ایران پرس: اعلام به رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین از سوی روسیه، واکنش های غرب را به دنبال داشته است.

در این واکنش ها، ضمن محکوم کردن این اقدام به منزله نقض توافقنامه های مینسک، تحریم ها علیه روسیه به اجرا گذاشته شد. با این حال، این تحریم ها بیش از آن که جنبه واقعی و تاثیر گذار داشته باشند، جنبه نمایشی و صوری دارند.

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در نخستین سخنرانی پس از اقدام روسیه در به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوهانسک، با بیان این که اقدام «ولادیمیر پوتین» آغاز تهاجم به اوکراین است، از آغاز وضع تحریم‌ها علیه مسکو و دو موسسه مالی بزرگ روسیه خبر داد.

بایدن: به رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک، آغاز تهاجم به اوکراین است

بر اساس اعلام وزارت خزانه داری آمریکا، بانک «وی بی ایی» و بانک «پی اس بی» روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌ اند. وزارت خزانه داری آمریکا ادعا کرده است این دو نهاد مالی روسیه در تامین مالی بودجه عمومی و دفاعی روسیه نقش بسزایی دارند.

اتحادیه اروپا نیز از اعمال یک بسته تحریمی علیه روسیه که 351 نفر از اعضای دومای این کشور و 27 شخص و نهاد دیگر را هدف قرار می دهد، خبر داد. بر اساس اعلام «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، روابط اقتصادی بین دونتسک و لوهانسک و اتحادیه اروپا قطع شده و همچنین روسیه قابلیت دسترسی به سرمایه و بازارهای مالی اتحادیه اروپا را نخواهد داشت.

همچنین، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان دستور تعلیق عملیاتی شدن خط لوله گازی نورداستریم 2 را داد. «دیمیتری مدودف» معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه در واکنش به این اقدام گفت: "باید منتظر پرداخت 2 هزار یورو به ازای هر هزار مترمکعب گاز در اروپا باشیم."

به رغم تهدیدات پیشین غرب درباره اعمال تحریم های بی سابقه علیه روسیه، اما تحریم های اعلامی غربی ها بیشتر جنبه نمادین دارد و نمی تواند ضربات موثری بر روسیه به منظور تغییر رویکرد آن در قبال  مساله شرق اوکراین وارد کند.

با توجه به اینکه دسترسی بانک مرکزی و شبکه مالی روسیه همچنان باز است و می تواند پول فروش نفت و گاز و صادرات خود را به صورت بانکی دریافت کند، تحریم دو بانک روسیه از جانب آمریکا بیشتر تبلیغات رسانه ای است.

ضمن اینکه در حال حاضر امکان قطع دسترسی کلی شبکه بانکی روسیه وجود ندارد. همچنین تا وقتی کشورهای اروپایی از روسیه گاز می خرند و پول آن را می دهند، مسکو مبادرت به قطع صادرات گاز به اروپا نخواهد کرد. ولی اگر کل شبکه بانکی و تجاری روسیه تحریم شود و امکان پرداخت پول به روسیه وجود نداشته باشد دیگر لزومی هم ندارد که مسکو به صادرات گازی به اروپا ادامه دهد زیرا بابت آن پولی دریافت نمی کند.

از طرفی روسیه قرارداد بلند مدت صادرات گاز با چین امضا کرده و برای مشتری های نفت این کشور هم تقریبا شرایط مشابهی وجود دارد. در واقع تحریم کامل بانک های روسیه و قطع کردن دسترسی آن ها به مبادلات آزاد، به خود اروپا هم به شدت ضربه می زند.

با توجه به وابستگی 40 درصدی اروپا به گاز روسیه اساسا برای اروپایی ها امکان تحریم کامل آن وجود ندارد. تحریم خط لوله گازی نورد استریم 2 نیز صرفا حالت نمادین دارد، زیرا این خط لوله عملیاتی نشده است. در واقع به دلیل وابستگی دو جانبه روسیه و غرب به هم، غربی ها نمی توانند بدون تحمل خسارات و آسیب های شدید اقدام به تحریم روسیه کنند.

«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن می گوید: "هیچ شکی وجود ندارد که تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه شدیدا به بازارهای مالی و انرژی جهانی ضربه خواهد زد. ایالات متحده هم از این امر در امان نخواهدبود و شهروندان آن عواقب افزایش قیمت‌ها را احساس خواهند کرد."

«ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا نیز در توئیتی نوشت: "خیلی ها، تحریم های سخت گیرانه را علیه روسیه درخواست می کنند، اما در تاریخچه تحریم ها، موارد زیادی نیست که نشان دهد این تحریم ها تعیین کننده هستند، به ویژه درحالی که روسیه ذخایر ارزی خارجی خود را تقویت کرده است، از قیمت بالای نفت بهره می برد و درصورت نیاز، چین را به عنوان پس انداز دارد."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

خوشحالی مردم دونتسک و لوهانسک از فرمان پوتین

 واکنش‌ها به اقدام روسیه در به رسمیت شناختن استقلال جمهوری‌های دونتسک و لوگانسک