روسای جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان توافق کردند که فعالیت های سازوکارهای موجود برای تحدید و تعیین مرزهای دو کشور را تشدید کنند.

اختلافات مرزی قرقیزستان و تاجیکستان طی سالیان طولانی باعث درگیری‌های مسلحانه بین ساکنان مرزی دو طرف شده است.  

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «امامعلی رحمان» و «صدیر جپاروف» رئیسان جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان طی نشستی در شهر «چلپون آتا» قرقیزستان ضعیت و چشم انداز روابط در زمینه های مختلف بخصوص تعیین و تحدید مرزها مورد بحث و بررسی قرار دادند.

سران دو کشور همچنین بر اهمیت استفاده هماهنگ از منابع آبی رودخانه ها در مناطق مرزی و تشدید همکاری ها در این راستا تاکید کردند. توافقی برای از سرگیری کار گروه کاری بین بخشی تاجیکستان و قرقیزستان برای بررسی مسائل دوجانبه مربوط به استفاده از منابع آبی حاصل شد.

امامعلی رحمان و صدیر جپاروف همچنین درباره فعالیت های «صندوق بین المللی نجات دریای آرال» (IFAS) در چارچوب ریاست تاجیکستان در این ساختار گفت و گو کردند.

پس از استقلال کشورهای آسیای مرکزی از شوروی، میان این کشورها به ویژه ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان اختلافات مرزی وجود دارد و این کشورها تاکنون به‌طور کامل برای حل این اختلافات به نتیجه نرسیده‌اند.

قرقیزستان و ازبکستان بر سر حدود 300 کیلومتر از یک‌هزار کیلومتر مرز مشترک اختلاف دارند. تاجیکستان و قرقیزستان نیز از 976 کیلومتر مرز مشترک بین دو کشور تا امروز در مجموع 504 کیلومتر را مشخص و علامت‌گذاری کرده‌اند.

اختلافات مرزی قرقیزستان با تاجیکستان باعث چندین درگیری‌ مسلحانه بین ساکنان دو طرف در مناطق لیلک و بادکند قرقیزستان با نواحی اسفره و باباجان غفورف تاجیکستان شده‌است.

117