ایران پرس: آمریکا همواره بر حضور قدرتمند در عرصه استراتژیک در منطقه ایندو پاسیفیک (Indo-Pacific) تاکید داشته است.

در این راستا واشنگتن با متحدان و شرکای کلیدی در این منطقه رایزنی می کند. با توجه به افزایش تقابل آمریکا و چین به عنوان اولین و دومین قدرت های اقتصادی جهان، این موضوع از اهمیت فزاینده ای برخوردار است.

اکنون در نخستین اجلاس سران گروه چهارجانبه آمریکا، ژاپن، استرالیا و هند که روز جمعه به طور مجازی برگزار شد، موضوعاتی مانند آزادی حرکت در دریای چین جنوبی، موضوع هسته‌ ای کره شمالی و سرکوب در میانمار مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت.

رهبران گروه چهارجانبه (The Quad) اندکی پس از پایان نشست خود، بیانیه مشترک صادر کردند که در آن از برگزاری دومین نشست طی سال جاری به صورت حضوری خبر دادند. 

گروه چهارجانبه آمریکا، ژاپن، استرالیا و هند، با هدف مقابله با اقدامات چین شکل گرفته است. آمریکا در این گروه از همراهی دو متحد اصلی و دیرینه خود یعنی استرالیا و ژاپن به منظور پیشبرد اهداف مد نظرش یهره می برد، ضمن اینکه هند نیز به عنوان قدرت اصلی در عرصه اقیانوس هند، در سال های اخیر اختلاف فزاینده ای با چین بر سر مناطق مرزی مورد اختلاف داشته که موجب بروز درگیری های گسترده بین نظامیان دو کشور نیز شده است.

اکنون به نظر می رسد، نوعی توافق بین این چهار کشور برای جلوگیری از توسعه حضور و نفوذ پکن در دریای چین جنوبی شکل گرفته است. لذا اگر چه در نشست گروه چهار جانبه چند موضوع مختلف مورد بررسی قرار گرفت، اما مساله چین موضوع اصلی آن بود.

به گفته «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا، سران شرکت کننده در این نشست چهارجانبه، به «موضوعات مهم منطقه‌ ای از جمله آزادی دریانوردی و رهایی از تهدید و اجبار در دریای چین جنوبی پرداختند.»

آمریکا مدعی است که اقدامات چند سال اخیر چین در دریای چین جنوبی موجب به خطر افتادن آزادی کشتیرانی و تهدید امنیت کشورهای این حوزه شده است. آمریکایی ها در توجیه رویکرد خود به اقدامات چین از جمله احداث جزایر مصنوعی با هدف توسعه قلمرو آبی اشاره می کنند.

افزایش حضور نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی

واشنگتن اکنون به همراه کشورهای اروپایی عضو ناتو مانند بریتانیا و فرانسه و نیز کشورهای حوزه اقیانوسیه مانند استرالیا، به حضور دریایی در دریای چین جنوبی شدت بخشیده است تا به ادعای خود، در مقابل توسعه نفوذ چین در منطقه ایستادگی نماید. ضمن اینکه واشنگتن منطقه نظارت هوایی را که چین بر فراز دریای چین جنوبی اعلان کرده است، به رسمیت نمی شناسد و به همین دلیل هواپیماهای آمریکایی و متحدان آن مدام در این منطقه بدون کسب اجازه از پکن پرواز می کنند.

در سند امنیتی دولت «جو بایدن» موسوم به «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» نیز ضمن اشاره به افزایش تاثیر گذاری چین در عرصه جهانی تصریح شده که چین تنها رقیبی است که می‌تواند قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود را برای اعمال چالشی پایدار بر نظام با ثبات بین‌المللی ترکیب کند.

«فئودور لوکیانوف» کارشناس سیاسی معتقد است: "تقابل شدید اقتصادی میان آمریکا و چین می‌تواند به یک درگیری نظامی - سیاسی میان پکن و واشنگتن تبدیل شود."

لبه تیز انتقادات واشنگتن بر اقدامات چین در ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری متمرکز شده و اکنون در صدد مهار چین از جمله از طریق اقدامات مشترک با متحدان خود در حوزه ایندو پاسفیک است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

اعلام چین به عنوان چالش شماره یک آمریکا