ایران پرس- «سعد الحریری» که پس از گذشت یکصد روز هنوز موفق به تشکیل کابینه نشد، در اظهارنظری که حاکی از تداوم وابستگی وی به آل سعود است، اعلام کرد؛ در صورتی که کسانی خواستار بازگشت روابط لبنان با سوریه شوند، کابینه جدید لبنان تشکیل نخواهد شد.

انتخابات پارلمانی لبنان روز ششم مه گذشته برگزار شد.

ائتلاف مقاومت اکثریت مطلق کرسی ها را به دست آورد، اما مطابق قانون لبنان، نخست وزیر باید از میان اهل سنت باشد.

از این رو، اگرچه جریان المستقبل در پارلمان جدید لبنان شاهد کاهش شمار کرسی های خود بود، اما میشل عون، رئیس جمهوری لبنان بار دیگر سعد الحریری را مامور تشکیل کابینه کرد زیرا المستقبل بیش از سایر گروههای اهل سنت موفق به کسب کرسی در پارلمان جدید شد.

با گذشت صد روز اما الحریری هنوز موفق به معرفی کابینه جدید نشده است.

علل مختلفی را می توان در این خصوص مطرح کرد.

یکی از مهمترین علل تلاش الحریری و گروههای نزدیک به وی برای نادیده گرفتن نتایج انتخابات پارلمانی است. دوگانه «حزب الله- امل» حایز اکثریت کرسی ها در پارلمان جدید است، اما الحریری سعی دارد به ائتلاف مقاومت متناسب با جایگاهش در دولت آینده سهمیه ندهد.

این در حالی است که جریان «قوات اللبنانیه» که وابسته به سمیر جعجع است نیز خواستار حداکثر سهمیه خود در دولت آینده لبنان است. 

روزنامه لبنانی الجمهوریه با اشاره به سهمیه وزارتی، در این خصوص نوشت که سعد الحریری نه تنها خواسته های ائتلاف مقاومت و همچنین قوات اللبنانیه را قبول ندارد بلکه حتی در میان اهل سنت نیز با حضور افرادی که نزدیک به وی نباشند، در کابینه جدید موافق نیست.

وابستگی الحریری به آل سعود

عامل مهم دیگر در تشکیل نشدن کابینه جدید لبنان، تداوم تبعیت سعد الحریری از منافع عربستان سعودی است.

اظهارنظر الحریری مبنی بر اینکه تاکید کسانی بر بازگشت رابطه لبنان با سوریه، سبب می شود کابینه تشکیل نشود، آشکارا در راستای منافع و سیاست های عربستان سعودی قرار دارد و حاکی از تداوم وابستگی الحریری به ریاض است.

الحریری در شرایطی این اظهارنظر را درباره سوریه مطرح کرد که تابستان گذشته سه وزیر کابینه وی شامل وزرای صنعت، کشاورزی و حمل و نقل به دمشق سفر و با مقامات این کشور دیدار کردند.

در واقع، یکی از دلایل آل سعود برای تحت فشار قرار دادن الحریری جهت استعفا از سمت نخست وزیری لبنان و بازداشت سیاسی وی در ریاض در نوامبر 2017 نیز همین تمایل دولت الحریری برای احیای روابط با سوریه بود.

نکته دیگر این است که سعد الحریری در شرایطی بر احیا نکردن روابط بیروت با دمشق تاکید دارد که از دید برخی شخصیت ها و گروههای لبنانی، احیای روابط دو کشور منافع اقتصادی لبنان را تامین خواهد کرد زیرا با آزادسازی گذرگاه «نصیب» امکان انتقال کالای لبنانی از طریق این گذرگاه به اردن به وجود آمده است.

گذرگاه نصیب در مرز اردن و سوریه قرار دارد و پیش از اینکه به اشغال گروههای تروریستی در آید، کالاهای لبنانی از این گذرگاه به اردن منتقل می شد.

نادیده گرفتن این واقعیت اقتصادی نیز گویای تداوم وابستگی الحریری به آل سعود و به عبارتی تداوم فشار آل سعود بر الحریری برای در نظر گرفتن منافع ریاض در چینش قدرت داخلی در لبنان است. این رویکرد الحریری می تواند موجب شود که لبنان به زودی نیز شاهد تشکل کابینه جدید نباشد.

نویسنده: سید رضی عمادی

138/110

بیشتربخوانید:

وحدت و توجه به‌نتایج انتخابات؛ سنگ‌بنای تشکیل دولت جدید لبنان/ تحلیل

سعد الحریری به عنوان مسئول تشکیل کابینه جدید لبنان معرفی شد