ایران پرس: با گذشت ده سال از تحولات سیاسی تونس، ثبات سیاسی همچنان در این کشور برقرار نشده است و دموکراسی و آرمان های بسیاری از مردم این کشور در سایه اختلافات حزبی رنگ باخته است.

در این راستا، در پی تظاهرات مردم تونس که به دعوت حزب النهضه انجام شده بود، «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان این کشور هشدار داد: "تونس در آستانه جنگ سیاسی است."

در حالی که مردم تونس خواستار حفظ نظام دموکراتیک در این کشور و پایبندی به اصول قانون اساسی از سوی دولتمردان و احزاب هستند؛ دعواهای سیاسی در تونس بالا گرفته است.

رئیس جمهوری تونس ژوئیه 2020، «هشام المشیشی» را مامور تشکیل دولت جدید کرد؛ المشیشی نیز تصمیم گرفت یک کابینه تکنوکرات مستقل تشکیل دهد و ابتدای سپتامبر 2020 نیز رای اعتماد پارلمان تونس را گرفت.

اما رئیس جمهور، منتقد برخی اعضای کابینه است و آنها را افراد دارای پرونده فساد می داند ضمن اینکه نبود زنان در این کابینه نیز مورد تایید وی نیست. اختلاف نظر میان رئیس جمهوری و نخست وزیر تونس سبب شده «قیس سعید» از وزیران جهت ادای سوگند قانونی در قصر قرطاج دعوت به عمل نیاورد و با صدور حکم ریاست جمهوری آنها را منصوب نکند.

تنش های سیاسی در تونس در حالی است که با همه گیری بیماری کووید- 19 شرایط اقتصادی در این کشور وخیم تر از گذشته شده است و بیکاری و فقر افزایش یافته است. 

این شرایط سبب شده تا بسیاری از مردم این کشور نیز فارغ از دغدغه های سیاسی در اعتراض به شرایط اقتصادی و اجتماعی به خیابان ها بیایند. در این زمینه اتحادیه مشاغل تونس نسبت به ادامه وخامت اوضاع اقتصادی و اجتماعی در غیاب اقدامات روشن از سوی دولت برای پایان دادن به روند فروپاشی و تنش در کشور هشدار داده است.

اتحادیه مشاغل تونس ضمن درخواست تسریع در حل این وضعیت، از سازمان های دولتی خواست برای اعمال فشار جهت دستیابی به حل بحران موجود، متحد شوند.

اما بحران در تونس همچنان ادامه دارد. اگرچه مقامات این کشور وعده بهبود شرایط را داده اند اما اقداماتی چون تغییرات در کابینه و رایزنی ها همچنین وعده آزادی های سیاسی و اجتماعی در کنار حل مشکلات اقتصادی و مبارزه با فساد تاکنون موثر واقع نشده است.

«راشد الغنوشی» رئیس جنبش النهضه اسلامی تونس و رئیس پارلمان این کشور در این زمینه بر ضرورت اتحاد گروه‌های مختلف سیاسی برای محافظت از مشروعیت قانون اساسی تاکید کرد.

بحران تونس در حالی ادامه دارد که احزاب فعال این کشور به ویژه حزب النهضه بر لزوم برقراری ثبات در این کشور و تشریک مساعی در حل مشکلات تاکید کرده است. اما در عمل، همکاری و مشارکتی میان احزاب این کشور که قدرت را در دست دارند، نیست و این موضوع خطر مداخلات خارجی همچنین تهدیدات تروریستی را نیز در این کشور بالا برده است.

«فتحی العیادی» یکی از رهبران النهضه در این زمینه گفت: "معترضان پرچم های تونس و حزب النهضه را به دست گرفته بودند، این امر حامل پیامی است مبنی بر آنکه مردم خواهان گفت و گو و وحدت ملی هستند."

تونس اکنون به صحنه اعتراضات مردمی و کشمکش میان نخست وزیر و رییس جمهوری تبدیل شده است؛ در حالی که در شرایط کنونی این کشور به شدت نیازمند گفت و گوی سیاسی و حل اختلاف نظرها برای ادامه مسیر تحولات سیاسی،تامین امنیت و رفاه برای مردم این کشور است. چنانکه «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان تونس تاکید کرد: "تونس به اصلاحات و مذاکره نیاز دارد."

 به نظر می رسد، در صورتی که گفت و گو و مشارکت سیاسی در بستر قانونی برای حل اختلاف نظرهای کنونی و تقسیم قدرت  در این کشور صورت نگیرد؛ چشم انداز سیاسی پر تنشی در انتظار این کشور شمال آفریقا خواهد بود.

آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

تظاهرات حامیان جنبش النهضه اسلامی در پایتخت تونس