نهادهای امدادرسان بین المللی در ماه های اخیر از وخامت اوضاع انسانی در افغانستان خبر داده اند، تا جایی که بعضی از مردم افغانستان برای تامین پول به منظور خرید غذا و دارو به فروش اعضای بدن یا حتی فروش کودکان خود روی آورده اند.
از ماه اوت که طالبان در هماهنگی با آمریکایی ها، افغانستان را به کنترل در آورده اند، وضعیت اقتصاد این کشور روز به روز وخیم تر شده است.
در شرایطی که اقتصاد افغانستان در آستانه فروپاشی کامل قرار گرفته است، دولت آمریکا اعلام کرده است که بخشی از پول بانک مرکزی افغانستان در آمریکا، برای پرداخت به قربانیان حادثه 11 سپتامبر 2001 مسدود می شود.
خبرگزاری بلومبرگ روز جمعه خبر داد، انتظار میرود که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، فرمان اجرایی را برای انتقال نزدیک به 7 میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده بانک مرکزی افغانستان در سیستم بانکی ایالات متحده صادر کند.
به نوشته این خبرگزاری، این پول، کمک مالی به افغانستان و غرامت به قربانیان 11 سپتامبر را تامین خواهد کرد.
رویتز نیز روز جمعه به نقل از استیو اولاند، خبرنگار بخش کاخ سفید خود در توئیتی نوشت: رئیس جمهور بایدن حکم اجرایی را امضا کرد که به موجب آن مبلغ 3.5 میلیارد دلار از وجوه مسدود شده بانک مرکزی افغانستان به شرط دور ماندن آن از دسترس طالبان، آزاد خواهد شد.
این فرمان از نهادهای مالی آمریکایی می خواهد تا موجبات دسترسی به 3.5 میلیارد دلار از دارایی های افغانستان را برای تسکین نیازهای اولیه افغان ها تسهیل کنند.
وجوهی که در آمریکا نگهداری میشود پس از فروپاشی دولت مرکزی افغانستان در ماه اوت، از سوی واشنگتن مسدود شد.
بر اساس اعلام نیویورک تایمز، نیمی از دارایی های باقی مانده شامل 3.5 میلیارد دلار قرار است صرف کمکهای بشردوستانه در داخل افغانستان شود و نیم دیگر آن به بازماندگان حادثه 11 سپتامبر تخصیص خواهد یافت.
دولت آمریکا در حالی قصد دارد بخشی از منابع مالی بسیار محدود مردم افغانستان را به قربانیان حادثه 11 سپتامبر اختصاص دهد که هیچ یک از عوامل این حادثه تروریستی، از اتباع افغانستان نبودند.
ایلهان عمر، عضو دموکرات مجلس نماییندگان در واکنش به تصمیم بایدن برای تخصیص بخشی از پول های بانک مرکزی افغانستان به قربانیان حادثه 11 سپتابر 2001، در توئیتر نوشت: در میان هواپیماربایان حتی یک افغان وجود نداشت. در همین حال، ما میلیاردها دلار به دولتهای عربستان سعودی و مصر میدهیم که ارتباط مستقیمی با تروریستهای 11 سپتامبر دارند. حتی اگر این طور نبود، مجازات میلیون ها نفر از گرسنگان برای این جنایات، خلاف وجدان است.
اقدام دولت آمریکا برای تامین غرامت بازماندگان حادثه 11 سپتامبر از پول مردم افغانستان در حالی در جریان است نهادهای بین المللی هشدار می دهند 22 میلیون و 800 هزار افغان بین نوامبر 2021 تا مارس 2022 با بحران یا سطوح اضطراری ناامنی غذایی مواجه خواهند شد.
دبیر کل سازمان ملل نیز در ماه سپتامبر 2021 درخواستی را برای کمک 606 میلیون دلاری برای ارائه کمک های بشردوستانه به 11 میلیون افغان در چندین بخش مختلف از جمله امنیت غذایی و کشاورزی، آموزش در شرایط اضطراری، آب، بهداشت و سلامت، تغذیه و محافظت ارائه کرد.
آنتونیو گوترش همچنین با بیان اینکه برای طرح های بشردوستانه و حمایتی از مهاجران در افغانستان در سال جاری به پنج میلیارد دلار نیاز است، اظهار داشت منابع ارزی افغانستان که بیش از یک میلیارد و 200 میلیون دلار می شود، برای کمک به مردم این کشور در فصل زمستان در دسترس قرار گیرد.
با وجود چنین هشدارهایی، آمریکا که به دلیل 20 سال اشغال افغانستان، تا حدود زیادی مسوول بروز وخامت اوضاع انسانی در این کشور است، به جای جبران 20 سال اشغالگری، قصد دارد پول مردم افغانستان را به خانواده های آمریکایی اختصاص دهد که نزدیکانشان را در حادثه 11 سپتامبر 2001 از دست داده اند.
برخی منابع خبری اعلام کرده اند که حتی تعدادی از بازماندگان حادثه 11 سپتامبر با تخصیص پول ملت افغانستان به قربانیان این حادثه مخالف هستند.
بری آموندسون، که برادرش در حملات 11 سپتامبر کشته شد، در پیامی گفت : من می ترسم که نتیجه نهایی ضبط این پول آسیب بیشتر به افغان های بی گناه وارد کند که قبلاً بسیار آسیب دیده اند.
حمید کیوان پژوه