ایران پرس: بحران داخلی در لیبی تشدید شده است؛ مشکلات اقتصادی و معیشتی، افزایش فساد و ادامه جنگ داخلی سبب شده طی روزهای گذشته صدها شهروند لیبیایی در شهرهای مختلف لیبی با برگزاری تظاهرات خواستار پایان دادن به مناقشات و سامان یافتن اوضاع سیاسی و اقتصادی در این کشور شوند.

این تظاهرات که از طرابلس آغاز شد طی روزهای اخیر به شرق لیبی تسری یافته است. شدت اعتراضات در شرق لیبی سبب شد «عبدالله الثنی» نخست وزیر دولت حاکم بر شرق لیبی استعفا کند.

«عبدالله بلحیق» سخنگوی پارلمان طبرق در شرق لیبی اعلام کرد: "دولت موقت با ریاست عبدالله الثنی استعفای خود را تقدیم عقیله صالح، رئیس پارلمان کرد."

اعتراضات درطرابلس و شهرهای شرق لیبی از جمله بنغازی شدت یافته است. شهروندان به نابسامانی در بخش های خدمات رسانی، کاهش نقدینگی و رواج فساد دولتی معترضند. مسدود شدن بخشی از صادرات نفت لیبی و اشغال تاسیسات صدور نفت توسط نیروهای نظامی وابسته به خلیفه حفتر سبب شده منابع مالی دولت در لیبی آسیب ببیند که حاصل آن تشدید مشکلات اقتصادی و قطعی برق در بسیاری از شهرهای لیبی بوده است.

این در حالی است که مهندسان و مسئولان شرکت برق اعلام کرده اند که دلیل بحران برق، کمبود سوخت برای نیروگاه‌هاست و هیچ‌گونه مشکل فنی وجود ندارد.

از سوی دیگر شیوع کرونا نیز به اقتصاد لیبی بیش از پیش آسیب رسانده است. تعداد کل مبتلایان به این ویروس در این کشور به حدود 19 هزار نفر رسیده که این بالاترین رقم ابتلای روزانه به کرونا در لیبی از آغاز همه گیری این ویروس است. در این شرایط حتی شرکت های نفتی فعال در لیبی نیز طی هفته گذشته فعالیت های خود را متوقف کرده اند که این موضوع نیز مشکلات را تشدید کرده است.

طی هفته های اخیر آتش بس نسبی در لیبی برقرارشده است، آتش بسی که هر آن احتمال شکسته شدن آن می رود و این موضوع خود ناامنی و بیم را در این کشور تشدید کرده است.

در همین حال در روزهای گذشته مذاکرات برای رسیدن به راه حل سیاسی جهت برون رفت از اوضاع کنونی با حضور گروه های مختلف لیبیایی در رباط پایتخت مغرب برگزار شده است. طرفین اعلام کرده اند که خواستار رسیدن به صلح و دستیابی به توافق برای پایان دادن به بحران چندین ساله در این کشور هستند.

«عبدالسلام الصفرانی» عضو هیات مذاکره کننده شورای ریاستی لیبی در این زمینه گفت: "در این مذاکرات محور اصلی درباره اختلافات سیاسی و تشکیلاتی بود، زیرا فساد به شدت در کشور توسعه یافته است."

معترضان لیبیایی طی هفته گذشته درخواست های سیاسی نیز داشتند. آنان از جنگ داخلی میان گروه های قدرت داخلی و مداخلات خارجی در لیبی خسته شده و خواستار توافق برای دستیابی به شرایطی برای تدوین قانون اساسی، تحقق حاکمیت ملی و برگزاری انتخابات شفاف و مبارزه با فساد هستند.

پس از مذاکرات مغرب، سازمان ملل متحد قصد دارد به زودی طرفین درگیر در لیبی را به برگزاری نشست لیبی در ژنو دعوت کند. نشستی که بسیاری امیدوارند به نتیجه مطلوبی برسد. به نظر می رسد دولت شرق لیبی نیز با تجربه کردن ناکامی های مختلف، اکنون به بن بست رسیده است و مقامات دولت شرق لیبی نیز در تلاشند مسائل این کشور را پای میز مذاکره حل کنند.

«محمد خلیفه نجم» عضو شورای عالی دولت وفاق گفت: "رایزنی ها به شکل مثبت و سازنده ادامه دارد و تفاهمات مهمی از جمله تدوین استانداردهای روشن برای نابودی فساد و پایان دادن به دودستگی نهادها حاصل شده است."

به نظر می رسد، فصل جدیدی در فضای سیاسی لیبی آغاز شده است، مردم لیبی خسته از سال ها جنگ داخلی و مداخلات خارجی با تنگ شدن عرصه اقتصادی اکنون بیش از پیش خواستار برقراری فضای سیاسی آرام، برگزاری انتخابات و بازگشت صلح و ارامش به کشور هستند.

در این راستا استعفای عبدالله الثنی را نیز باید پاسخ به خواست لیبیایی های عصبانی دانست که بیش از این، شرایط جاری را بر نمی تابند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

وزیر کشور دولت وفاق ملی لیبی برکنار شد

تیراندازی در پایتخت لیبی؛ چند نفر زخمی شدند

اعلام آتش‌بس از سوی دولت وفاق ملی لیبی