فرهاد همتی- وزارت امور خارجه چین روز جمعه مجوز فعالیت کنسولگری آمریکا را در شهر "چنگدو " در جنوب غربی آن کشور لغو و اعلام کرد، این اقدام به تلافی تعطیلی کنسولگری چین در شهر هیوستون انجام گرفته است.
واشنگتن روز چهارشنبه از پکن خواسته بود به مدت ۷۲ ساعت کنسولگری خود در شهر هیوستون تگزاس را تعطیل کند. چین تهدید کرده بود چنانچه آمریکا از این تصمیم خود صرفنظر نکند این اقدام واشنگتن را تلافی خواهد کرد.
در هفته های اخیر تنش میان امریکا و چین بالا گرفته است.
پرسشی که در این میان مطرح است این که چه عواملی باعث تشدید تنش در روابط چین و امریکا شده است؟ و آینده مناسبات چین و امریکا با افزایش تنش های اخیر به چه سمتی سوق پیدا خواهد کرد؟
در این زمینه، حداقل سه موضوع باعث شده است تا بار دیگر تنش به شرق آسیا برگردد:
1-"شی جین پینگ" رییس جمهوری چین اخیرا قانون امنیت ملی هنگ کنگ را برای اجرا امضا کرد. این قانون، تجزیه طلبان و کسانی که قصد عملیات تروریستی و دخالت در امور هنگ کنگ را دارند، هدف قرار می دهد.
در این میان کشورهایی همچون آمریکا، انگلیس و فرانسه که همواره در امور داخلی چین دخالت می کنند ، مخالف اجرای این قانون هستند. در همین راستا وزیر امور خارجه فرانسه گفته، پاریس در واکنش به سیاستی که پکن در قبال هنگ کنگ در پیش گرفته است، تدابیری ضد چینی اتخاذ خواهد کرد. موضوعی که از منظر مقامات پکن دخالت در امور داخلی این کشور محسوب می شود .
2- دومین عاملی که باعث تشدید تنش در دروابط چین و امریکا شده، برگزاری رزمایش های مشترک دریایی امریکا با همکاری برخی از کشورهای منطقه است. اخیرا نیروهای آمریکایی با مشارکت نیروهای ژاپنی و استرالیایی رزمایش مشترکی را در دریای فیلیپین در اقیانوس آرام، برگزار کردند.
برگزاری این رزمایش ها در حالی است که آمریکا اعلام کرد، حضور نظامیش را در دریای چین جنوبی افزایش می دهد.
تلاشهای مداخله گرایانه امریکا در منطقه در شرایطی صورت می گیرد که دولت چین در حال حاضر تلاش دارد با برگزاری نشست های مداوم دو جانبه با مقامات کشورهای ویتنام، فیلیپین، تایوان، اندونزی، مالزی و برونئی بر سر مالکیت بخش گستردهای از دریای چین جنوبی، تنش ها را کاهش دهد اما در مقابل مقامات کاخ سفید درصددند با افزودن کشورهای دیگر به عنوان پشتوانه خود در گسترش تنش با چین در دریای چین جنوبی عملا بازیگران بیشتری را در مقابل پکن قرار دهند.
3- افزون بر این، دولت آمریکا اخیرا در کنار تحریم 11 شرکت چینی، جنگ تجاری با چین را همچنان در سرلوحه کار دارد.
آنچه مسلم به نظر می رسد اینکه ترامپ با ادامه اعمال سیاستهای مداخله گرایانه در حوزه پیرامونی چین و تشدید جنگ تجاری با پکن، نیم نگاهی به فتح مجدد کاخ سفید در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو دارد. دکتر نوح اسمیت تحلیلگر بلومبرگ عقیده دارد، "دولت آمریکا نمیتواند امید به پیروزی در نبرد تجاری با چین داشته باشد".
نکته ای که کارشناسان مطالعات اندیشکده بروکینگز نیز به ان اذعان دارند و معتقدند، تعرفههای وضعشده از سوی دولت چین به رهبری شی جینپینگ در پاسخ به تصمیمات دولت ترامپ، بیشترین تأثیر منفی را بر اقتصاد ایالتهای هوادار دونالد ترامپ خواهد داشت؛ ایالتهایی مانند میشیگان، کارولینای شمالی، ایندیانا، لوئیزیانا و تگزاس که ساکنان آنها نقش مهمی در پیروزی ترامپ بر هیلاری کلینتون در انتخابات سال 2016 ایفا کردند.
