ایران پرس: مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه می گوید: عملیات نظامی اتحادیه اروپا در دریای مدیترانه و حمایت این اتحادیه از خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی، مانع برقراری ثبات در این کشور است.

محمد علی طالبی- "مولود چاووش‌اوغلو" در نشست خبری با "آرانچا گونزالس" همتای اسپانیایی خود با انتقاد از عملیات نظامی اتحادیه اروپا در دریای مدیترانه و حمایت از خلیفه حفتر، گفت: این تحرکات مانع برقراری آتش بس و آغاز روند سیاسی برای حل بحران در لیبی است.

تحرکات ترکیه در بخش های شرقی دریای مدیترانه از جزیره قبرس تا لیبی، با نارضایتی و نگرانی دولت های اروپایی مواجه است.

دولت ترکیه از یکسو با انجام عملیات اکتشاف، حفاری و استخراج نفت و گاز در شرق مدیترانه حضور خود را در این بخش پر رنگ تر ازهمیشه کرده است و ازسوی دیگر با امضای دو قرارداد با دولت وفاق ملی لیبی به ریاست فایز السراج، حضور نظامی در لیبی را به طور بی سابقه ای گسترش داده است.

تحرکات ترکیه طی بیش از یکسال گذشته با اعتراض های دولت های واقع در حاشیه دریای مدیترانه نظیر یونان و جزیره قبرس مواجه شده و ازسوی دیگر با واکنش های تند برخی از دولت های اروپایی و بعضاً مجموعه اتحادیه اروپا مواجه شده است.

 

به طوری که نهادهای اصلی اتحادیه اروپا، تحرکات دوسال گذشته ترکیه را تحریک آمیز قلمداد کرده اند.

به همین دلیل، اعتراض‌ها درسطح اتحادیه اروپا به آن چه اقدامات تحریک‌آمیز ترکیه خوانده می‌شود، روز به روز تشدید می شود.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه هشدار داده است: "اگر اتحادیه اروپا به این تحولات پاسخ ندهد، اشتباه بزرگی مرتکب شده است".

رئیس جمهوری فرانسه درعین حال اعلام کرد؛ تحرکات ترکیه در شرق مدیترانه به نفع اروپا نیست و فرانسه اجازه چنین اقداماتی را به دولت ترکیه نمی‌دهد.

در همین ارتباط، وزیر امور خارجه آلمان نیز به ترکیه هشدار داده است که از اقدامات تحریک آمیز خود در منطقه دست بردارد.

در واکنش به این تهدیدها، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه گفته است: فعالیت کشتی‌های حفاری ترکیه درمدیترانه شرقی به مجوز دیگران نیازی ندارد.

اردوغان گفت: تاکنون درچارچوب قوانین بین‌المللی دریایی و حقوق خود در دریای مدیترانه عمل کرده و ادامه خواهیم داد. 

به نظر می رسد در راستای هشدار مقام های اروپایی، عملیات نظامی اتحادیه اروپا در دریای مدیترانه به بهانه نظارت بر اجرای تحریم تسلیحاتی لیبی در دستورکار قرار گرفته است.

برغم تشدید اختلاف های دوطرف، کارشناسان ترک می گویند: با توجه به تحولات اخیر جهانی، ترکیه و اتحادیه اروپا بیش ازپیش به یکدیگر نیاز دارند.

به همین دلیل اختلاف های دوطرف به اجرای تهدیدهای متقابل ختم نخواهد شد.

در این ارتباط، "پروفسور بیرگول دمیرتاش" عضو هیات علمی دانشگاه اقتصادی و فنی اتاق های بازرگانی و بورس ترکیه در گفتگو با آناتولی با بیان این که روابط میان ترکیه و اتحادیه اروپا روابطی دوبعدی است، گفت: "بعد نخست روند عضویت ترکیه دراتحادیه اروپا است. بعد دوم نیز همکاری و ائتلاف درمقابل تهدیدهای بین المللی مشترک علیه ترکیه و اتحادیه اروپا است".

"کریستین برگر" نماینده اتحادیه اروپا درامور ترکیه نیز اخیراً در دیدار با مقام های آنکارا با تأکید بر اهمیت و جایگاه بسیار مهم ترکیه در زنجیره عرضه و تقاضای اتحادیه اروپا، اظهار داشت: "ترکیه و اتحادیه اروپا شرکای تجاری نزدیک هستند و اروپا نیز بازار بزرگی برای ترکیه محسوب می شود".

در یک جمعبندی کلی از تشدید اختلاف های ترکیه و اتحادیه اروپا باید گفت: دوطرف برغم تهدیدهای متقابل، در زمینه بروز تنش های جدی هموازه از خود خویشتنداری نشان می دهند.

درحقیقت، طرفین با درنظر گرفتن ملاحظاتی ، همواره گفتگو و حل اختلاف های متقابل را به درگیری ترجیح می دهند.

در زمینه اختلاف های جاری در شرق مدیترانه نیز، بعید است که تنش های جاری به بروز اختلاف های جدی تر منجر شود.

بیشتر بخوانید:

تلاش های اردوغان برای دریافت مطالبات ترکیه در مدیترانه شرقی

آغاز چهارمین عملیات حفاری ترکیه در شرق مدیترانه