ایران پرس - وزارت حمل‌ونقل کوبا از گسترش همکاری این کشور و روسیه در بخش حمل‌ونقل خبر داد.

به گفته طرف کوبایی، همکاری با روسیه در بخش حمل‌ونقل کماکان ادامه دارد و تمامی طرح‏‌ها در چارچوب برنامه توسعه روابط بین دو کشور که تا سال 2030 تدوین شده است، اجرا می‌شود. 

به گفته «عادل ایزکیردو» Adel Yzquierdo، وزیر حمل‌ونقل کوبا، مسکو و هاوانا به همکاری در بخش‌های مختلف اقتصادی ادامه می‌دهند.

روابط روسیه و کوبا در سال‌های اخیر شاهد توسعه سریع بود.

یکی از وجوه مهم روابط این دو کشور در دوره جنگ سرد، همکاری‌های نظامی گسترده دو طرف بود.

مسکو و هاوانا از سال 1960 تا زمان فروپاشی شوروی در سال 1991 یعنی به مدت بیش از 30 سال، هم‌پیمانان نزدیک یکدیگر به شمار می‌رفتند.

پس از بروز اختلافات بین روسیه و کوبا در زمان «بوریس یلتسین»، رئیس جمهور اسبق روسیه که سبب سردی روابط دو کشور شد، مسکو و هاوانا بار دیگر در دوره ریاست جمهوری «ولادیمیر پوتین» روابط سیاسی و اقتصادی و همچنین همکاری‌های نظامی را از سر گرفتند.

روسیه پس از بحران کوبا حدود چهار دهه در این کشور حضور نظامی داشت و یک مرکز شنود الکترونیک در «لوردس» Lourdes واقع در حدود 20 کیلومتری هاوانا برای زیر نظر گرفتن فعالیت و ارتباطات ارتش آمریکا مستقر کرده بود.

پایگاه لوردس مهم‌ترین پایگاه فرامرزی روسیه

به گفته «فرشته مقدم»، کارشناس سیاسی، پایگاه لوردس مهم‌ترین پایگاه فرامرزی اتحاد شوروی و سپس روسیه محسوب می‌شد. 

همکاری نظامی دو کشور پس از بسته شدن غیرمنتظره این مرکز در سال 2001  متوقف شد، اما روسیه در سال‌های اخیر در جهت از سرگیری روابط نظامی با کوبا گام‌هایی برداشته و به طور آشکار در پی گسترش همکاری‌های نظامی و امنیتی خود با هاوانا بوده است.

بخشش 90 درصد از بدهی کوبا به شوروی بخشی از تلاش‌های مسکو برای احیای روابط با کوبا به شمار می‌رود.

مساله مهمی که به تقویت این همکاری‌ها کمک کرده، رویکرد مشابه دو کشور در زمینه مسائل امنیت منطقه‌ای و جهانی است.

شواهد حاکی از آن است که روابط روسیه و کوبا به سرعت در حال احیا است و سفر پوتین در ژوئیه 2014 به هاوانا نیز منجر به تقویت بیش از پیش روابط دو کشور شد.

افزایش تنش‌های روسیه و آمریکا نیز باعث شده تا مسکو برای قدرت‌نمایی تمایل زیادی به افزایش حضور دریایی و هوایی خود در اطراف آمریکا به ویژه در اقیانوس اطلس و دریای کارائیب داشته باشد.

بدین لحاظ کوبا می‌تواند به عنوان مکان مناسبی برای استقرار و پشتیبانی از ناوگان اعزامی روسیه به این مناطق قلمداد شود.

در این راستا، روسیه و کوبا در دسامبر 2016 توافقنامه همکاری‌های فنی- نظامی را امضا کردند.

این توافقنامه چهار ساله است که زمینه‌های همکاری دو کشور در عرصه فنی- نظامی را مشخص کرده است.

امضای این توافقنامه در راستای هدف کلی روسیه به منظور گسترش حوزه نفوذ خود در ورای مرزهای این کشور انجام گرفته است.

انتظار می‌رود که روسیه به زودی پایگاه نظامی تعطیل شده این کشور در کوبا یعنی مرکز شنود الکترونیک «لوردس» را مجدداً راه‌اندازی کند. 

به گفته «آرتور لوپز کوهن Arthur Lopez Cohen، کارشناس روابط آمریکای لاتین و روسیه، احیای همکاری استراتژیک روسیه و کوبا که در برگیرنده همه حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، آموزش و پرورش و نیز به طور مسلم در حوزه دفاعی است، بسیار مهم تلقی می‌شود. 

امضای توافقنامه‌های اقتصادی و نظامی از جمله با کوبا در راستای هدف کلی روسیه به منظور گسترش حوزه نفوذ خود در ورای مرزهای این کشور و ایفای نقش به عنوان یک قدرت بین‌المللی انجام گرفته است.

نویسنده: میرطاهر

135/116

بیشتر بخوانید:

درخواست روسیه برای لغو فوری و کامل تحریم‌های آمریکا علیه کوبا / تحلیل

حمایت روسیه از کوبا در برابر آمریکا

روسیه: ترامپ به جنگ سرد علیه کوبا باز گشته است

روسیه و کوبا موافقت نامه همکاری های فنی- نظامی امضا کردند