ایران پرس-  قطعنامه قدس روز گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با 128 رای مثبت و تنها 9 رای منفی به تصویب رسید. 

سوال مهم این است که اهمیت این قطعنامه از منظر خاورمیانه چگونه است؟ نخستین اهمیت آن برای خاورمیانه این است که آشکارا در مخالفت با تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره تغییر جغرافیای خاورمیانه تهیه شده است زیرا مطابق تصمیم ترامپ، قدس به اسرائیل تعلق می گرفت، اما مطابق این قطعنامه «هر تصمیمی که به تغییر در هویت، وضعیت یا ترکیب جمعیتی بیت المقدس منجر شود، ملغی محسوب می‌ شود و کشورهای عضو سازمان ملل باید مطابق قطعنامه ‌های شورای امنیت رفتار کرده و از گشایش نمایندگی ‌های دیپلماتیک در این شهر خودداری کنند.»

دومین بعد اهمیت قطعنامه قدس از منظر خاورمیانه این است که در ذات آن مداخله های یکجانبه آمریکا در این منطقه محکوم شده است. در میان کشورهایی که به این قطعنامه رای منفی دادند، هیچ کشور خاورمیانه ای وجود ندارد. در همین راستا، روزنامه مجارستانی «ماگیار نمزت» نوشت «جهان علی رغم تهدیدها، اجازه باج خواهی به ترامپ را نداد». روزنامه «لا ریپابلیکا» چاپ ایتالیا نیز قطعنامه قدس را «سیلی سازمان ملل به صورت ترامپ» توصیف کرد.

سومین بعد اهمیت قطعنامه قدس از منظر خاورمیانه در این است که تهیه کننده و کارگردان اصلی این قطعنامه، کشورهای خاورمیانه ای در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بودند. این قطعنامه توسط دولت ترکیه تهیه شد و در مجمع عمومی نیز نمایندگان کشورهای مختلف خاورمیانه ای از جمله نماینده جمهوری اسلامی ایران در مخالفت با تصمیم ترامپ درباره قدس صحبت کردند. این موضوع از این جهت نیز حایز اهمیت است که نشان می دهد در صورتی که اراده جدی در بازیگران خاورمیانه ای وجود داشته باشد، نظم سیاسی و امنیتی این منطقه نیز می تواند، محلی باشد و توسط بازیگران درون منطقه ای و نه قدرت های بیرونی مداخله گر، تعیین شود. 

چهارمین بعد اهمیت قطعنامه قدس از منظر خاورمیانه در این است که وحدت و اجماع کشورها در این منطقه را در دفاع از موضوع مهم و حیاتی قدس و فلسطین نشان داد. این قطعنامه و تلاش های دیپلماتیکی که پیش از آن انجام شد، به آمریکا و رژیم صهیونیستی ثابت کرد که قدس متعلق به فلسطین و جهان اسلام است و بخش مهمی از هویت اسلامی محسوب می شود. در عین حال، تصویب این قطعنامه خارج شدن کشورهای اسلامی از لاک تصمیم های نمایشی و انجام یک اقدام جدی و عملی در موضوع های مربوط به جهان اسلام نیز بود.

نکته پایانی این است که قطعنامه قدس نشان داد که خاورمیانه عرصه بازیگری آمریکا به روش «مافیایی» نیست، همان گونه که ثابت کرد کشورهایی نظیر عربستان، امارات و بحرین نیز باید ضمن پایان دادن به خودباختگی سیاسی و امنیتی خود به غرب، درچارچوب نظم امنیتی مورد حمایت اکثریت کشورهای خاورمیانه حرکت کنند.118/111

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

استقبال ترکیه ازتصویب صدور قطعنامه سازمان ملل درحمایت از قدس

قطعنامه قدس و اثبات انزوای امریکا/تحلیل

روسیه: قطعنامه سازمان ملل در حمایت از قدس، شکست بزرگی برای آمریکا است

اینفوگرافی : تصویب قطعنامه قدس