ایران پرس- «ادوارد فیلیپ» نخست وزیر فرانسه روز شنبه با اشاره به تنش های فزاینده در سراسر جهان از جمله خاورمیانه بر نیاز به تدوین راهبرد جامع دفاعی اروپا تاکید کرد.

ازجمله شورای اروپا در 11دسامبر 2017 با ایجاد سازوکار جدیدی به نام "همکاری دائمی نظام‌مند" درحوزه امنیتی و دفاعی موافقت کرد.

اتحادیه اروپا

 

25 عضو اتحادیه اروپا دراین سازوکارامنیتی ودفاعی حضور دارند که زمینه را برای تدوین راهبردها و توانمندی های مشترک دفاعی و همچنین سرمایه گذاری مشترک در طرح های دفاعی فراهم می کند. اتحادیه اروپا بویژه دو کشور مهم آن یعنی آلمان و فرانسه خواستار استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا در زمینه سیاست و امور دفاعی هستند.

بروز اختلاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بر سرمسائل دفاعی و نقش واهمیت ناتوونیز خروج بریتانیا ازاتحادیه اروپا (برگزیت)، باعث شده تا اتحادیه اروپا ،تقویت تدابیروسازو کارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قراردهد.

به گفته «یوهان شولتس» Johan Schulz کارشناس نظامی آلمانی ،تاسیس اتحادیه اروپایی دفاعی با معضلات خاص حقوقی روبرو است. اکنون شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز ایجاد نهادهای نظامی، امنیتی اروپایی هستیم که در این راستا می توان به ارائه طرح صندوق دفاعی اتحادیه اروپا از سوی کمیسیون اروپا وتشکیل مرکز فرماندهی اروپایی برای عملیات خارجی موسوم به "ظرفیت اقدام و برنامه ریزی نظامی اتحادیه اروپا "ام پی سی سی" اشاره کرد.

ناتو

 

به گفته"الکساندر نویا "Alexander Noya نماینده مجلس آلمان، اگر اتحادیه اروپا درصدد ایجاد بدیل ناتو در بخش دفاع است ،پیش از همه باید سیاست جدید دفاعی را طرح ریزی کند. البته تقویت همکاریهای اتحادیه اروپا با ناتو نیز همواره مد نظر بروکسل قرار دارد. مقامات اتحادیه اروپا تاکید می کنند که طرح های مد نظر بروکسل، جایگزین ناتو یا آمریکا نمی شود، بلکه در واقع گامی در راستای اقدام مستقل اروپایی به منظور تحقق اهداف و حفظ منافع اروپایی ها است. به رغم اطمینان دادن ها، این اقدامات موجب حساسیت عضو فرا آتلانتیکی ناتو یعنی آمریکا و متحد نزدیک آن یعنی بریتانیا شده است.

مقامات ارشد سیاسی و نظامی بریتانیا بارها مخالفت خود را با ایجاد نهادها یا سازو کارهای مستقل اروپایی اعلام کرده و آن را به مثابه موازی کاری با ناتو تلقی می کنند.با این حال مقامات ارشد ناتو موضع مخالف در این زمینه ندارند. روند کنونی نشان می دهد که در آینده در دوسطح یعنی سطح اتحادیه اروپا و سطح کشورهای عضو چه به صورت دو جانبه و یاچند جانبه شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد ساختارهای دفاعی اروپایی خواهیم بود.

کما اینکه توافق 25 کشور اتحادیه اروپا برای تعامل در قالب "همکاری دائمی نظام‌مند"  نشان دهنده اجماع نظر آنها برای افزایش تعاملات دفاعی و نظامی مستقل اروپایی با توجه به بحران ها و تنش ها در اروپا ومناطق مجاورآن از جمله  خاورمیانه و گسترش پیامدهای آنها به اروپا است.113/111

نویسنده:  سيدرضا مير طاهر 

بیشتر بخوانید:

تدوین نقشه روابط راهبردی؛ هدف مشترک ایران و روسیه / تحلیل

اتحادیه اروپا
ناتو