یک روز پیش، «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان پس ازطرح گمانه زنی ها دربارۀ احتمال تشکیل دولت موقت در این کشور گفت: "انتقال قدرت در افغانستان در چارچوب نتایج مذاکرات صلح تنها از طریق برگزاری انتخابات امکان پذیر است."
اشرف غنی افزود: "مردم افغانستان منحل شدن نظام جمهوری اسلامی را در این کشور نمیپذیرند و وظیفۀ اصلی وی این است تا قدرت را به شکل قانونی واگذار کند."
دور دوم مذاکرات صلح افغانستان در شرایطی قرار است امروز شنبه در قطر از سر گرفته شود که تا حدودی ابهامات موجود در روند این گفت وگوها کاهش یافته است و دوطرف با خواسته های مشخصی به مرحله تازه ای از چانه زنی برای خاتمه جنگ و برقراری ثبات در این کشور گام نهاده اند.
دولت افغانستان در دور اول مذاکرات صلح در صدد ارزیابی خواسته های طالبان برای ورود به روند صلح قرار داشت.
با وقفه چند هفته ای برای شروع دور دوم گفت وگوهای صلح که بازگشت اعضای تیم مذاکره کننده دولت افغانستان به کابل را نیز در پی داشت فرصتی فراهم شد تا شورای عالی مصالحه ملی، مقامات ارشد دولت و دیگر شخصیت های متنفذ سیاسی در افغانستان در قالب نشست های دو یا چند جانبه به بررسی راهکارهای موجود برای اتخاذ موضعی واحد برای ورود به دور دوم مذاکرات صلح بپردازند.
نقطه قوت تیم مذاکره کننده دولت افغانستان در دور جدید گفت وگوهای صلح
اظهارات رئیس جمهوری افغانستان درباره برگزاری انتخابات برای انتقال قانونی قدرت در چارچوب نتایج مذاکرات صلح با وجود آنکه شورای عالی مصالحه ملی در این کشور مسئولیت امور صلح را عهده دار است، نشان داد که موضع نهایی افغانستان در دور دوم مذاکرات صلح آن چیزی که اشرف غنی آنرا ترسیم کرده است.
برغم آنکه انتظار میرفت برای نشان دادن وجود اجماع ملی در افغانستان و تمکین به جایگاه شورای عالی مصالحه ملی، موضع مطرح شده توسط اشرف غنی در قالب بیانیه ای از سوی این شورا منتشر می شد اما نقطه قوت تیم مذاکره کننده دولت افغانستان برای دور جدید گفت وگوها، مشخص شدن سیاستی است که این تیم باید حول محور آن مذاکرات را به پپیش ببرد.
در دور اول مذاکرات تیم مذاکره کننده دولت افغانستان با سیاست مشخصی برای مواجهه با خواسته های طالبان وارد این گفت وگوها نشده بود اما در دور دوم این مذاکرات تاکید بر برگزاری انتخابات برای انتقال قانونی قدرت، مسیرمورد نظر کابل جهت چانه زنی را برای این گروه نیز شفاف کرده است.
طالبان نیز با رد تشکیل دولت موقت در افغانستان در آستانه شروع دور دوم مذاکرات صلح که تا قبل ازاین از شروط این گروه محسوب می شد دستکم یک گزینه را از روی میز گفت وگوهای پیش رو حذف کرد.
با رد موضوع تشکیل دولت موقت در افغانستان از سوی طالبان و تاکید همیشگی این گروه بر تشکیل امارت اسلامی در این کشور می توان حدس زد که در دور دوم مذاکرات صلح، طالبان بر تحقق این گزینه برای پایان جنگ و دست یابی به صلح اصرار کنند.
با توجه به آنکه تغییر ماهیت نظام افغانستان از جمهوری اسلامی به امارت اسلامی مستلزم تغییر قانون اساسی است، چنانچه طالبان بر تشکیل امارت اسلامی پافشاری کنند دور دوم مذاکرات صلح در قطر با چالش بیشتری در مقایسه با دور اول روبرو خواهد شد.
به خصوص آنکه در مدل مورد نظر طالبان برای آینده سیاسی افغانستان جمهوریت جایگاهی ندارد که این مسئله علاوه بر مخالفت های گسترده داخلی با موضع منفی جامعه بین المللی نیز روبرو است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
تاکید بر محوریت قانون اساسی در مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان
انتقاد دولت افغانستان از طالبان در هدف قرار دادن مردم