ایران پرس- سخنگوی وزارت خارجه ایران، گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را فاقد اعتبار و ارزش دانست و گفت این گزارش به سبب توجه نکردن به پیشرفت‌های حقوق بشری در ایران، گزارشی نامتوازن است.

«بهرام قاسمی» پنجشنبه‌ شب درباره گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، خاطرنشان کرد، این گزارش از منابع و اطلاعات غیرموثق، نادرست و سراسر فاقد اعتبار تهیه شده و دارای جهت‌گیری خاص است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود، اراده قاطع دولت جمهوری اسلامی ایران ارتقای جایگاه هر چه بیشتر حقوق شهروندان بر اساس اصول مترقی اسلامی و قانون اساسی ایران است.

نگاه سیاسی به حقوق بشر؛ الویت به منافع خاص

احترام به حقوق‌بشر گرچه بر اساس بیانیه جهانی حقوق بشر، مورد تایید دولت‌ها است؛ اما حاکم شدن نگاه سیاسی و برخورد دوگانه با مقوله حقوق‌بشر، نشان از اولویت دادن به منافع خاص دارد.

ایران مانند دیگر کشورها همواره تلاش کرده اقدامات حقوق بشری را درچارچوب ارزش‌های فرهنگی، سیاسی و سنت‌های خود که برگرفته از دین اسلام و قانون اساسی ایران است، ارتقاء دهد.

فصل سوم قانون اساسی ایران با عنوان «حقوق ملت» و مشتمل بر 24 اصل، به بیان حقوق بشر و آزادی‌های اساسی مردم می‌پردازد.

توجه ویژه دولت ایران به تقویت مقوله مهم حقوق‌بشر

برخوداری از امنیت قضایی عادلانه و تساوی همگان در برابر قانون؛ برخورداری از حقوق مدنی، اجتماعی، سیاسی و آزادی‌های سیاسی و اجتماعی مردم در قانون اساسی ایران به رسمیت شناخته شده است.

علاوه بر قانون اساسی؛ رونمایی از منشور حقوق شهروندی هم نشان‌دهند توجه ویژه دولت ایران به تقویت مقوله مهم حقوق‌بشر است.

منشور حقوق شهروندی در 19 ماده و 120 بند تنظیم شده است. «حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی»؛ «حق آزادی و امنیت شهروندی»؛ «حق مشارکت در تعیین سرنوشت»؛ «حق آزادی اندیشه و بیان»؛ «حق تشکل، تجمع و راهپیمایی» و «حق صلح، امنیت و اقتدار ملی» ازجمله موارد مهمی است که باهدف تضمین و رعایت حقوق مردم در منشور حقوق شهروندی بر آنان تاکید شده است.   

نکته مهم در بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران، مدنظر قرار دادن موازین اسلامی، قانون اساسی و احترام به کرامت و شان انسانی مردم است. بی‌توجهی به این نوع ارزش‌های فرهنگی، نگاه غرب به مقوله حقوق‌بشر را در برخورد با دیگر کشورهای مستقل گزینشی کرده است.

درهمین زمینه؛ «علیرضا آوایی» وزیر دادگستری ایران روز سه‌ شنبه در سی‌ وهفتمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو  گفت، «برخی کشورها با مهندسی سازوکارهای حقوق‌‌بشری سازمان ملل و اتخاذ رویکرد دوگانه و برخوردهای گزینشی با برخی از کشورها که دارای ارزش‌های فرهنگی، سیاسی و سنت‌های متفاوتی از آنها هستند، اعتبار این سازوکارها را به چالش کشیده‌اند.»

گزارش جهت‌دار «آنتونیو گوترش» Antonio Guterres دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت حقوق‌ بشر در ایران هم دراین چارچوب قرار دارد و تداوم رویه‌ای مهندسی شده در برخورد با مقوله حقوق‌بشر در سطح جهان است.

ادعای دبیرکل سازمان ملل درباره نقض حقوق اقلیت‌ها و بازداشت معترضان در ایران، با واقعیت همخوانی ندارد. اصل 14 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به صراحت، دولت و مسلمانان را موظف به رعایت اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی نسبت به افراد غیرمسلمان و رعایت حقوق انسانی آنان کرده است.

سرانه فضای عبادی اقلیت‌های دینی در ایران، نزدیک به دو برابر مسلمانان است

مسیحیان بیش از 250 کلیسا در سراسر ایران دراختیار دارند و تقریبا به ازای جمعیتی کمتر از 500 نفر، یک کلیسا برای آنان وجود دارد. یهودیان نیز در ایران 16 کنیسه و زرتشتیان هم 78 عبادتگاه دارند. 

دربحث بازداشت‌های اخیر در ایران هم که در گزارش دبیرکل سازمان ملل به آن اشاره شده است، با واقعیت میدانی همخوانی ندارد. در جریان اعتراض‌های اخیر در برخی شهرهای ایران، کسانی بازداشت شدند که خارج از حق قانونی مردم ایران در برگزاری تجمع مسالمت‌آمیز، به اغتشاش روی آوردند.

این اغتشاشگران با حمایت خارجی و دخالت منافقین خسارت جانی و مالی به بارآورند و براساس قانون، برخورد با آنان قانونی و خواست مردمی بوده است. 

نویسنده: علی‌کرمی

133/111

بیشتر بخوانید:

رئیس نهاد حقوق بشر اروپا: حقوق بشر از ایران شکل گرفته است

تشریح دستاوردهای حقوق بشر ایران در روز جهانی حقوق بشر

روز جهانی حقوق بشر/ تاکید ایران بر ضرورت توقف استفاده ابزاری از موضوع حقوق بشر