ایران پرس: تحریم های آمریکا علیه کشورهای مختلف جهان در حالی ادامه دارد که همه گیری بیماری کووید- 19 بیش از پیش اقتصاد جهانی را با بحران روبه رو کرده و دسترسی به غذا و دارو را به ویژه برای کشورهای تحریم شده از سوی آمریکا سخت کرده است.

در این راستا «خوزه کارلوس رودریگز» نماینده دائم کوبا در سازمان‌های بین المللی ضمن انتقاد از اقدامات زورگویانه و تحریم‌های اقتصادی یکجانبه آمریکا، آنها را مانعی برای دستیابی به اهداف توسعه به ویژه حق دسترسی به غذا دانست.

اعمال تحریم های مختلف سیاسی و اقتصادی از جمله مهمترین ابزارهای تحمیلی آمریکا علیه کشورهایی است که حاضر به پذیرش و تابعیت از سیاست های واشنگتن نمی شوند. کوبا بیش از 60 سال است تحت تحریم های سنگین آمریکا قرار دارد، این تحریم ها به ویژه طی سال های گذشته و دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» افزایش یافته است.

زیان اقتصادی کشورها در سایه تحریم های گسترده آمریکا

در واقع مقامات واشنگتن طی سال های اخیر تلاش کردند با تنگ کردن دایره تحریم ها علیه کشورهای چپگرای آمریکای لاتین به ویژه ونزوئلا و کوبا آنها را تابع سیاست های خود نموده و در راستای سیاست ها و منافع خود در این منطقه گام بردارند.

اگرچه اعمال این تحریم ها تاکنون نتوانسته است این کشورها را وادار به پذیرش سیاست های آمریکا نماید اما زیان های اقتصادی بزرگی را بر این کشورها وارد کرده است. بنابر آمارهای منتشر شده خسارت ناشی از تحریم های اقتصادی آمریکا علیه بخش کشاورزی و مواد غذایی کوبا تنها در دوره آوریل 2019 تا مارس 2020 بیش از 428 میلیون دلار و خسارت کلی تحریم های آمریکا برکل اقتصاد کوبا به 5.57 میلیارد دلار رسیده است.

این شرایط طی یکسال اخیر و با همه گیری کووید- 19 وخیم تر شده است. در حالی که همه نهادهای بین المللی از آمریکا خواسته اند تحریم های خود را حداقل در بخش دارو و غذا علیه کشورهای مختلف لغو کند اما مقامات واشنگتن با زیر پا گذاشتن همه درخواست ها به تحریم های ظالمانه خود ادامه می دهند.

این شرایط زندگی را بیش از پیش برای شهروندان کوبا سخت کرده است چنانکه «میگل دیاز کانل» رئیس جمهوری کوبا در این زمینه گفت: "سیاست ظالمانه آمریکا اگر در بیش از شش دهه گذشته، خانواده های کوبایی را با کمبودها مواجه کرده، در یکسال اخیر و در دوران بیماری همه گیر کووید- 19 تقریبا خفه کننده بوده است."

بنا بر اعلام مقام ‌های کوبایی، تحریم های آمریکا علیه کوبا بزرگترین مانع توسعه این کشور بوده است، چنانکه چندی پیش انجمن همکاری کوبا که یک گروه فرانسوی است، تحریم های واشنگتن علیه هاوانا را نسل کشی دانست و آن را محکوم کرد.

«الینا جنتیلی» مدیر آکسفام در کوبا به مناسبت انتشار گزارش «حق زندگی بدون تحریم» در مقابله با بحران بهداشتی اعلام کرد: "این سازمان تغییر سیاست های آمریکا را بسیار ضروری می‌داند و در این راستا رئیس جمهوری آمریکا را به اتخاذ تدابیری در سریع‌ترین زمان ممکن برای عادی‌سازی روابط با کوبا فرا می خواند."

اگرچه «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا وعده تجدیدنظر در سیاست های واشنگتن علیه هاوانا و رفع یا تعدیل تحریم ها را داده بود اما با گذشت بیش از 5 ماه، نه تنها تغییری در سیاست های آمریکا رخ نداده است بلکه دولت بایدن بر ادامه تحریم ها اصرار دارد؛ به رغم همه فشارها اما هاوانا بر استقلال و ادامه خط مشی سیاسی خود تاکید دارد.

«میگل دیاز کانِل» رئیس‌ جمهوری کوبا در این زمینه تاکید کرد: "آمریکا مصمم است تا ملت کوبا را با 243 تحریم اعمال شده خفه کند ولی هیچکس اینجا تسلیم نمی‌شود."

کوبا به رغم همه فشارها حتی در عرصه دستیابی به واکسن کووید- 19 نیز موفق عمل کرده است چنانکه نماینده کوبا اعلام کرد که با وجود تحریم های آمریکا، حرکت رو به جلو این کشور متوقف نشده است و در میان بحران کرونا، تلاش زیادی برای مقابله با این بیماری همه گیر و تولید واکسن آن انجام شده است.

اگرچه واشنگتن برسیاست های ضد بشری خود ادامه می دهد و تلاش می کند تا همچنان با اعمال سیاست های یکجانبه گرایانه و قلدرمابانه خود کشورهایی چون کوبا را تابع سیاست های خود نماید اما اعمال این سیاست ها تنها چهره ضد بشری واشنگتن را بیش از پیش هویدا و شعارهای پوچ مقامات این کشور چون پایبندی به مقوله حقوق بشر را بیش از پیش آشکار کرده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

تداوم سیاست‌های تحریمی آمریکا علیه کوبا