ایران پرس: نخست وزیر پاکستان از مقامات پیشین این کشور به دلیل دخالت در جنگ افغانستان انتقاد کرد و آن را اشتباهی بزرگ خواند.

«عمران خان» اظهار داشت: پیش از این حکومت و مقامات پیشین پاکستان به دلیل فشار آمریکا در جنگ افغانستان دخیل شدند که به اسلام آباد آسیب زیادی رساند.

عمران خان افزود: پاکستان در ازای دریافت پول به بخشی از جنگ‌های خارجی تبدیل شده است و باید از نتایج این رویکردهای نادرست درس گرفت.

این اظهارات نخست وزیر پاکستان در حالی صورت گرفته است که حکومت افغانستان بارها پاکستان را به پناه دادن، آموزش و سپس اعزام اعضای طالبان برای جنگ در افغانستان متهم کرده است؛ ادعایی که پاکستان آنرا همواره رد کرده است.

انتقاد عمران خان از مقامات پیشین پاکستان در مشارکت و همکاری با آمریکا در جنگ افغانستان که در سال 2001 آغاز شد، نقدی منصفانه از محاسبات اشتباه دولت وقت پاکستان در این زمینه است.

از نظرعمران خان علت اصلی چالش های کنونی پاکستان ناشی از پیامدهای  دخالت این کشور در جنگ افغانستان است که  در ازای دریافت پول از آمریکا ایجاد شده است.

ژنرال «پرویز مشرف» رئیس جمهوری وقت پاکستان که در زمان شروع جنگ آمریکا در افغانستان زمام امور در پاکستان را عهده دار بود، در کتاب «خط آتش» اذعان کرده است که کشورش در قبال همکاری با کاخ سفید در این جنگ و تحویل اعضای گروه های تروریستی به ارتش آمریکا از این کشور مبالغ هنگفتی دریافت کرده است.

بر اساس آنچه در کتاب خط آتش آمده است، پرویز مشرف قصد داشت با همکاری کاخ سفید در جنگ افغانستان ضمن دریافت کمک های مالی بیشتر از آمریکا در قبال مشارکت در این جنگ، مورد غضب این کشور قرار نگیرد.

ژنرال مشرف در بخشی از کتاب خط آتش می گوید: "ساعاتی پیش از حمله آمریکا به افغانستان در تماسی که از کاخ سفید با وی برقرار می شود، دو راه برای پاکستان پیش روی مشرف قرار می گیرد که راه اول قرار گرفتن در کنار واشنگتن در جنگ افغانستان یا قرار گرفتن در مقابل این سیاست است." 

البته پس از انتشار این کتاب برخی محافل سیاسی و رسانه ای در پاکستان اظهارات مشرف در کتاب خط آتش درباره تهدید و فشار آمریکا علیه وی برای مشارکت در جنگ افغانستان را توجیهی برای اقناع افکار عمومی آن کشور در خصوص علت این همکاری ارزیابی کردند. 

پیامدهای دخالت پاکستان در جنگ افغانستان

با گذشت حدود بیست سال از شروع جنگ آمریکا در افغانستان و همراهی دولت وقت پاکستان با کاخ سفید در این جنگ، برای مردم و همه گروه ها و شخصیت ها محرز شده است که مشارکت اسلام آباد در این جنگ نه تنها منافعی برای پاکستان بدنبال نداشته است بلکه هزینه های سنگینی را بر این کشور تحمیل کرده است.

علاوه برآنکه گفته می شود، پاکستان حدود صد میلیارد دلار در خصوص جنگ در افغانستان زیان دیده است، کشیده شدن دامنه ناامنی از این کشور به پاکستان در حدود دو دهه اخیر شاید بزرگترین پیامد مشارکت این کشور در جنگ افغانستان بوده است.

البته باید توجه داشت که سیاست های دوگانه پاکستان در قبال افغانستان در ادوار مختلف از جمله در زمان حکومت طالبان از طریق به رسمیت شناختن این گروه و حتی ارتباط با برخی گروه های دیگر افراطی که مشرف نیز در کتاب خط آتش به آن اذعان کرده است، موجب شده تا اسلام آباد در قبال عدم شفافیت سیاست های منطقه ای و دخیل کردن منافع بازیگران فرا منطقه ای در منافع ملی خود متحمل هزینه های گزافی شود.         

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

موضع عمران خان درباره راهکار واقعی صلح در افغانستان/ تحلیل