حوادث 24 ساعت گذشته خاورمیانه، این منطقه را در بهت و حیرت فرو برده است.

به گزارش مانیتورینگ ایران پرس به نقل از سی ان ان، زمانی که «محمد بن سلمان» شاهزاده 32 ساله عربستان دو سال پیش به قدرت رسید، بسیاری از کارشناسان پیش بینی کردند که تحولات عظیمی در راه است.

حوادث روز چهارم نوامبر نشان داد که تغییرات به این سرعت پیش نخواهد رفت، اما می تواند متزلزل باشد تا جایی که به ناگاه تا مرزهای پادشاهی عربستان برسد.

بمباران سیاسی 24 ساعت گذشته خاورمیانه عصر روز شنبه با استعفای «سعد حریری» نخست وزیر لبنان از شهر ریاض پایتخت عربستان آغاز شد.

این موضوع به یک بحران و جنجال سیاسی بزرگ در لبنان تبدیل شد.

ساعاتی بعد خبرگزاری رسمی عربستان گزارش داد که یگان‌های موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن یک فروند موشک از نوع «برکان 2 اچ» به فرودگاه بین‌المللی «ملک خالد» واقع در شهر ریاض، پایتخت عربستان شلیک کرده‌اند.

براساس این گزارش، منابع سعودی اعلام کردند که صدای انفجار مهیبی در اطراف شهر ریاض شنیده شده است.

اما حادثه سوم، خاورمیانه را کاملا بهت زده کرد، در اقدامی غیر منتظره و به دستور «محمد بن سلمان» ولیعهد جوان سعودی، دهها شاهزاده، وزیر و مقام دولت سعودی از کار برکنار و به اتهام فساد مالی بازداشت شدند.

خبر دستگیری دستکم 11 شاهزاده سعودی به همراه 4 وزیر و دهها مقام سابق این کشور شب شنبه از سوی خبرگزاری رسمی عربستان منتشر شد.

از مهم ترین چهره های دستگیر شده، یکی «متعب بن عبدالله» 64 ساله فرزند پادشاه فقید عربستان سعودی و دیگری «ولید بن طلال» ثروتمند ترین شاهزاده سعودی است.

خبر دستگیری ولید بن طلال برای بسیاری از شرکت ها و بازارهای مالی شوکه کننده بوده است چرا که او در دهها شرکت بزرگ بین المللی سهام دارد.

«ابراهیم العساف» وزیر دارایی سابق نیز یکی از مهم ترین چهره های بازداشت شده است.

کارشناسان مسائل سیاسی می گویند که این حوادث همگی نشان دهنده آغاز یک دوره جدید در تاریخ بحران زده خاورمیانه است.

کارشناسان همچنین از احتمال وقوع جنگهای تازه در خاورمیانه هشدار داده اند و گفته اند، احتمال فعال شدن و تقویت جبهه های جدید در منطقه بسیار زیاد است .

«فواز گرگس» Fawaz Gerges استاد دانشگاه علوم اقتصادی لندن با اشاره به حوادث اخیر خاورمیانه به سی ان ان گفت، «باید در انتظار تحولات جدید منطقه ماند.»

احتمال آغاز جنگ در منطقه با استعفای سعد حریری

اما استعفای سعد الحریری خارج از کشور و در حالی که در عربستان حضور داشت صورت گرفت که سوالات زیادی را درباره نقش سعودی‌ها در این استعفا ایجاد کرده است.

شبکه سعودی العربیه در خبری فوری از استعفای سعد الحریری نخست وزیر لبنان خبر داد و لحظاتی بعد او در صفحه تلویزیون ظاهر شد و با ایراد اتهاماتی علیه ایران و حزب‌الله تلاش کرد دلایل استعفای خود را «دخالت‌های ایران» وانمود کند.

الحریری در این سخنان گفت، فضا در لبنان شبیه فضای حاکم بر کشور قبل از ترور «رفیق حریری»، نخست وزیر فقید لبنان است و اینکه احساس می‌کند عده‌ای برای قتل او نقشه می‌کشند.

حریری گفت، ما هرگز نمی‌پذیریم لبنان اساس تهدید امنیت منطقه باشد.

سعد الحریری تاکنون دو بار منصب نخست وزیری را در لبنان عهده دار شده است.

اولین بار وی از نوامبر ۲۰۰۹ تا ژانویه ۲۰۱۱ این منصب را بر عهده گرفت.

استعفای سعد الحریری درست پس از ملاقات وی با «ثامر السبهان» وزیر مشاور در امور خلیج فارس و سفیر سابق جنجالی عربستان در بغداد صورت گرفت.

این در حالی است که ثامر السبهان در اولین واکنش به اتفاقات اخیر لبنان گفت که ما الحریری را تحریک به استعفا نکردیم.

وی در صفحه توئیتر خود در اشاره به نقش ایران و حزب‌الله لبنان در بحران لبنان نوشت،«دست‌های نامردی و خیانت باید بریده شوند.»

«یاسین جابر» عضو فراکسیون پارلمانی طرفدار حزب الله لبنان به سی ان ان گفت که پس از بازگشت حریری از عربستان در سفر اول با الحریری ملاقات کرده بود.

حال نخست وزیر، عالی بود اما پس از بازگشت از سفر دوم به عربستان، حال و روز حریری کاملا متفاوت و بسیار بهم ریخته بود.

این نخستین باری است که یک نخست وزیر از لبنان استعفای خود را در خارج از کشور اعلام می کند.

رسانه های محلی متعددی گزارش دادند که تقریبا همه مشاوران و وابستگان به حریری، بهت زده اند و از این موضوع اطلاعی نداشته اند.

