ششمین نشست امنیت بین المللی مسکو، با شرکت هیات هایی از حدود 80 کشور جهان روز چهارشنبه در مسکو پایتخت روسیه آغاز بکار کرد.
از نگاه ولادیمیر پوتین، دستور کار کنفرانس مسکو شامل مسائلی جدی است که به یک رویکرد متعادل و منسجم احتیاج دارد.
این مسائل بیش از همه شامل مبارزه با تروریسم به عنوان یک تهدید بزرگ علیه امنیت و ثبات منطقهای و جهانی در کنار مسائل مربوط به حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک درگیریهای مختلف به ویژه در خاورمیانه و شمال آفریقا هستند.
تاکید مجدد پوتین بر لزوم مبارزه با تروریسم، با توجه به تهدید روز افزون ناشی از این پدیده مرگبار در نقاط مختلف جهان از جمله کشور روسیه صورت گرفته است.
در واقع رویداد تروریستی اخیر در سن پترزبورگ، بار دیگر به مقامات ارشد روسیه این واقعیت تلخ را خاطر نشان کرد که تروریسم تکفیری، نه یک تهدید زود گذر و موقت بلکه تهدیدی پیوسته و روبه افزایش است.
تلاش روسیه برای مبارزه با افراط گرایان به ویژه در قفقاز شمالی
روسیه مدتها است که درگیر مبارزه با افراط گرایان و تکفیری ها در داخل این کشور بویژه در قفقاز شمالی است.
این افراد تاکنون اقدامات تروریستی متعددی را در روسیه انجام داده اند.
افراط گرایانی که به عضویت گروههای تروریستی تکفیری در سوریه درآمده اند، علاوه بر انگیزه های ایدئولوژیکی، دارای آموزش ها و مهارت های رزمی و نظامی شده و به همین دلیل بازگشت آنها، نه فقط به روسیه بلکه به سایر کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز می تواند مخاطرات امنیتی جدی ایجاد کند.
همین مساله باعث شده تا از نگاه سران روسیه بویژه پوتین، تهدیدات ناشی از تروریسم برخاسته از افراط گرایی، تهدیدی رو به تصاعد و گسترش که باید با آن مقابله جدی، منسجم و همه جانبه ای صورت گیرد، تلقی شود.
به همین دلیل، پوتین به عنوان رئیس جمهوری یک کشور اروآسیایی، در پیام خود به کنفرانس امنیتی مسکو، درباره خطرات ناشی از این مساله هشدارداده و کشورها را برای مقابله با آن فراخوانده است.
با این حال باید متذکر شد که مبارزه با افراط گرایی باید به صورت اصولی و در راستای مقابله با علل و منشا آن صورت گیرد، در غیر این صورت هر گونه اقدام در این زمینه صرفا به صورت مقابله با مظاهر آن خواهد بود.
برخورد دوگانه با تروریسم از عوامل مهم توسعه افراط گرایی
یکی از مهترین علل توسعه افراط گرایی، جدا از منشاء فکری و عقیدتی آن، برخورد دو گانه با این پدیده است.
تحولات پس از پیدایش جنبش های مردمی در جهان عرب، از ژانویه 2011 به بعد باعث شد تا در برخی کشورها زمینه های شکل گیری و گسترش افراط گرایی و تروریسم ناشی از آن فراهم شود.
این مساله بویژه در مورد سوریه مصداق دارد که به میدانی برای تحقق خارجی ایده های افراط گرایانه به گروههای تروریستی خشن مانند داعش و جبهه النصره تبدیل شد.
با این حال غربی ها و متحدان عرب آنها، برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به جای مقابله با تروریسم تکفیری به حمایت از این گروهها و دهها گروه تروریستی دیگر پرداختند و در نتیجه این گروهها توانستند ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقدامات تروریستی مبادرت کنند که تا قبل از آن، شاید امکان انجام دادن آنها غیر قابل تصور بود.
به نظر می رسد، اولین گام واقعی برای مبارزه با تروریسم، اجماع همه کشورهای جهان برای تهدید تلقی کردن افراط گرایی و تروریسم ناشی از آن و لزوم اقدام جمعی برای مقابله با آن است.
با این حال تا زمانی که برخی کشورها، منافع خود را در گروی بقا و گسترش افراط گرایی و تروریسم تکفیری می بینند، گسترش تروریسم در نقاط مختلف جهان امری اجتناب ناپذیر خواهد بود.116/110
بیشتر بخوانید:
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد: فشار به «اسد» یعنی بن بست سیاسی
هشدار پوتین؛ تاثیر تحریم بر همکاری روسیه و غرب علیه تروریسم/ تحلیل
برنامه بلند مدت ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم