ایران پرس- در حالی که بحران سیاسی ناشی از انتخابات افغانستان هنوز برطرف نشده است، "محمداشرف غنی" تشکیل کابینه جدید دولت خود را کلید زد.

"وحید عمر" مشاور اشرف غنی در پیامی توییتری اعلام کرد، "عبدالهادی ارغندیوال" از سوی اشرف غنی به عنوان سرپرست و نامزد وزارت دارایی افغانستان تعیین شده است.

وحید عمر افزود، با تعیین سایر وزرای دولت افغانستان آنها به صورت  جمعی برای گرفتن رای اعتماد به مجلس معرفی می شوند.

"عبدالهادی ارغندیوال" رئیس حزب اسلامی افغانستان (شاخه ارغندیوال) است که پیش از این  به عنوان وزیر اقتصاد فعالیت می کرد.

برخی گزارش های تایید نشده حاکی از آن است که "حنیف اتمر" نامزد انصراف داده انتخابات ریاست جمهوری نیز به عنوان سرپرست و نامزد وزارت خارجه افغانستان تعیین شده است.

برنامه "اشرف غنی" برای تشکیل کابینه جدید در افغانستان آنگونه که مشاور وی در پیام توییتری اعلام کرده است حاکی از آنست که غنی در روند اختلافات سیاسی و انتخاباتی با "عبدالله" چندان به تقسیم قدرت با وی فکر نمی کند و به طور یکجانبه به تشکیل کابینه جدید این کشور اقدام کرده است.

با توجه به شکل گیری فضای میانجی گری در افغانستان از سوی بازیگران داخلی و خارجی برای مصالحه بین غنی و عبدالله؛ اقدام اشرف غنی برای تشکیل کابینه قبل از پایان تنش ها بر سر نتایج انتخاباتی حاکی از عدم نتیجه بخشی تلاش میانجی ها و عدم تمایل وی برای تقسیم قدرت با عبدالله است.

اشرف غنی علاوه بر آنکه برنامه انتخاب وزیران پیشنهادی به مجلس نمایندگان افغانستان برای اخذ رای اعتماد و تشکیل کابینه جدید را در دستور کار قرار داده است چندی پیش هم با صدور فرمانی سمت رئیس اجرایی کابینه را از ساختار سیاسی این کشور حذف کرد که به طور موقت در سال 2014 در چارچوب توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی در نظام ریاستی افغانستان شکل گرفته بود.

دو اقدام اشرف غنی در شروع برنامه انتخاب وزیران و حذف سمت ریاست اجرایی که از سال 2014 تا چند هفته پیش در اختیار عبدالله قرار داشت نشان داد که وی حاضر نیست همچون دوره قبلی ریاست جمهوری افغانستان با عبدالله بر سر تشکیل دولت و کابینه جدید تفاهم کند.

اگر چه در دوره دولت وحدت ملی هم اشرف غنی بر خلاف مفاد تشکیل این دولت فرصت های محدودی در اختیار عبدالله برای مشارکت در قدرت و عزل و نصب مقامات ملی و محلی قرار داد؛ اما ظاهرا این بار غنی حاضر نیست مدل تشکیل دولت ائتلافی را باردیگر تجربه کند.

با توجه به وجود نظام ریاستی در افغانستان بر اساس قانون اساسی قدرت اجرایی به طور کامل در اختیار رئیس جمهوری قرار دارد و در دولت سابق این کشور عبدالله چندان نقشی در سمت ریاست اجرایی کابینه نداشت.

بر مبنای برخی اظهار نظرها از سوی عبدالله این گمانه وجود دارد که وی متقاعد شده تا برای پایان اختلافات با غنی تفاهم کند به شرط آنکه وعده وی در دولت قبلی افغانستان این بار محقق شود و با تشکیل لویه جرگه مسئله تغییر قانون اساسی و گنجاندن سمت نخست وزیری در آن امکان حضور عبدالله در این سمت فراهم شود.

در حالی عبدالله خواستار تغییر قانون اساسی و گنجاندن سمت نخست وزیری در قانون اساسی افغانستان است که  این مطالبه در کوتاه مدت با توجه به شرایط سیاسی در این کشور ناشی از اختلافات بر سر برگزاری مذاکرات بین الافغانی قابل تحقق نیست.  

نویسنده:محمدرضا عسگری

133/117

بیشتر بخوانید:

تاکید «عبدالله عبدالله» بر لزوم حل اختلافات با «اشرف غنی»

جدی تر شدن جنگ قدرت بین "عبدالله عبدالله" و "اشرف غنی"/ تحلیل

«عبدالله عبدالله»: ادامه کار «اشرف غنی» فاقد اعتبار است