حریری در پیام استعفای خود با انتقاد از حزب الله لبنان و سیاستهای ایران در منطقه گفته است که جانش در خطر است.

او گفته لبنان در چنگ ایران است و ایران به هر جا که می‌رود وحشت و ویرانی به بار می‌آورد.

حریری افزود، مردم لبنان مانند گذشته قیام می‌کنند و دستانی را که موذیانه دراز شده‌اند قطع می‌کنند.

استعفای حریری به منزله سقوط دولت اتحاد ملی با سی عضو در کابینه است.

«ریاض کهوجی» Riad Kahwaji مسئول موسسه خاور نزدیک و تحلیل نظامی خلیج فارس در این باره به سی ان ان گفت، این موضوع می تواند آغاز یک دوره بی ثباتی نه تنها در لبنان بلکه در سراسر منطقه باشد.

وی افزود، با استعفای حریری ما دوباره به دوره تشدید تنشها بین ایران و عربستان بر سر لبنان بازگشتیم. 

یاسین جابر هم گفت، با استعفای الحریری، همه محاسبات بهم ریخت و اکنون لبنان در یک دوره پرفشار و پربحران قرار گرفته است، اکنون همه می دانند که لبنان تحت فشار قرار گرفته و نگران است، ما بار دیگر شاهد یک بحران جدی و جدید در منطقه خواهیم بود.

کارشناسان مسائل سیاسی می گویند که استعفای حریری، صدای طبل جنگی جدید در منطقه را به گوش می رساند.

«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل در اولین واکنش به این موضوع مدعی شد، «استعفای حریری بیدارباشی برای مقابله با ایران است.»

وی با ادعای اینکه این استعفا «لزوم مقابله با ایران» را نشان می دهد، در اظهاراتی خصمانه گفت، آنها (ایرانی ها) می خواهند لبنان را به سوریه دوم تبدیل کنند.

گروه حزب الله لبنان نیز در واکنش به استعفای حریری، آن را به عربستان ربط داد و گفت، دولت عربستان به دنبال غرق کردن لبنان در فتنه و آشوب است.

شلیک موشک یمنی به فرودگاه ریاض ،رویدادی مهم در خلال جنگ یمن

اما شلیک موشک از یمن به عربستان حادثه دیگری بود که خاورمیانه را در بهت و حیرت فرو برد.

در پی شلیک یک فروند موشک بالستیک توسط نیروهای انصارالله یمن به سمت فرودگاه بین المللی ریاض، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در ادامه اظهارات ضد ایرانی خود گفت، «اعتقاد دارد پرتاب این موشک کار ایران بوده است.»

 دونالد ترامپ که در ابتدای سفر آسیایی خود به ژاپن رسیده است، مدعی شد، سیستم آمریکایی که در شهرهای عربستان قرار دارد، این موشک را ساقط کردند.

ترامپ افزود، به نظرم شلیک موشک به عربستان، متأثر از ایران بوده و سیستم ما آن را منهدم کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت، هیچ کشوری قادر به تولید آنچه آمریکا می سازد، نیست.

از سوی دیگر دولت عربستان هم اعلام کرده است، موفق شده این موشک را با استفاده از سیستم دفاع هوایی خود ساقط کند.

ریاض اعلام کرده است، لاشه این موشک در منطقه ای غیر مسکونی فرود آمده و هیچ خسارتی به فرودگاه ملک خالد وارد نشده است.

کارشناسان مسائل سیاسی می گویند که شلیک این موشک یک رویداد بسیار مهم و بزرگ در خلال جنگ یمن بوده است.

«گرگس» در این باره گفت که این یک رویداد بسیار مهم است که اوضاع را در منطقه و به خصوص در یمن تغییر خواهد داد.

وی با اشاره به اینکه عربستان اکنون در صدد تلافی و جبران برای این موضوع خواهد بود، افزود، باید در انتظار رخدادهای تازه ماند.

گرگس تاکید کرد که همزمانی این حادثه با رویداد لبنان، می تواند نشان دهنده گسترش تنش ها در منطقه باشد. 

سلسله بازداشت های شاهزادگان سعودی

و اما رخداد دیگری که نه تنها در عربستان بلکه برای سراسر منطقه یک تحول بزرگ بود، سلسله بازداشتهای شاهزادگان سعودی بوده است.

از آنجایی که در این فهرست اشخاص مهمی نیز به چشم می خورند باید انتظار داشت که اتفاقات جدیدی در منطقه در راه است.

«کهوجی» در این خصوص گفت که این بازداشت ها کاملا غیرمنتظره و پیش بینی نشده بوده است، این نخستین باری است که چنین شوک بزرگی به عربستان و سراسر منطقه وارد می شود.

«رابرت لیسی» Robert Lacey مورخ در این باره گفت، شاهزاده ها و وزرای بازداشت شده در هتل سلطنتی «ریتز کارلتون» در ریاض نگهداری می شوند و این یک تناقض بسیار جالب است چرا که بسیاری از معاملاتی که در عربستان منجر به فساد شده در همین هتل صورت گرفته است.

لیسی افزود که خود من بیش از چهل سال در انتظار وقوع چنین رخدادهایی در عربستان بودم که باید گفت، اکنون ظرف چهارماه در حال روی دادن هستند.

باید منتظر ماند و دید در عربستان چه رخدادهای دیگری روی خواهد داد، نتایج کاملا مهیج خواهند بود.

116/110

بیشتر بخوانید:

عربستان؛ احکام جدید پادشاه در خدمت بلندپروازی ولیعهد جوان

شلیک موشک «زلزال 2» به پایگاه نظامی ائتلاف سعودی در جنوب عربستان