در واقع رژیم سعودی که برخی کشورهای بزرگ اروپایی مانند فرانسه، آلمان و بریتانیا روابط گسترده ای با آن در ابعاد مختلف تجاری، اقتصادی و نظامی و تسلیحاتی دارند، بیشترین سهم را نه فقط در اشاعه ایدئولوژی افراط گرایی به ویژه وهابیت داشته، بلکه در چند سال گذشته بیشترین کمک های مالی و تسلیحاتی را به گروه های افراط گرا انجام داده است.
در سوی دیگر، برخی کشورهای اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه با حملات متعدد تروریستی افراط گرایان در سال های اخیر مواجه بوده اند.
"یورگن اشتوک" دبیرکل اینترپل در اواخر دسامبر 2018 اعلام کرد: بسیاری از کشورها در دنیا می توانند در معرض تهدید موج دوم تروریسم داعش قرار گیرند که می توانیم از این موج به عنوان داعش 2 نام ببریم.
اتحادیه اروپا در اقدامی دیرهنگام به این مساله واکنش نشان داد و کمیسیون اروپا در25 ژانویه 2019 عربستان سعودی را به فهرست پیشنویس کشورهایی اضافه کرد که به علت کوتاهی در مبارزه با آنچه «تأمین مالی تروریسم» و پول شویی خوانده شده است، تهدید علیه اتحادیه اروپا به شمار میروند.
با این حال گزارش های جدید حاکی از عقب نشینی اتحادیه اروپا در این زمینه پس از فشارها و تهدیدات ریاض است. در این راستا پس از نامه "ملک سلمان" پادشاه سعودی به کشورهای اروپایی، اکثر این کشورها از تصمیم خود را برای افزودن ریاض به فهرست سیاه پول شویی عقب نشسته و بیش از 20 کشور این اتحادیه از جمله بریتانیا و فرانسه، مخالفت خود را با تصویب این موضوع اعلام کرده اند.
از زمان اعلام تصمیم کمیسیون اروپا، 28 کشور عضو این اتحادیه یک ماه مهلت داشتند تا اسامی کشورهای افزوده شده به فهرست سیاه را بپذیرند و یا رد کنند. پادشاه سعودی در بخشی از این نامه، افزودن عربستان را به فهرست سیاه، «موجب کاهش اعتبار این کشور» و «مانعی برای همکاری عربستان و اتحادیه اروپا در حوزه تجارت و سرمایهگذاری» دانسته است.
مطرح کردن این مسائل نوعی تهدید مستقیم اروپایی ها درباره کاهش روابط مالی و اقتصادی ریاض با آنها محسوب می شود. کمیسیون اروپا اخیرا عربستان، پاناما و نیجریه را در فهرست کشورهایی قرار داده بود که از طریق پول شویی، به تروریسم بینالمللی کمک میکنند.
آمریکا که متحد اصلی عربستان به شمار میرود، در هفتههای اخیر اروپا را برای کنار گذاشتن این فهرست، تحت فشار گذاشته بود اما تصمیم بیشتر کشورهای اروپایی برای عقب نشینی از قرار دادن عربستان در فهرست سیاه پول شویی نشانه اولویت منافع تجاری و اقتصادی برملاحظات ضد تروریستی و حقوق بشری برای آنها است؛ همچنان که اروپایی ها پس از سروصداهای اولیه در قبال قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد عربستان در کنسولگری این کشور در استانبول، اکنون عملاً این مساله را به فراموشی سپرده اند.
"توماس یاگر" تحلیلگرسیاسی آلمانی می گوید: با توجه به منافع زیادی که عربستان سعودی برای غربیها دارد، پرونده حقوق بشری ناپدیدشدن و قتل خاشقجی نمیتواند لطمهای به این مناسبات دوستانه و پرسود وارد کند.
عربستان سعودی از جمله متحدان منطقه ای غرب و از مهمترین مشتریان تسلیحاتی اروپا و آمریکا است و در عین حال نقش مهمی را در صادرات نفت و سرمایه گذاری در بلوک غرب ایفا می کند. از همین رو اروپایی ها به دلیل منافع خود هیچ گاه حاضر نبوده و نیستند در مواردی مانند نقض آشکار حقوق بشر، جنگ ظالمانه در یمن و نیز تامین مالی تروریسم، اقدام جدی علیه رژیم سعودی انجام دهند. 114/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
لوریان لو ژور: تفرقه در اروپا بر سر فروش سلاح به عربستان
مخالفت ایتالیاییها با فروش سلاح به عربستان+ ویدئو
نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا : عربستان بزرگترین حامی تروریسم در جهان است