پاتروشف با اشاره به تهدید امنیتی ناشی از حضور مهاجران غیر قانونی گفت، روسیه همچنان به علت موج بالای آوارگان با تهدید امنیتی روبرو است.
اروپا از سال 2015 با بحران پناهجویان مواجه است که براثر خشونت های ناشی از سیاست های کشورهای غربی، به اروپا مهاجرت می کنند. اتحادیه اروپا برای مقابله با این مسئله، راه کارهای گوناگونی را مد نظر قرار داده است.
به گفته حمید نوذری کارشناس امور پناهندگی؛ طرح فعلی اروپا برای مقابله با بحران پناهجویان، ایجاد کمپی بزرگ در لیبی و پیاده کردن مدل ترکیه برای پناهجویان آفریقایی در لیبی است که به فاجعه میانجامد.
هر چند پناهجویان از دو مسیر عمده یعنی مسیر بالکان (ازترکیه به یونان) و مسیر مدیترانه برای مهاجرت به اروپا استفاده کرده اند، اما شماری از آنها نیز مسیر طولانی و خطرناک روسیه را برای رسیدن به شمال اروپا استفاه می کنند. دلیل این مساله این است که این دسته از پناهجویان از این مساله آگاهند که مسیر بالکان مسیری بسیار طولانی و با توجه به لزوم گذشتن از کشورهای مختلف بسیار نامطمئن است و لذا ریسک بزرگی را با سفر به روسیه و گذشتن از جنوب به شمال روسیه به منظور ورود به کشورهای اروپای شمالی به ویژه نروژ که با روسیه مرز مشترک دارد انتخاب می کنند.
با این حال ورود این مهاجران غیر قانونی به خاک روسیه، از دیدگاه مقامات ارشد این کشور می تواند مخاطرات امنیتی مهمی را متوجه روسیه کند. به ویژه اینکه هویت این مهاجران غیر قانونی نامعلوم است و دولت روسیه بر این گمان است که تروریست های تکفیری مانند اعضای داعش می توانند در قالب پناهجو وارد این کشور شوند و مبادرت به اقدامات تروریستی کنند و یا اینکه به گروه های تروریستی فعال در روسیه به ویژه در قفقاز شمالی و یا تروریست هایی که در شهرهایی مانند مسکو و سن پترزبورگ به سر می برند ارتباط برقرار کنند.
این مساله به ویژه از این منظر برای دولت روسیه اهمیت دارد که مسکو، تروریسم تکفیری را نه یک تهدید زود گذر و موقت بلکه تهدیدی پیوسته و روبه افزایش می داند. با این حال مبارزه با افراط گرایی و نیز مهاجران غیر قانونی باید به صورت اصولی و در راستای مقابله با علل و منشا آن صورت گیرد.
«گونترام ولف»، از مرکز تحقیقاتی «بروگل» می گوید تا زمانی که یک بحث شفاف درباره واقعیت های ناخوشایند و عیب های ساختاری سیاست کنونی در قبال مهاجران غیر قانونی صورت نگیرد، این مشکل از دید بسیاری از ناظران در سال های آینده بازهم بزرگتر خواهد شد.
در واقع تروریسم تکفیری از علل اصلی شکل گیری بحران پناهجویان محسوب می شود. اقدامات وحشیانه و غیر انسانی این گروه های تروریستی باعث آوارگی میلیون ها نفر و ایجاد و گسترش بحران پناهجویان شد.
روسیه، کشورهای غربی درگیر بحران سوریه را مسئول ایجاد و گسترش بحران پناهجویان تلقی کرده و خواهان مسئولیت پذیری آنها در این زمینه است و در عین حال بر همکاری بین مسکو و اتحادیه اروپا برای کنترل بحران پناهجویان تاکید دارد.118/117
سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
درخواست کمیسیون اروپا برای کمک به ایتالیا و یونان در زمینه مهاجران
پاپ فرانسیس: اردوگاه های مهاجران در اروپا مثل اردوگاه نازی هاست
ترامپ:اتحادیه اروپا در پذیرش مهاجران اشتباه بزرگی مرتکب شده است