ایران پرس: سنای آمریکا روز چهارشنبه به مجوزی که در سال‌های 1991 و 2002 به پنتاگون برای جنگ در عراق داده بود، پایان داد و لغو مجوز پنتاگون برای «انجام عملیات نظامی در عراق بدون نیاز به تایید کنگره» را تصویب کرد. 54 عضو مجلس سنا در مقابل 27 عضو دیگر به لغو این قانون رای دادند. این قانون به وزارت دفاع آمریکا اجازه می‌داد تا با دستور رئیس جمهور و بدون نیاز به مراجعه به کنگره به انجام عملیات نظامی در داخل عراق بپردازد.

"مارک وارنر" (1) عضو دموکرات سنا از ایالت ویرجینا در این باره گفت: «مدت زمان زیادی طول کشید کنگره اقتدار خود را برای اعلام جنگ بدست آورد و من به تایید لغو مجوز استفاده از نیروی نظامی در عراق افتخار می‌کنم».

این قانون برای تصویب نهایی به مجلس نمایندگان آمریکا فرستاده شده و گام بزرگ و تعیین کننده‌ای برای بازگرداندن حق کنگره در تعیین این موضوع است که آمریکا چه زمانی می‌تواند نیروهایش را به جنگ بفرستد. پیش از این و در حالی که پیش‌بینی می‌شد سنای آمریکا به پس گرفتن بخشی از اختیارات موجود در قانون مجوز اقدام نظامی در عراق رای دهد که بر اساس آن آمریکا به عراق حمله و رژیم صدام را سرنگون کرد، برخی جمهوری‌خواهان درباره این موضوع ابراز نگرانی کرده‌ بودند.در حالی که 20 سال از حمله آمریکا به عراق می‌گذرد، این متن هنوز از سوی پنتاگون برای توجیه عملیات در عراق استفاده می‌شد.اولین گام برای لغو این قانون دو هفته پیش در سنای آمریکا برداشته شد و پس از چندین جلسه بحث، قرار بود روز چهارشنبه، لغو این مجوز در سنا به رای گذاشته شود.

گامی ضروری برای پشت سر گذاشتن آخرین بقایای جنگ در عراق

"چاک شومر" رهبر دموکرات‌های سنا، از «گامی ضروری برای پشت سر گذاشتن آخرین بقایای جنگ در عراق» استقبال کرد و در مجلس سنا گفت: «آمریکایی‌ها از جنگ‌های بی‌پایان در خاورمیانه خسته شده‌اند.»

دولت بایدن گفته است از لغو این قانون که از سوی جورج دبلیو بوش، رییس‌جمهوری اسبق آمریکا تصویب شد، حمایت می‌کند و اطمینان می‌دهد که این قانون «هیچ تاثیری» بر عملیات فعلی نخواهد داشت. اما روزنامه واشینگتن پست در گزارشی از نگرانی جمهوری‌خواهان در این زمینه به بهانه هایی مانند تهدیدات از سوی ایران نوشت.این در حالی است که ایران همواره نقش ثبات بخش و امنیت آفرین در عراق ایفا نموده و در مقابله و سرکوب گروه تروریستی داعش در عراق نقش کلیدی ایفا نمود. در واقع حضور آمریکایی ها در عراق صرفا در راستای جنگ افروزی و تداوم ناامنی در این کشور بوده است.

جورج دبلیو بوش رئیس جمهوروقت آمریکادر 20 مارس 2003 بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد و در اقدامی یکجانبه و غیر قانونی با همدستی تونی بلر نخست وزیر بریتانیا دستور حمله به عراق را صادر و نیروهای آمریکایی و بریتانیایی جنگی گسترده را به راه انداختند که موجب سقوط رژیم بعث و سرنگونی صدام حسین شد. بوش در زمان حمله به عراق ادعا کرد این حمله برای خلع سلاح کردن عراق از تسلیحات کشتار جمعی و آزاد کردن مردم آن آغاز شد تا دنیا از خطری بزرگ رها شود.

جنگ آمریکا در عراق عملا برای چندین سال تبدیل به یک جنگ فرسایشی شد

بوش به صورت ساده انگارانه ای هم چنین پس از پیروزی اولیه آمریکا در عراق سرنگونی رژیم بعث، پایان جنگ عراق را نیز اعلام کرد. در حالی که واقعیت آن است که جنگ آمریکا در عراق عملا برای چندین سال تبدیل به یک جنگ فرسایشی شد که هزارها کشته و دهها هزار مجروح برجای گذاشت. اشغال نظامی عراق علاوه بر تلفات بسیار سنگین در میان مردم عراق به مرگ چند هزار نظامی آمریکایی انجامید و هزینه بسیار هنگفتی بر اقتصاد و اعتبار بین المللی آمریکا تحمیل کرد.

تهاجم آمریکا با همدستی بریتانیا به عراق و پس از آن اشغال عراق منجر به کشته شدن دست کم 210 هزار غیرنظامی شد. پس از این جنگ، عراق دچار بی ثباتی طولانی شده و به بستر مساعدی برای گسترش افراط گرایی تکفیری تبدیل شد و بسیاری از مناطق شمالی عراق پس از خروج نسبی آمریکا در سال 2011 تحت کنترل گروه تروریستی داعش قرار گرفت.

سال‌ها پس از آن که دولت عراق دستور خروج نیروهای آمریکایی را صادر کرد هنوز حدود دو هزار و 500 نیروی آمریکایی همچنان در آنجا مستقر هستند. بر اساس داده های پنتاگون مجموع تلفات نظامیان آمریکایی در کل جنگ عراق به چهار هزار و 487 نفر بالغ شد. در واقع وضعیت نابسامان مالی دولت فدرال آمریکا بویژه از لحاظ کسری بودجه و بدهی های ملی، تا حد زیادی ناشی از اقدامات جنگ طلبانه دولت های بوش و اوباما در عراق و افغانستان است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر 

113