ایران پرس: «نیکول پاشینیان» نخست وزیرارمنستان برای بررسی اوضاع منطقه قره باغ و منطقه قفقاز با «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه در مسکو دیدار و گفتگو کرد.

 سرعت بالای گسترش روابط و مشارکت راهبردی ارمنستان و روسیه از موضوعات مهم مطروحه در دیدار «نیکول پاشینیان» و «ولادیمیر پوتین» در شرایط کنونی بود. تردیدی نیست در این شرایط، حمایت روسیه از هر کدام از طرف های متخاصم، روند مناقشه قره باغ را به نفع آن طرف تغییر خواهد داد.

به همین دلیل، مقامات دولت ارمنستان که جنگ دوم قره باغ را به جمهوری آذربایجان واگذار کرده اند، تلاش می کنند با نزدیکی هرچه بیشتر به روسیه، بار دیگر ازحمایت های این کشوربرخوردار شوند.در مقابل، چنین به نظرمی رسد که مقامات دولت باکو در پی جایگزین سازی متحدان جدیدی برای جمهوری آذربایجان هستند.

در همین ارتباط،«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دیدار«نیکول پاشینیان» نخست وزیرارمنستان در آستانه برگزاری اجلاس سران سازمان کشورهای همسود تصریح کرد:گفتگوها درباره مسائل اصلی از جمله مالکیت منطقه قره باغ در درازمدت خواهد بود.

«نیکول پاشینیان»نخست وزیر ارمنستان هم گفت: چنین دیدارهایی حاکی ازسرعت بالای گسترش روابط دو کشور و درک اهمیت مشارکت راهبردی میان ارمنستان و روسیه است.

وی همچنین اعلام کرد، مناقشه قره باغ همچنان حل نشده باقی مانده و بدیهی است که روسیه برای حل این مناقشه و تأمین امنیت منطقه، نقش کلیدی ایفا خواهد کرد.

از اظهارات نخست وزیر ارمنستان مشخص می شود که طرف ارمنی پس از شکست در جنگ دوم قره باغ، ناامید نشده است و برای پیروزی سیاسی پس از درگیری های نظامی، تلاش می کند. درحقیقت پس ازشکست نظامی، مقام های دولت ایروان با رایزنی با دولت های تاثیرگذار درمنطقه ازجمله روسیه هستند تا پایان خوشی برای مردم ارمنستان و ارامنه قره باغ درگفتگوهای سیاسی فراهم شود.

باید گفت که این نخستین بار نیست که مقام های دولت ایروان مناقشه قره باغ را حل نشده معرفی می کنند. پیش ازاین نیز مقام های ارمنستان بارها در این زمینه اظهارنظر کرده اند. در این زمینه، حتی برخی کارشناسان سیاسی جمهوری آذربایجان، وقوع جنگ سوم در منطقه قره باغ را محتمل می دانند.

به عنوان مثال،«عارف یونس» کارشناس آذری که در حال حاضر در آمریکا سکونت دارد، در گفتگو با کانال عثمانی قیزی تی وی گفته است: بر اساس محاسبه بسیاری از کارشناسان، ممکن است جنگ سوم قره باغ درسال های 2024 و 2025 میلادی رخ دهد. زیرا، ماموریت نیروهای صلح بان روسیه در منطقه قره باغ پنج سال بعد پایان می یابد.

این کارشناس سیاسی جمهوری آذربایجان همچنین تصریح کرد: «روس ها به صراحت می گویند که ما برای ماندن طولانی مدت به منطقه قره باغ آمده ایم. بنابراین، برای آن ها بهانه لازم است، یکی ازاین بهانه ها نیز وقوع جنگ است».

این کارشناس آذری در عین حال، با اشاره بر این که با یک خرابکاری می توان جنگ قره باغ را دوباره در منطقه آغاز کرد، گفت:
«پاشینیان درک کرده است که امکانات روسیه در منطقه بسیار گسترده است. پاشینیان در خصوص قره باغ و جمهوری آذربایجان ، کاری کرده که نسبت به سال گذشته روسیه به ارمنستان نزدیکتر شده است. به همین علت، امروز ارامنه آسودگی بیشتری دارند که مناسبات شان با روسیه کم کم احیاء می شود و طبیعی است که این به نفع جمهوری آذربایجان نیست. ما باید درک کنیم که جنگ تمام نشده است و ادامه دارد».

این تحلیل که از سوی بسیاری از کارشناسان آذری تائید شده است، نشان می دهد که درگیری های باکو و ایروان بر سر مالکیت منطقه قره باغ، به طور موقت متوقف شده است. اما هیچ تضمینی وجود ندارد که دوباره جنگ آغاز نشود. در کنار این مشکلات، باید گفت: فرایند اعطای گذرنامه های روسی به ارامنه قره باغ پس از امضای توافقنامه صلح آغاز شده است. درحقیقت، ازهم اکنون می توان پیش بینی کرد که مشکل و معضل اصلی جمهوری آذربایجان در سال های آینده نه تنها با ارمنستان نخواهد بود، بلکه این مشکلات با روسیه در جریان قرار خواهد گرفت.

با وجود این رویدادهای مهم، مقامات دولت الهام علی اف به توصیه اسرائیل و ترکیه مشغول تنش با همسایه جنوبی جمهوری آذربایجان یعنی ایران هستند. غافل از آن که متحدان جمهوری آذربایجان در درگیری این کشور با روسیه نه تنها به این کشور کمک و مساعدت نخواهند کرد، بلکه در جهت منافع روسیه، حذف جمهوری آذربایجان را در دستور کار قرار خواهند داد.

نویسنده: محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید:

باکو، ارمنستان را به نقض توافقات صلح و آتش بس در قره باغ متهم کرد

تاکید مسکو بر مذاکره با آنکارا درباره حل بحران قره باغ

باکو، ارمنستان را به نقض توافقات صلح و آتش بس در قره باغ متهم کرد