ایران پرس: سریلانکا همچنان با اعتراضات عمومی روبرو است.

نیروهای امنیتی سریلانکا روز جمعه به سوی معترضان گاز اشک آور شلیک کردند و به دنبال آن وضعیت فوق العاده در این کشور اعلام شد.

پس از ناآرمی های اخیر در سریلانکا و فرار «گوتابایا راجاپاکسا» رئیس جمهور پیشین این کشور، «رانیل ویکرمسینگه» به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور انتخاب شد.

انتخاب رییس جمهور جدید سریلانکا و ادامه اختلافات در این کشور

این در حالی است که معترضان در سریلانکا خواهان استعفای وی نیز بودند که به عنوان نخست وزیر سریلانکا و از عناصر اصلی و خانوادگی قدرت در این کشور محسوب می شود که معترضان از جمله عوامل بحران سریلانکا می دانند.

این بدان معنا است که به رغم تظاهرات و اعتراضات گسترده مردم سریلانکا که تا تسخیر ساختمان ریاست جمهوری این کشور نیز پیش رفتند عملا هیچ اتفاق مهمی  که منجر به دگرگونی سیاسی در سریلانکا به نفع مردم شود صورت نگرفت و همچنان خانواده های صاحب قدرت در مسند قدرت باقی مانده اند.  

خانواده های ویکرامسینگه و راجاپاکسه حدود هفت دهه است که بر سریلانکا حاکمیت دارند. به همین دلیل مردم سریلانکا آنان را عامل اصلی بروز مشکلات اقتصادی و انرژی در کشورشان می دانند و با اعتراضات گسترده، خواهان تحول اساسی در شرایط سیاسی سریلانکا هستند.

«عطیه واریس» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "شکاف های عمیق اقتصادی بین مردم و صاحبان قدرت در سریلانکا موجب گسترش فقر در این کشور شده به گونه ای که صبر انان را از ظلم و جور حاکمان لبریز کرده است که خانوادگی بر این کشور حکومت می کنند."  

واقعیت نیز این است که از دیدگاه مردم سریلانکا حاکمانی مانند ویرامسینگه که بالغ بر شش بار نخست وزیر این کشور بوده است نه تنها از توانایی حل مشکلات برخوردار نیستند بلکه بیش از پیش سریلانکا را در فقر و مشکلات اقتصادی فرو برده اند .

اقدام پارلمان این کشور در انتخاب ویکرامسینکه به عنوان ریس جمهوری سریلانکا در بحبوحه اعتراضات عمومی نشان داد که هیات حاکمه این کشور به هیچ عنوان تمایلی به تغییر وضعیت سیاسی و پایان دادن به خانواده سالاری ندارد و سریلانکا همچنان از سوی خانواده های ویکرامسینگه و راجاپاکسه اداره می شود.به همین دلیل اعتراضات عمومی در این کشور ادامه دارد.

«نوذر شفیعی» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "ماحصل حاکمیت خانواده سالاری در سریلانکا بدهی چند ده میلیارد دلاری خارجی ،خشک شدن ذخایر ارزی و گسترش فقر و بیکاری است که در کنار ان ضعف ساختارهای صنعتی و انرژی را نیز باید به آنها افزود."

در هر حال، ادامه وضعیت سیاسی مبتنی بر خانواده سالاری نه تنها به حل مشکلات روز افزون سریلانکا کمک نمی کند بلکه به بی ثباتی سیاسی دامن می زند که پیامد آن تشدید بحران اقتصادی است. با توجه به تشدید رقابت میان چین و هندوستان برای تقویت نفوذ خود در سریلانکا نمی توان رد پای آنها را در تحولات سیاسی جاری در سریلانکا نادیده گرفت.

اگر چه هندوستان از نفوذ سنتی در آن کشور برخوردار است، اما چین در سال‌های اخیر تلاش‌های گسترده ای را برای حضور در سریلانکا که حیاط خلوت هندوستان تلقی می شود پی گیری می کند که به نظر می رسد تا مرحله برهم زدن ساختار سیاسی سریلانکا به نفع هریک از آنها و مقاومت طرف مقابل ادامه دارد.

نویسنده: مجید وقاری

117

بیشتر بخوانید:

فرار رئیس جمهور سریلانکا به بهبود اوضاع این کشور کمک می‌کند؟