به همین دلیل نیز «رکس تیلرسون»، وزیر امور خارجه امریکا در ریاض، نشستی را ترتیب داد که در آن «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق و «ملک سلمان»، شاه عربستان نیز در آن شرکت کنند.
این نشست، سرآغاز رویکرد جدید دولت امریکا به موضوع عراق است.
البته عراق از بیش از دو دهه قبل در کانون توجه سیاست خاورمیانه ای امریکا قرار داشته است.
در این مدت، عراق دو بار از سوی امریکا مورد تهاجم نظامی قرار داشته و یک بار هم به اشغال نظامی این کشور در آمد.
همچنین امریکا برای استمرار بخشیدن به حضور خود در عراق و به آشوب کشاندن منطقه، گروه های افراطی و خشونت ورز را در این کشور تقویت کرد که در نهایت به خلق گروه مخوف و خونریز داعش انجامید.
همزمان نیز دامن زدن به اختلافات درونی و سوق دادن منطقه کردستان به خودمختاری و نهایتا، اعلام استقلال از دیگر راهبردهای واشنگتن در قبال عراق طی 15 سال اخیر بوده است.
اکنون به روی کار آمدن دولت جدید در واشنگتن، امریکایی ها در پی آن هستند که با متحد ساختن عراق و عربستان، ائتلاف جدید ضد ایرانی در منطقه تشکیل دهند.
ترس بزرگ آمریکایی از قدرت گیری ایران در غرب آسیا
از دید مقامات دولت «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری امریکا، ایران قدرتمند بزرگترین خطر برای نظم امریکایی در غرب آسیا است و باید از کلیه ظرفیت های سیاسی، اقتصادی و حتی در صورت لزوم نظامی و امنیتی، علیه ایران استفاده نمایند.
در این میان، امریکایی ها در تلاش هستند مسوولیت منطقه ای اقدامات ضد ایرانی خود را بر دوش عربستان بگذارند و کشورهای عرب منطقه را گرد ریاض جمع نمایند.
در حالی که تجربه دو دهه اخیر نشان می دهد سیر تحولات سیاسی - امنیتی منطقه غرب آسیا اغلب خارج از میل و اراده امریکایی ها شکل گرفته است.
هنوز خاطره مداخله جویی ها عربستان در عراق و کمک این کشور به گروه تروریستی و جنایتکار داعش از ذهن مردم عراق پاک نشده است؛ همان طور که خاطره نقش آفرینی ایران در مبارزه با داعش و آزادی شهرهای عراق از دست این گروه در ذهن عراقی ها باقی است.
از سوی دیگر به گواهی تاریخ، اختلافات سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اعتقادی میان کشورهای عربی آنچنان عمیق و ریشه دار است که از شکل گیری ائتلاف های پایدار؛ آن هم علیه یک کشور مسلمان و تاثیرگذار همچون ایران، جلوگیری می کند.
آخرین نمونه از این دست اختلافات در حال حاضر میان عربستان و قطر در جریان است.
ضمن این که منافع کلان امریکایی ها در منطقه غرب آسیا بر پایه اختلاف افکنی های داخلی و خارجی میان کشورهای منطقه است و وجود یک انگیزه موقتی، زمینه ساز وحدت را در منطقه فراهم نمی کند.
در نهایت این که، برقراری آرامش و امنیت در منطقه غرب آسیا از طریق مشارکت کلیه بازیگران منطقه ای و نه سیاست های تفرقه افکنانه بازیگران فرامنطقه ای حاصل می شود.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
116/110
بیشتر بخوانید:
مهمترین چالش های آمریکا در خاورمیانه در سال 2017/ نسخه آمریکایی برای آینده خاورمیانه
هزینه بی فایده 6 هزار میلیارد دلاری آمریکا در جنگ خاورمیانه
داعش ابزاری موثر برای ناامن کردن خاورمیانه توسط آمریکا است+ ویدئو