این رویکرد "ترامپ"، موضع انتقادآمیز مقام ارشد حقوق بشری سازمان ملل متحد را موجب شده است.
"میشل باچله" کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اظهار داشت، چهار نماینده زن دموکرات کنگره آمریکا که مورد حمله لفظی "دونالد ترامپ" قرار گرفته اند انسان هایی فوق العاده هستند. البته کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به سوالی در این باره که آیا اظهارات "ترامپ" را خطاب به این چهار نماینده زن نژادپرستانه می داند، یا نه، پاسخ نداد. وی در عین حال تاکید کرد خوب نیست که رهبران جهان از اظهارات نفرت انگیز استفاده کنند.
دو هفته قبل گروهی از زنان نماینده دموکرات عضو کنگره بعد از بازدید از مرز آمریکا و مکزیک در یکی از کمیتههای کنگره علیه سیاست مهاجرتی "ترامپ" شهادت دادند. این مساله خشم "ترامپ" را برانگیخت و وی در توییت هایی آنان را مورد حمله قرار داد و خواستار بازگشت آنها به وطنشان شد.
"ترامپ" روز یکشنبه 14 ژوئیه چند توییت علیه گروهی از نمایندگان زن "پیشرو" در حزب دموکرات ارسال کرد. "ترامپ" بدون نام بردن، خطاب به آنها نوشت «به کشورتان بازگردید» و کشورهای «آلوده به جرم» خود را درست کنید.
" ایلهان عمر" یکی از این نمایندگان، در واکنش به این توییت، به رئیس جمهور آمریکا یادآوری کرد که ایالات متحده آمریکا تنها کشوری است که در آن اعضای کنگره قسم می خورند.
"ایلهان عمر" نوشت، به همین دلیل است که ما برای محافظت کشور از بدترین، فاسدترین و بی عرضه ترین روسای جمهوری که تا به حال دیده ایم، می جنگیم. از چهار زنی که توییت های "ترامپ" خطاب به آنها بود، تنها "ایلهان عمر" نماینده ایالت مینه سوتا مهاجر اهل سومالی و اکنون شهروند آمریکا است. سه نماینده دیگر متولد آمریکا هستند.
"آیانا پریسلی" نماینده ماساچوست، متولد سینسیناتی اوهایو، "الکساندریا اوکازیو کورتز" متولد و نماینده بخشی از شهر نیویورک و "رشیده طالب" از ایالت میشیگان، متولد شهر دیترویت است.
مجلس نمایندگان آمریکا نیز که در اختیار اکثریت دموکرات است، سه شنبه شب 16 ژوئیه در قطعنامهای توییتهای "ترامپ" را علیه چهار زن عضو کنگره محکوم کرد و این اظهارات او را «نژاد پرستانه» نامید.
این قطعنامه با 240 رای مثبت در مقابل 187 رای منفی تصویب شد. این قطعنامه «نظرات نژادپرستانه "دونالد ترامپ" را که به ترس و نفرت آمریکاییهای جدید و رنگین پوستان مشروعیت بخشید و سبب افزایش آن شد»، به شدت محکوم میکند.
با این حال "ترامپ" به رغم قطعنامه مجلس نمایندگان و نیز انتقادهای زیادی که در داخل و خارج آمریکا برانگیخته است، بار دیگر ضمن توجیه اظهارات خود و معرفی "ایلهان عمر" به عنوان فردی که از آمریکا متنفر است، بازهم از او خواست که به کشور زادگاهش بازگردد.
"ترامپ" روز چهارشنبه هم در حالی که برای سخنرانی در یک تجمع انتخاباتی در میان هواداران خود در کارولینای شمالی حاضر شده بود با انتقاد از پیشینه و اظهارات قبلی "ایلهان عمر" وی را به عنوان فردی "یهودی ستیز" معرفی کرد.
"نانسی پلوسی"، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اظهارات ترامپ را تبعیض آمیز توصیف کرد و گفت: این اظهارات با هدف "ایجاد شکاف در کشور" و تأیید دوباره این که شعار "بازگرداندن عظمت به آمریکا" همواره "سفید کردن دوباره آمریکا" بوده، عنوان شده است.
"ترامپ" با توجه به موضع گیری ها و اقدامات خود، عملا به تشویق و تحریک گروههای نژادپرست و راست گرای افراطی می پردازد و در عین حال وی از انتقاد و اشاره صریح درباره انگیزههای نژادپرستانه و مهاجرستیزانه آنها پرهیز می کند.
ترامپ در سال 2017 نیز از محکومیت صریح اقدام جنایتکارانه نژادپرستان سفید پوست در شهر"شارلوتزویل" ایالت ویرجینیا یعنی قتل یک زن مخالف نژادپرستی خودداری کرد که این مساله موجب انتقادهای بسیاری از وی شد.
"ترامپ" در دوره زمامداری خود با اظهارات واقداماتش به گسترش نژادپرستی و راست گرایی افراطی به ویژه اسلام ستیزی دامن زده و عملا خشونت علیه مهاجران و مسلمانان را ترویج کرده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/117
بیشتر بخوانید:
واکنش ترامپ به تصویب قطعنامه کنگره علیه سخنان نژادپرستانه
لوموند: دونالد ترامپ، سیاست همیشگی تحقیر و اهانت
پلوسی: توئیتهای نژادپرستانه ترامپ شرمآور است