ایران پرس- «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته 30 اگوست در ادامه سفر خاورمیانه ای خود از باریکه غزه دیدن کرد.

«آنتونیو گوترش» که از روز 27 اوت سفر منطقه ای خود به خاورمیانه را آغاز کرد، روز 28 اوت وارد فلسطین اشغالی شد. دبیرکل سازمان ملل روز گذشته 30 اوت نیز در سفر به باریکه غزه، با بیان اینکه «شاهد یکی از تکان دهنده ترین بحران های انسانی در غزه هستم»، خواستار رفع محاصره غزه شد.

آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد»

 

باریکه غزه از سال 2007 تاکنون شاهد شدیدترین خشونت ها توسط اسرائیل است. اسرائیل نه تنها با جنگ بلکه با محاصره همه جانبه سبب رقم خوردن شرایط وخیم انسانی در باریکه غزه شد؛ به نحوی که امروز گفته می شود حدود دو میلیون فلسطینی در بزرگترین «زندان روباز» جهان حبس شدند.

با این حال، حبس تنها خشونتی نیست که علیه فلسطینی‌ها اعمال می شود. می توان مصائب امروزی مردم غزه را به پنج دسته تقسیم کرد: محاصره همه جانبه توسط اسرائیل، بیماران محروم از سفر و درمان، منازل ویران شده و صاحبان بی خانمان، اسیران دربند و مشکلات آنها و خانواده های آنان و همچنین قربانیان جنگ نظامی.

با وجود این مصائب که در اثر نقض فاحش اصول و مقررات کنوانسیون های متعدد بین المللی حقوق بشری که سازمان ملل نیز در تدوین این اصول و مقررات نقش برجسته ای داشته است، اما تاکنون این سازمان هیچ اقدام جدی عملی برای متوقف کردن جنایت های اسرائیل علیه باریکه غزه انجام نداده است. پاسخ های متعددی را می توان درباره انفعال سازمان ملل در بحران غزه مطرح کرد، اما بدون شک مهمترین پاسخ این است که تصمیمات ارکان سازمان ملل به استثناء شورای امنیت، ضمانت اجرایی ندارد. اگرچه مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکنون قطعنامه های متعددی علیه جنایت های اسرائیل تصویب کرده است اما این قطعنامه ها الزام آور نیستند. از این رو، اسرائیل نیز به مفاد و خواسته های مطرح شده در این قطعنامه ها بی توجه است.

شورای امنیت سازمان ملل که تصمیماتش ضمانت اجرا دارد نیز تحت نفوذ و سیطره قدرت های غربی حامی اسرائیل قرار دارد. این قدرت ها به خصوص آمریکا با برخورداری از حق وتو از تصویب هرگونه قطعنامه ای علیه اسرائیل ممانعت می کنند. به عبارت بهتر، می توان گفت بحران غزه که در اثر جنایت های اسرائیل به وجود آمد، آشکارترین مصداق و مثال قربانی شدن «ارزش» های ادعایی و حقوق بشری غرب در مقابل «منافع» آنها است. سازمان ملل متحد نیز در این بحران صرفاً در قالب یک «نظاره گری» ظاهر شده است که مقامات آن تنها از وخامت اوضاع در باریکه غزه ابراز تاسف و نگرانی می کنند، بدون اینکه پویایی و ابتکاری برای کاستن از مصائب مردم غزه داشته باشند.

شورای امنیت سازمان ملل

 

«آنتونیو گوترش» نیز در حالی درباره مشاهده صحنه های تکان دهنده انسانی در غزه ابراز نگرانی کرد که اکنون نخستین سفر خود به باریکه غزه را 9 ماه پس از بر عهده گرفتن دبیر کلی سازمان ملل متحد انجام داد.

کاستن از مصائب مردم غزه نیازمند بیرون آمدن سازمان ملل متحد از انفعال و رخوت در خصوص این بحران بزرگ انسانی است. 113/110

سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

هشدار سازمان ملل ؛ بحران طاقت فرسای انرژی در باریکه غزه/ تحلیل

تاکید سازمان ملل متحد بر پایان محاصره باریکه غزه

آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد»
شورای امنیت سازمان ملل