در رقابت های اقتصادی، کشوری در یک جنگ تجاری به خواستههای خود خواهد رسید که بتواند مدت زمان بیشتری دوام بیاورد؛ لذا به نظر نمیرسد که در جنگ تجاری بین آمریکا و چین، واشنگتن برنده باشد و به همین دلیل هم، دور از انتظار نیست که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی، با سرنوشت خانم هیلاری کلینتون روبرو گردد.
آنچه مسلم به نظر می رسد اینکه، ترامپ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، به اصطلاح از همه کارتهای خود برای تکیه زدن به کرسی ریاست جمهوری کاخ سفید استفاده می کند.
تشدید تنش در روابط چین و امریکا، رویکرد تهاجمی و مداخله گرایانه آمریکا در حوزه پیرامونی چین به خصوص در هنک کنگ و تایوان، برگزاری رزمایش های مختلف آمریکا با کشورهای همسو در شرق آسیا، دامن زدن به اختلافات مرزی چین و همسایگانش، سفر مقامات آمریکا در هفته های اخیر به شبه جزیره کره، مجموعه تلاش هایی است که ترامپ در اخرین ماه های عمر ریاست جمهوری خود در کاخ سفید به آن دست زده است.
این تلاشهای ترامپ در حالی است که دونالد ترامپ در طول چهار سال گذشته دستاورد قابل توجهی در سیاست خارجی خود در شرق آسیا کسب نکرده است.
در حال حاضر سیاست خارجی امریکا در شبه جزیره کره به دلیل افزون خواهی واشنگتن با بن بست روبرو گشته و رفت و آمدهای دیپلماتیک اخیر مقامات آمریکایی به منطقه تاکنون بی ثمر بوده است. علاوه بر این، حضور پررنگ آمریکا در شرق آسیا و مداخلات متعدد در حوزه داخلی و پیرامونی این کشور، برای مهار چین نیز نتیجه ی دلخواه کاخ سفید را به همراه نداشته است.
به هر تقدیر، اقدام تلافی جویانه امروز چین در تعطیلی کنسولگری آمریکا را در شهر "چنگدو Chengdu "مرکز استان" سیچوآن " گواه بر این مدعا است که، پکن سیاست مقابله به مثل در برابر آمریکا را در پیش گرفته است و قصد ندارد در برابر زیاده خواهی دولت آمریکا کوتاه بیاید و به همین دلیل دور از انتظار نیست، چنانچه آمریکا در سیاست خود در قبال چین تجدید نظر نکند، با اقدامات تلافی جویانه دیگر پکن مواجه شود.
به همین دلیل سه ماه آینده برای ترامپ که سودای حضور مجدد در کاخ سفید را دارد، روزهای سختی است البته ترامپ، علاوه بر دست خالی بودن در حوزه سیاست خارجی، با شکاف های اجتماعی نژادپرستی، تلفات ویروس کرونا و جنگ قدرت احزاب در آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری روبروست که کار را برای ترامپ بیش از پیش سختتر کرده است.
بیشتر بخوانید:
تهدید جدید ترامپ علیه چین به بهانه شیوع ویروس کرونا
چین برای مشاوره پزشکی در مورد رهبر کره شمالی تیم اعزام کرد
اتهام زنی دوباره ترامپ علیه چین؛ تلاش برای توجیه ناکارآمدی
فرو ۳۰, ۱۳۹۹
ایران پرس - همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید-19 اکنون بیش از همه، آمریکا و مردم آن را هدف قرار داده است. با این همه، عملکرد دولت «ترامپ» در این زمینه که با بی توجهی، اقدامات دیرهنگام و اصرار «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بر اشتباهات خود همراه بوده، موجب نارضایی بیشتر مردم این کشور شده است.
سران روسیه و چین اتهام زنی ترامپ علیه پکن را محکوم کردند
فرو ۲۹, ۱۳۹۹