکراتیک کنگو یکی از مراکز بی‌ثباتی در قاره آفریقا است.

بخش‌های وسیعی از ناحیه شرقی این کشور که دارای معادن بسیاری است همچنان خارج از کنترل دولت مرکزی در کینشاسا است و شرکت‌های معدنی چندملیتی همچنان به غارت منابع معدنی کنگو و دامن زدن به بی‌ثباتی این منطقه ادامه می‌دهند.

جمهوری دموکراتیک کنگو بعد از گذشت بیش از نیم قرن همچنان گرفتار درگیری ها و بحران سیاسی ناشی از دخالت امریکا و اروپا و فقدان دولتی مقتدر است. 

116/110

بیشتر بخوانید:

نگرانی سازمان‌ملل از وضعیت آوارگان جمهوری دموکراتیک کنگو/ تحلیل

آذر ۱۸, ۱۳۹۶

ایران پرس - بر اساس گزارش سازمان ملل، امسال حدود دو میلیون نفر در جمهوری دموکراتیک کنگو به علت افزایش خشونت‌ها، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند.

 هشدار سازمان ملل درباره خطر فاجعه انسانی در مرکز کنگو+ ویدئو

متهم شدن دولت کنگو به استفاده از شورشیان در سرکوب تظاهرات