ایران پرس - شورای امنیت ملی افغانستان اعلام کرد، طالبان اراده واقعی برای برقراری  صلح و تامین امنیت در این کشور ندارد.

«جاوید فیصل» سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان از گروه طالبان خواست برای به نتیجه رسیدن روند صلح با دولت تعامل و همکاری کند.

جاوید فیصل افزود، طالبان باید برای یافتن راه حلی که بتواند به جنگ درافغانستان پایان دهد و رهایی زندانیان این گروه را فراهم کند تلاش کند.

«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان اخیرا فرمانی را صادر کرده است که پنج هزار زندانی طالبان بطور تدریجی از زندان های افغانستان آزاد می شوند.

سخنان سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان درباره آنکه طالبان اراده ای برای صلح در این کشور ندارد، ناشی ازنشانه های تامل برانگیزی است که پس از امضای توافق صلح بین این گروه و آمریکا در29 فوریه در دوحه پایتخت قطر، بروز یافته است.

بدنبال امضای توافق خاتمه جنگ بین آمریکا و طالبان، درخواست این گروه برای آزادی همه زندانیان خود قبل از شروع مذاکرات بین الافغانی موجب تعجب و نگرانی های جدی در افغانستان شده است.

تعهد آمریکا برای آزادی همه زندانیان طالبان پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی در حالی صورت گرفت که کاخ سفید هیچگونه صلاحیتی برای تصمیم گیری درباره مسئله آزادی زندانیان طالبان ندارد و چنین تصمیمی تنها در انحصار دولت افغانستان قرار دارد.

برغم آنکه اشرف غنی به  درخواست طالبان برای آزادی زندانیان پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی واکنش تندی نشان داد، اما پس از فشارهای آشکار و پنهان آمریکا، وی دستور آزادی تدریجی زندانیان طالبان را صادر کرد که بر اساس آن هزار و 500 زندانی این گروه از مجموع پنج هزار زندانی پیش از این گفت وگوها آزاد شوند ومابقی آنان در فرایند مذاکرات و توافق دو طرف آزاد خواهند شد.

 برغم آنکه به طور طبیعی مسئله آزادی زندانیان طالبان در افغانستان باید در فرایند مذاکره و توافق بین دولت و این گروه تعیین تکلیف شود، اما اصرار و اعمال فشار طالبان در این زمینه حاکی از نوعی زیاده خواهی و امتیاز گیری در عرصه صلح است که می تواند برای این روند مخاطره آمیز باشد.

علاوه بر این، کاسته نشدن از خشونت ها و درگیری های طالبان در مناطق مختلف افغانستان پس از امضای توافق صلح با آمریکا و در آستانه برگزاری احتمالی گفت وگوهای صلح بین الافغانی، نشانه دیگری از فقدان اراده لازم در طالبان برای خاتمه جنگ و برقراری صلح واقعی درافغانستان است.

در روزهای اخیر گزارش های بسیاری درباره اعمال خشونت های گسترده طالبان در مناطق مختلف افغانستان منتشر شده است که بر تردیدها  درباره پایبندی این گروه به روند صلح افزوده است.

این شرایط موجب شده تا شورای امنیت ملی افغانستان به این نتیجه برسد که طالبان برای دست یابی به صلح واقعی اراده لازم را ندارند و ممکن است که حتی پس ازبرگزاری احتمالی گفت وگوهای بین الافغانی و امضای توافق صلح بین دولت کابل و این گروه، طالبان همچنان به اعمال خشونت و درگیری در افغانستان ادامه دهند.

به همین علت است که در حال حاضر برخی شخصیت های سیاسی، محافل رسانه ای و مردم افغانستان، خواستار تجدید نظر دولت این کشور در روند تدریجی آزادی زندانیان این گروه هستند و تاکید دارند که هرگونه امتیاز دهی به طالبان پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی به تصور جدی شدن آنان برای استقرارصلح، تهدیدی برای برنامه صلح محسوب می شود.                      

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

افغانستان: طالبان اراده‌ای برای روند صلح ندارد

مخالفت طالبان با روند تدریجی آزادی زندانیان توسط دولت افغانستان/ تحلیل

شتابزدگی اشرف غنی در توافق با طالبان/ تحلیل