ایران پرس: جو بایدن سرانجام بعد از یک انتخابات جنجالی و پرآشوب، به عنوان چهل و ششمین رییس جمهوری امریکا سوگند یاد کرد.

رییس جمهوری جدید امریکا در نطق افتتاحیه ریاست جمهوری خود بر دو موضوع مهم شامل "دموکراسی امریکا" و " وحدت ملی" میان امریکایی ها تاکید کرد.

بایدن، نتیجه انتخابات را پیروزی دموکراسی در امریکا خواند و از همه مردم و جریان های سیاسی خواست اختلافات را کنار بگذارند. ساعاتی پس از این نطق نیز، بایدن در بیانیه ای که کاخ سفید آن را منتشر کرد، بیستم ژانویه، روز تحلیف ریاست جمهوری را روز "اتحاد ملی" نامگذاری کرد. 

با این حال، اتفاقات چند ماه اخیر نشان می دهد تضعیف دموکراسی و شکاف های ملی در امریکا شدیدتر و عمیق تر از آن است که با یک نطق ریاست جمهوری یا صدور یک بیانیه از جانب کاخ سفید، برطرف شود. البته قابل انتظار بود که مقامات ارشد دولتی و سیاستمداران بلندپایه امریکایی البته به استثنای دونالد ترامپ، رییس جمهوری پیشین و برخی از نزدیک ترین یاران وی، در روز تحلیف رییس جمهوری جدید، بر ضرورت حفظ اتحاد ملی و تقویت پایه های تضعیف شده دموکراسی امریکایی تاکید کنند. 

اما صحنه هایی که روز چهارشنبه در دو نقطه پایتخت امریکا یعنی کاخ سفید در زمان خروج ترامپ از قدرت و کنگره در زمان ورود بایدن به قدرت به نمایش گذاشته شد، نشان داد تا چه اندازه شکاف و اختلاف در امریکا شدت یافته است. ترامپ درحالی قدرت را واگذار کرد که حاضر نشد در مراسم تحلیف جانشین خود شرکت کند و بایدن نیز در نطق افتتاحیه ریاست جمهوری هیچ اشاره ای به سلف خود نکرد؛ آن هم در حالی که بیش از 25 هزار نیروی نظامی، امنیت انتقال قدرت در امریکا را برعهده داشتند و تعداد آنان به مراتب بیشتر از تعداد حاضران و مهمانان در این مراسم بود. 

در ماه های اخیر، تردیدهای جدی در مورد کارایی دموکراسی امریکایی و نهادهای حافظ آن مطرح شده است. جدا از ادعاهای مکرر ترامپ مبنی بر وقوع تقلب گسترده در انتخابات ماه نوامبر که سلامت نظام انتخاباتی امریکا را به شکل جدی زیر سوال برده است، سلطه گسترده پول و ثروت بر روند انتخاباتی در این کشور به عنوان یکی از جلوه های تضعیف کننده دموکراسی در امریکا قلمداد می شود. ضمن این که همچنان بحث بر سر ضعف های انتخاب رییس جمهوری امریکا بر اساس آرای هیات های الکترال وجود دارد و بسیاری معتقدند امریکا نه بر مبنای نظام جمهوری دموکراتیک که بر مبنای نظام اولیگارشی مالی شکل گرفته است. 

از سوی دیگر، شکاف های سیاسی و اجتماعی در امریکا روز به روز شدیدتر و عمیق تر می شود تا جایی که قتل یک جوان سیاهپوست توسط پلیس سفیدپوست، امریکا را در تابستان گذشته برای ماه ها وارد چرخه ای از خشونت، غارت و افراط گرایی کرد. در ماه ها و هفته های اخیر به کرات در مورد خطر گروه های راستگرای افراطی و تروریست های داخلی در امریکا هشدار داده اند، گروه هایی که هر روز بر تعداد و نفوذشان افزوده می شود و جامعه امریکا را به سمت افتراق و رادیکالیسم سوق می دهند. 

با توجه به این وضعیت، وعده بایدن برای تقویت دموکراسی امریکا و ایجاد وحدت ملی تاحدودی غیرممکن یا حداقل، بسیار دشوار خواهد بود.

به همین دلیل نیز فرانسیس فوکویاما Francis Fukuyama اندیشمند معروف امریکایی و نویسنده کتاب های  "پایان تاریخ" و "هویت" در گفت و گو با سیمورهرش Seymour Hersh ، روزنامه نگار امریکایی ضمن ابراز نگرانی از سیر تحولات سیاسی - اجتماعی در امریکا می گوید:«آمریکا باید در انتظار خشونت های بیشتری باشد.»

نویسنده: امیرعلی ابوالفتح

112

بیشتر بخوانید:

صدور نخستین فرمان های اجرایی بایدن: لغو منع مهاجرت از

کشورهای مسلمان

اولین پیام توییتری بایدن در مقام رئیس جمهور آمریکا

پرزیدنت بایدن در نخستین سخنرانی خود چه گفت؟