ایران پرس- آمریکا قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را وقیحانه نقض کرده و باید در برابر عواقب عمل خطرناک خود که در چالش آشکار با منشور ملل متحد و حقوق بین الملل است مسئول شناخته شود.

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در نامه‌ای خطاب به «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد که روز دوشنبه منتشر شد، با تاکید بر این موضوع؛ اقدام آمریکا در نقض برجام را بازگشت به عصر فاجعه‌بار و شکست خورده یکجانبه‌‌گرایی توصیف کرد.

ظریف در همین خصوص در نامه ای به «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز تشکیل کمیسیون مشترک برجام شده است.

وزیر خارجه ایران که در حال رایزنی با  سایر طرف‌های برجام است؛ پس از مذاکراتی در پکن؛ در مسکو نیز با مقامات روسیه در خصوص آینده برجام گفت وگو کرده است. این رایزنی‌ها امروز در بروکسل و در دیدارهای سه شنبه‌شب ظریف با وزیران امور خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس ادامه خواهد یافت.

ایران در اجرای برجام از ابتدا طرفی قابل اعتماد بوده است و انتشار یازده گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  در باره روند اجرای برجام این پایبندی را تایید می کند.

این گزارش‌ها  و افزایش انتقادها از اقدام ترامپ؛ واشنگتن  را اکنون با دو مسئله اساسی مواجه کرده است:

مسئله نخست؛ حاصل نشدن اجماع و همسویی با سیاست‌های ضد برجام امریکا و منزوی شدنش در جامعه بین المللی است.

اما مسئله دوم؛ تاکید ایران بر انجام اقدامات متناسب با وضعیت برجام  و کوتاه نیامدن در مقابل فشارها و تهدیدهای آمریکا و پیگیری این موضوع از طریق مجامع بین المللی است.

حسین کاشانی کارشناس امور بین الملل، می‌گوید:

"با وجود خروج امریکا از توافقنامه هسته‌ای، این کشور باز هم موظف به اجرای قوانین بین المللی و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است."

این کارشناس مسائل بین‌الملل به مفاد حقوقی برجام اشاره می‌کند و یادآور می‌شود که برجام  پیوست (A)  قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد به شمار می‌رود، که بر اساس قانون بین الملل، بخش جدایی ناپذیر این قطعنامه است.

وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای که چند ماه قبل از خروج آمریکا از برجام، در نشست لوکزامبورگ منتشر شد؛ تصریح کردند، برجام نقطه اوج 12 سال همکاری دیپلماتیک اروپا است و به وسیله قطعنامه 2231 به تائید شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده است.

اتحادیه اروپا: برجام نقطه اوج 12 سال همکاری دیپلماتیک اروپا است

اکنون فرصت دیپلماسی برای پایداری برجام و تضمین منافع ایران از این توافق بسیار محدود است.

اتحادیه اروپانا گزیر است از میان دو راه، یکی را انتخاب کند. راه اول اعلام موضعی شفاف است به شکلی که  نشان  دهد این اتحادیه  نسبت به انچه پیشتر تاکید کرده؛ پایبند به حقوق بین الملل  است.

اما راه دوم حرکت روی ریل اقدامات آمریکاست، در این صورت اتحادیه اروپا ناچار خواهد شد اعتبار خود را خرج قانون شکنی‌های  آمریکا کند.

ضمن آنکه یکجانبه‌گرایی آمریکا قطعا به برجام خلاصه نخواهد شد واین بدعت خطرناکی برای آینده جامعه جهانی و بویژه اتحادیه اروپا ست که عواقب آن بسیار پر هزینه خواهد بود، زیرا اقدام آمریکا نه تنها در جهت تعامل با یک توافق چند جانبه نیست، بلکه در حال تبدیل شدن به تنشی در سطح بین المللی است.

نویسنده: جمشید امین‌زاده

133/120

بیشتر بخوانید:

همزمان با حضور ظریف در بروکسل؛ موگرینی: برجام را حفظ می‌کنیم

رایزنی موگرینی و ظریف درباره لزوم تداوم برجام 

دیدار ظریف و موگرینی در کویت+ ویدئو

اتحادیه اروپا: برجام نقطه اوج 12 سال همکاری دیپلماتیک اروپا است