در این راستا آمریکا از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان نیروهای هسته ای میانبرد(آی ان اف) را به تعلیق در آورده است.دولت ترامپ از زمانی که روی کار آمده ،بهانه جویی در باره پیمان استارت جدید (پیمان کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک ) را آغاز کرده تا در نهایت ازتمدید این پیمان راهبردی در سال 2021 خودداری کند.
طبیعتا ادامه این روند از سوی واشنگتن نه فقط باعث گسترش تسلیحات ممنوعه طبق این پیمانها و در نتیجه بروز مسابقه تسلیحاتی جدیدی در سطح بین المللی خواهد شد، بلکه ثبات و امنیت جهانی را در معرض مخاطره جدی قرار خواهد داد.
در این راستا «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز پنج شنبه 11 آوریل برای مذاکره با روسیه درباره تمدید پیمان «استارت» درخواستهای جدید و شروط غیرقابل اجرایی مطرح کرده که سرنوشت این توافقنامه مهم راهبردی را در معرض خطر قرار داده است.
پمپئو از مسکو درخواست کرده تا سامانه موشکی «آوانگارد»، شناور زیردریایی هستهای «پوزیدون» و موشکهای فرا صوت «کینژال» که از جمله جدیدترین تسلیحات نظامی روسیه هستند، باید موضوع مذاکرات بین مسکو و واشنگتن قرار بگیرند.
بدین ترتیب آمریکا آمادگی خود برای مذاکره با طرف روسی درباره تمدید پیمان جدید استارت (معروف به «استارتــ3») را با شروطی غیرقابل اجرا همراه کرده است، این در حالی است که تا پایان مدت اعتبار این پیمان بسیار مهم کمتر از دو سال باقی مانده است.
به گفته سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه : «این خطر فزاینده وجود دارد که دولت کنونی آمریکا عمدا قصد دارد مذاکرات درباره تمدید پیمان استارت را به درازا بکشد، به اینکه بهانه که هنوز فرصت زیادی باقی است و جای هیچ نگرانی نیست، تا زمانی که در فوریه سال 2021 این پیمان خود به خود از بین برود.»
روسیه و آمریکا در ماههای اخیر موضع خود را در باره این پیمان مهم ابراز کردهاند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرده: مسکو مایل نیست تا سرنوشت تراژیک پیمان «آی ان اف» شامل حال پیمان استارت هم بشود.
در مقابل پمپئو وزیر خارجه آمریکا بر امکان تمدید «استارت» در صورت توافق دو طرف درباره بازنویسی یک «پیمان درست» تاکید کرده است.
واشنگتن بر مشارکت چین در پیمان استارت -3 تاکید کرده است.
با این حال این سوال جدی مطرح است که آیا چین دعوت آمریکا برای مشارکت درپیمان استارت با شرط از بین بردن تسلیحات جدید نظامی خود را خواهد پذیرفت؟ تردید زیادی وجود دارد که مقامات پکن با این مسئله موافقت کنند.
مساله دوم نیز درخواست آمریکا برای صرف نظر کردن روسیه از تسلیحات جدیدی است که دارای فن آوری انقلابی هستند. در مارس 2018 «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه با اشاره به تلاش بیهوده آمریکا برای بازدارندگی روسیه، از وجود 5 سلاح جدید روسی خبر داد که قادر هستند بر سامانه های دفاعی آمریکا فائق آیند.
با این حال روسیه هرگز حاضر به صرفنظر کردن از این تجهیزات نظامی جدید برای تمدید پیمان استارت نیست. روسیه بدون گفتوگوهای اساسی با آمریکا که به منظور حل و فصل ادعاهای متعدد دو طرف ، حاضر نخواهد شد پیمان استارت تمدید شود.
به گفته «آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در آمریکا :نخستین گام در این زمینه باید گفتوگوهای عادی و منطقی بین نمایندگان رسمی دولت ایالات متحده و فدراسیون روسیه باشد.
بر اساس استارت جدید که در سال 2010 میان روسای جمهوری وقت روسیه و آمریکا منعقد شد، دو کشور توافق کردند تعداد کلاهکهای هستهای استراتژیک خود را به 1550 کلاهک بر روی حداکثر700 موشک بالستیک قاره پیما و بمب افکن راهبردی محدود کنند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
فرمان پوتین برای تعلیق اجرای پیمان آی ان اف/ تحلیل
پیامدهای تعلیق اجرای پیمان هستهای میانبرد