ایران پرس: «آنتونی بلینکن» و «لوید آستین» وزیران امور خارجه و دفاع آمریکا و«یوشیماسا هایاشی» و«نوبو کیشی» همتایان ژاپنی آنها، روز جمعه همزمان با بررسی همکاری بیشتر در زمینه تهدیدهای نظامی نوظهور، از توافقات جدید در زمینه همکاری های نظامی و امنیتی خبر دادند.

بر اساس بیانیه مشترکی که پس از مذاکرات منتشر شد، این وزیران اعلام کردند که در جهت بازدارندگی و در صورت لزوم، برای نشان دادن واکنش به فعالیت های بی ثبات کننده در منطقه، همکاری خواهند کرد.

وزرای دفاع و خارجه دو کشور آمریکا و ژاپن در این بیانیه مدعی شدند: "اقدامات چین در منطقه راهبردی ایندوپاسیفیک بی ثبات کننده است." آنها همچنین از سیاست های پکن در قبال سین کیانگ، هنگ کنگ و تایوان انتقاد کردند. به گفته این مقام ها، آنها «نگرانی های جدی و مداوم» در مورد مسائل حقوق بشر در منطقه داشته و بر اهمیت صلح و ثبات در تنگه تایوان تاکید دارند.

پیشتر، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود که آمریکا و ژاپن قرارداد همکاری دفاعی جدیدی را برای مقابله با تهدیدهای نوظهور، از جمله تسلیحات فرا صوت و مستقر در فضا امضا خواهند کرد. به گفته بلینکن، دو کشور همچنین یک توافقنامه پنج ساله جدید را امضا خواهند کرد که استقرار نیروهای آمریکایی در ژاپن را تداوم بخشیده و توکیو نیز موافقت کرده تا 9.3 میلیارد دلار از مخارج استقرار نیروهای آمریکایی را در طول پنج سال بپردازد. 

توجه ویژه آمریکا به نقش امنیتی ژاپن در منطقه شرق آسیا

به نظر می رسد، با توجه به افزایش به اصطلاح نگرانی ادعایی آمریکا از اقدامات چین و افزایش تنش بر سر تایوان، اکنون نقش امنیتی ژاپن در کانون توجه بیشتر واشنگتن قرار گرفته و دیدار مجازی مقام های این دو کشور در راستای تقویت روابط نظامی و امنیتی صورت گرفته است.

چین در واکنش به دیدار مجازی وزرای خارجه و دفاع آمریکا و ژاپن، از این دو کشور به دلیل مداخله در امور داخلی اش انتقاد کرد. پکن بیانیه ضد چینی آمریکا و ژاپن را مصداق دخالت در امور داخلی خود تلقی کرد و در این باره به آنها هشدار داد.

با توجه به همراهی استرالیا در طرح این اتهامات علیه پکن، «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه ادعاهای مطرح شده از سوی آمریکا، ژاپن و استرالیا را به شدت رد و آنها را به دروغگویی در راستای بی اعتبار کردن چین متهم کرد.

وانگ ونبین گفت: "اعتراض شدیداللحن چین رسماً به این سه کشور که به رغم همه ادعاها، سایر کشورهای منطقه را با قوای نظامی خود تهدید می کنند، ابلاغ خواهد شد."

دولت «جو بایدن» رویکردی تهاجمی را علیه چین دنبال می کند. در سند «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت جدید آمریکا که در اواخر ژانویه 2021 منتشر شد، تهدید اصلی و جدی، جمهوری خلق چین دانسته شده است.

نگرانی واقعی واشنگتن جدای از اتهامات تکراری آن علیه پکن، ظهور چین به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان تا چند سال آینده و نیز افزایش روزافزون قدرت نظامی آن است که معادلات امنیتی کنونی و موقعیت سنتی آمریکا را در شرق آسیا به چالش کشیده است.

آمریکا با توجه به اهمیت اساسی منطقه استراتژیک ایندو پاسیفیک همواره بر حضور قدرتمند در این منطقه تاکید زیادی داشته است. واشنگتن در صدد ائتلاف سازی با کشورهای مهم این منطقه از جمله ژاپن است. در این راستا واشنگتن گروه «کوآد» مرکب از آمریکا، ژاپن، هند و استرالیا را شکل داده و درعین حال به تقویت بیش از پیش روابط و همکاری های نظامی و امنیتی با توکیو پرداخته است.

«هال برندس» کارشناس سیاسی می گوید: "طی 5 سال گذشته، دو دولت آمریکا این کشور را به سوی رقابت مستقیم با چین کشانده اند. سیاست دفاعی آمریکا اکنون بر بازدارندگی چین در غرب اقیانوس آرام متمرکز شده است."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117