ایران پرس: آمریکا حدود 7 دهه است که در شبه جزیره کره حضور نظامی دارد. به رغم چند دور مذاکره بین سران آمریکا و کره شمالی برای خلع سلاح هسته ای پیونگ یانگ، اما بحران شبه جزیره کره هم چنان به قوت خود باقی است. در عین حال ترامپ خواهان تقلیل حضور نیروهای آمریکایی در کره جنوبی است و همین مساله به تناقضی آشکار انجامیده است.

"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه در مراسمی در «هاوایی»، در اظهاراتی که نشان دهنده سیاست متناقض واشنگتن درقبال بحران شبه جزیره کره است تاکید کرد، آمریکا به رویکرد پیگیری خلع کامل و قابل راستی آزمایی سلاح‌های هسته‌ای کره شمالی ادامه خواهد داد.

این مقام آمریکایی در عین حال گفت که ارتش آمریکا باید در وضعیت آماده‌باش در مقابل کره شمالی حفظ شود.

وی در عین حال مدعی شد که دیپلماسی می‌تواند به بن‌بست در روابط واشنگتن با پیونگ یانگ پایان دهد.

تاکید اسپر درباره آمادگی نظامی آمریکا در مقابل کره شمالی بیشتر شبیه یک بلوف است.

به گفته" جاستین برانک" کارشناس نظامی: برای آمریکا توسل به هر کدام از گزینه های نظامی جهت مقابله با کره شمالی، بدون هزینه گزاف و خطرات جدی امکان پذیر نیست.

در عین حال تاکید اسپر بر تعهد آمریکا به وضعیت آماده باش نظامی در مقابل کره شمالی که آشکارا به بهانه حفظ امنیت کره جنوبی مطرح شده با سیاست "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا در قبال متحدان  منطقه ای این کشور در آسیای شرقی در تعارض قرار دارد.

در واقع اسپر با فشار ترامپ مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی از کره جنوبی مواجه است و خواسته رئیس جمهوری آمریکا در تضاد با آن چیزی است که وی به عنوان وزیر دفاع  در زمینه لزوم آمادگی نیروهای نظامی کشورش جهت رویارویی با روسیه و کره شمالی در شرایط بحرانی به آن معتقد است.

تداوم این اختلاف بین این مقام ارشد پنتاگون و ترامپ  ممکن است سرنوشتی مشابه با "جیمز متیس" نخستین وزیر دفاع دولت ترامپ را برای اسپر رقم بزند که به دلیل اختلافاتش با ترامپ  درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، مجبور به استعفا شد.

دولت ترامپ از سال 2019 فشارها به کره جنوبی را برای چند برابر کردن سهمیه میزبانی خود از ده ها هزار نظامی آمریکایی افزایش داده و تهدید کرده که در غیر این صورت بخشی از نیروهایش را از این کشور خارج خواهد کرد.

از نگاه ترامپ متحدان آسیای شرقی واشنگتن  از جمله کره جنوبی به منزله صندوق پولی هستند که برای آمریکا با خرید تسلیحات و انعقاد انواع قراردادهای اقتصادی و نیز پرداخت هزینه های حضور نیروهای آمریکایی، منافع مالی و اقتصادی دارند.

در مقابل سئول معتقد است پولی که بابت هزینه حضور نیروهای آمریکایی در کره جنوبی می پردازد چند برابر هزینه پرداختی از جانب  کشورهایی اروپایی است که نظامیان آمریکایی در آنها مستقر هستند.

با این حال دولت ترامپ بشدت بر خواسته خود ایستاده و فشار ها علیه کره جنوبی را مضاعف کرده است.

در حال حاضر 28 هزار و 500 نظامی آمریکایی در کره جنوبی مستقر هستند. آمریکا خواهان هزینه کردن سالانه 5 میلیارد دلار از طرف کره جنوبی برای همکاری‌های نظامی است که این رقم نسبت به سال 2018 افزایشی پنج برابری را نشان می‌دهد.

کره‌جنوبی پیشنهاد افزایش 13 درصدی برای پرداخت هزینه نظامیان آمریکایی حاضر در این کشور را مطرح کرده ، اما آمریکا خواستار افزایش بیشتری شده که همین موضوع باعث ایجاد بن بست در ادامه همکاری نظامی آمریکا و کره‌جنوبی شده است.

به گفته "فرهاد همتی" کارشناس مسائل شرق آسیا: مقامات سئول به خوبی می دانند آمریکا به دلیل سیاست های مداخله گرایانه خود در شرق آسیا در هیچ شرایطی نمی تواند به کاهش نظامیان خود در شبه جزیره کره دست بزند، چرا هر گونه عقب نشینی در این منطقه به معنی چیره شدن چین در شرق آسیا محسوب می شود و این موضوع با سیاست های دولت آمریکا در مهار پکن در تضاد قرار دارد.

این در حالی است که مقامات ارشد کره جنوبی در باره سیاست ترامپ در قبال کره شمالی که مبتنی بر تهدید و سپس مذاکره در بالاترین سطح بین سران این دو کشور بوده است به تردید و بدبینی می نگرند.

ترامپ از زمان روی کار آمدن در کاخ سفید مذاکره با پیونگ یانگ را به منظور حل و فصل بحران هسته ای کره شمالی در دستور کار خود قرار داد، اما "مون جائه این" رئیس جمهوری کره جنوبی در اولین موضعگیری آشکار خود در سال 2020 درباره مذاکرات هسته‌ای آمریکا و کره شمالی تایید کرد که این گفت وگوها در سال 2019 پیشرفتی نداشته است.

پیونگ‌یانگ خواستار کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور به بهانه برنامه موشکی و هسته‌ای است، اما واشنگتن رفع تحریم‌ها را به اقدامات ملموس از سوی پیونگ‌یانگ در جهت خلع سلاح هسته‌ای منوط کرده است. البته این امر  نه به دلیل خلف وعده پیونگ یانگ بلکه پیمان شکنی و بدقولی های مکرر واشنگتن در عمل کردن به وعده هایی بوده که به کره شمالی در قبال اقدامات آن برای کاهش توانمندی هسته ای اش داده بود.

144

نویسنده : سید رضا میرطاهر