ایران پرس: حدود یک ماه پس از خروج کامل آمریکا از افغانستان، «لوید آستین» وزیر دفاع و «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز سه شنبه با حضور در کمیته نیروهای مسلح در سنای آمریکا، به سوالات سناتورها در خصوص خروج آشفته این کشور از افغانستان پاسخ دادند.

لوید آستین در این جلسه، رویکرد واشنگتن در جنگ 20 ساله در افغانستان را زیر سوال برد و به ناتوانی آمریکا در ملت سازی در افغانستان اعتراف کرد.

ژنرال مارک میلی نیز با اعتراف به اینکه عملیات خروج از افغانستان یک شکست راهبردی بود، گفت: "بازسازی مجدد القاعده یا داعش با آرزوی حمله به آمریکا یک احتمال بسیار واقعی است."

وی مدعی شد: به بایدن توصیه کرده بود حداقل دوهزار و 500 نظامی آمریکایی را در افغانستان نگه دارد. این موضع روسای پنتاگون و ارتش آمریکا در تضاد با موضع کاخ سفید است. جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اظهار داشت که اگر آمریکا دوهزار و 500 نیروی خود را در افغانستان نگه می‌داشت، این موضوع به جنگ با طالبان منجر می‌ شد.

آشفتگی ادعاها و موضع گیری ها و نیز ادعاهای متعارض در باره خروج از افغانستان نشان دهنده آن است که هنوز دولت بایدن از ضربه سخت ناشی از این رخ داد خارج نشده و درعین حال حتی در بالاترین سطوح  نیز این اختلاف نظر وجود دارد.

دستور بایدن در باره خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان به بهانه پایان دادن به جنگ های بی پایانی که آمریکا در دو دهه اخیر خود را درگیر آن کرده است، صورت گرفت.

اعتراف بایدن به شکست در ملت سازی در افغانستان و پایان دوره تلاش آمریکا برای مداخله نظامی در دیگر کشورها برای تحقق این امر، نشان از فرسایش قابل ملاحظه قدرت ملی و جهانی آن آمریکا است.

«اسماعیل شعبانف» کارشناس سیاسی روس می گوید: "آمریکا در 20 سال حضور نظامی در افغانستان و با هزینه کردن دهها میلیارد دلار نتوانست به اهداف خود دست بیابد."

با این حال این اقدام بایدن، انتقادات زیادی را در داخل و خارج آمریکا موجب شده است و اساسا جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنا نیز به همین منظور برگزار شد.

«میچ مک کانل» سناتور آمریکایی گفته است: "این که آمریکا جنگ در افغانستان را متوقف می کند به این معنی نیست که تروریست ها هم می روند. آنها در افغانستان هستند و خوشحال هستند که آمریکا را در افغانستان به زانو درآورده‌اند."

البته در خارج از آمریکا نیزانتقادات زیادی چه از جانب رقبای بین المللی واشنگتن یعنی روسیه و چین و چه از طرف شرکای اروپایی آن درباره تصمیم بایدن بیان شده است. 

عجله آشکار بایدن درخروج نظامیان آمریکایی از افغانستان کاملا شبیه اتفاقی است که در زمان خروج نیروهای آمریکایی از ویتنام رخ داد. با این حال این اقدام آمریکا همانند اشغال افغانستان و حضور اشغالگرانه 20 ساله آن، بدون در نظر گرفتن تبعات و عواقب آن صورت گرفت.

بدین ترتیب اکنون حتی بالاترین مقامات دفاعی و نظامی آمریکا نیز درستی تصمیم بایدن را زیر سئوال برده اند. در واقع خلاء امنیتی ناشی از خروج نیروهای آمریکایی در کنار عدم آمادگی نیروهای ارتش افغانستان به علاوه مسائل دیگر مانند اختلافات سیاسی در سطح حاکمیتی، عدم وجود ساختار فرماندهی موثر، فقدان روحیه نیروهای افغان و موارد دیگر دست به دست هم داده و موجب فروپاشی دولت افغانستان و سیطره طالبان بر این کشور جنگ زده شد.

این مسائل به ویژه در اظهارات لوید آستین به چشم می خورد. مسلما انتشار این اظهارات و بیان دیدگاه های مخالف از جانب مقامات ارشد پنتاگون و ارتش آمریکا موجب کاهش هر چه بیشتر موقعیت و پرستیژ آمریکا به عنوان کشوری است که ادعای قدرت جهانی بودن را دارد.

از سوی دیگر این موضوع موجب کاهش هر چه بیشتر اعتماد متحدان و شرکای واشنگتن در باره ایفای تعهدات آمریکا در قبال آنها خواهد شد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117

بیشتر بخوانید:

اعتراف رئیس پنتاگون به رویکرد اشتباه آمریکا در افغانستان