ایران پرس: استانیسلاو زاس دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی، ایوگنی سیسویف رئیس مرکز ضد تروریستی اتحادیه کشورهای همسود و روسلان میرزایف مدیر کمیته اجرایی ساختار منطقه‌ای ضد تروریستی سازمان همکاری‌ شانگهای سند موسوم به موضع مشترک برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی را امضا کردند.

در سند موسوم به موضع مشترک برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی تاکید شده است، طرف‌های امضا کننده نسبت به تشریک مساعی کل جامعه جهانی برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی اهمیت بسیاری قائل هستند و از شکل گیری یک ائتلاف گسترده ضد تروریستی تحت حمایت سازمان ملل متحد پشتیبانی می‌ کنند.

اگرچه مساله تروریسم و افراط گرایی همواره یکی از دغدغه های کشورهای منطقه از جمله اعضای سازمان همکاری شانگهای بوده است اما بعد از تسلط مجدد گروه طالبان بر افغانستان از حدود شش ماه گذشته نگرانی ها در مورد گسترش تروریسم و افراط گرایی در منطقه افزایش یافته است و شورای امنیت سازمان ملل متحد هم در گزارش اخیر خود بر این موضوع تاکید کرد.

با توجه به اینکه گروه طالبان نیز اطمینان جدی در مورد جلوگیری از فعالیت گروه های تروریستی در افغانستان نمی دهد تلاش ها برای ائتلاف سازی و همکاری های منطقه ای برای مقابله با هر گونه مخاطرات امنیتی افزایش یافته است .

مهدی منادی کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان در این باره می گوید: "در سال های اخیر افغانستان به فرصت مناصبی برای حضور گروه های تروریستی و نا امن کردن منطقه تبدیل شده است و سازمان همکاری شانگهای از ظرفیت لازم برای مدیریت برنامه های ضد تروریستی و مقابله با گروه های افراط گرا برخوردار است."

یکی از نگرانی های سازمان همکاری شانگهای در همگرایی نظامی و امنیتی منطقه ای، اتهام محافل غربی برای تبدیل شدن به ناتوی شرق است. به همین دلیل همزمان با امضای سند موسوم به موضع مشترک برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی بر تشریک مساعی جهانی تحت حمایت برنامه های سازمان ملل برای مقابله با تروریسم تاکید شده است.

واقعیت نیز این است مساله تروریسم موضوعی فرامنطقه ای و معضل جهانی است که با مقابله با آن بدون همکاری جهانی ممکن نیست.زیرا این تلقی در میان کشورهای حوزه شانگهای مطرح است که هدف آمریکا ترانزیت تروریسم از افغانستان به کشورهای همسایه بخصوص آسیای مرکزی و تا مرزهای چین است. 

داود مرادیان کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان در این باره می گوید: "تهدیدات داخل افغانستان ماهیت فرامنطقه ای دارند. به همین دلیل سازمان شانگهای و سایر همکاری های منطقه ای نگران پیامدهای تقویت افراط گرایی و تروریسم در افغانستان هستند. در این شرایط این سازمان از مکانیزم لازم برای کمک به مقابله با تروریسم برخوردار است."

در هر حال، از دیدگاه محافل سیاسی، طالبان که خود را حاکم جدید افغانستان‌ می داند باید بیش از پیش برای ایجاد اطمینان از نظر تامین امنیت در مرزهای مشترک این کشور تلاش کند. بدون تردید یکی از الزامات شناسایی حاکمیت طالبان بر افغانستان از سوی مجامع بین المللی ،مسولیت پذیری این گروه در برابر انتظارات منطقه ای و بین المللی در مقابله با تروریسم و افراط گرایی است.

نویسنده: مجید وقاری 

115