استفان دی‌میستورا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه روز پنجشنبه در نشست خبری در ژنو گفت: هدف از توافق آمریکا و روسیه برای برقراری آتش بس، کمک‌رسانی به مردم سوریه است.

علی کرمی- دی‎میستورا با بیان این که نظام سوریه باید مجوزهای لازم را برای ورود کمک‌های بشردوستانه با حلب صادر کند، تصریح کرد: سطح خشونت‌ها در سوریه پس از توافق آمریکا و روسیه کاهش یافته است.

آتش بس برقرار شده از دوشنبه‌شب گذشته در سوریه همچنان ادامه دارد. وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه‌شب اعلام کرد جان کری وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه تایید کردند آتش‌بس در سوریه پایدار بوده و درباره تمدید 48 ساعته درچارچوب روندی مرحله‌ای که در این توافق آمده است، توافق کردند. 

استفان دی‌میستورا روز چهارشنبه نیز در گفت وگو با رسانه ایتالیایی بر ضرورت از سرگیری مذاکرات سیاسی جدی بین گروه‌های مختلف سوری تاکید کرد و گفت آتش‌بس کنونی، ارسال کمک‌های بشردوستانه و عبور از گزینه نظامی برای حل بحران سوریه در نهایت باعث خواهد شد همه بر سر میز مذاکره حاضر شوند.

 دی‌میستورا در ادامه این گفت وگو تاکید کرد: "فقط مردم سوریه و از طریق فراهم کردن ساز و کار تضمین شده می‌توانند سرنوشت بشار اسد را تعیین کنند." پیش از این، در جریان مذاکرات سیاسی در ژنو، بر کناره‌گیری بشار اسد از قدرت تاکید می‌شد.

در مذاکرات گذشته، مرحله انتقالی در سوریه بدون بشار اسد مبنا بود و به همین سبب مذاکرات پیشرفتی نداشت. این بار اما به سبب دست برتر ارتش و دولت سوریه در میدان نبرد اعلام شده است مدت حضور اسد در قدرت در مرحله انتقالی نباید بیشتر از 6 ماه باشد.

آنچه مربوط به بحث آینده اسد و حل سیاسی بحران سوریه می‌شود خارج از قدرت کشورهای خارجی است؛ حتی روسیه و آمریکا که خود را بازیگران فعال در عرصه سوریه می‌دانند.

تفاوت دیدگاه و مواضع کشورها درباره سرنوشت بشار اسد در آینده سوریه عامل مهمی در پیچیده شدن مسائل مربوط به این کشور بوده است اما سرانجام این مردم سوریه هستند که تصمیم نهایی را می‌گیرند.

مخالفت با ادامه فعالیت سیاسی اسد بدون رجوع به نظر و رای مردم سوریه، چشم‌انداز بحران بیش از پنج ساله این کشور را همچنان با تردید مواجه خواهد کرد.

آنچه در گام نخست، توافق مسکو- واشنگتن را در سوریه پایدار می‌کند، اعتماد و حُسن‌نیت است. توقف خشونت‌ها و ارسال کمک‌های بشردوستانه به مناطق مورد نظر از جمله شهر حلب با رعایت و نظر دولت بشار اسد، شرط موفقیت توافق آتش‌بس جدید است و جدی بودن طرف‌های داخلی و خارجی را برای حل بحران سوریه نشان خواهد داد.

هر اقدامی در سوریه چه در عرصه نبرد با تروریست‌های داعش و جبهه فتح الشام و چه در عرصه کمک‎رسانی به مردم تحت محاصره، مستلزم هماهنگی با دولت دمشق است.

وضعیت آتش‌بس در سوریه و تحرکات در شمال این کشور نباید این‌طور تفسیر گردد که امور از کنترل بشار اسد خارج شده است. هر کشوری به بهانه جنگ با تروریسم و توافق آتش‌بس مُختار نیست به طور یکجانبه در مناطق شمالی سوریه تحرکات خود را پیش ببرد.

 هماهنگی با دولت سوریه، حُسن‌نیت در مبارزه واقعی با تروریسم، سوءاستفاده نکردن از فرصت آتش‌بس برای تجهیز مخالفان مسلح به اصطلاح میانه‌رو و در نهایت احترام به آرای مردم سوریه درباره آینده سیاسی اسد، آتش بس توافقی آمریکا و روسیه را پایدار خواهد کرد و در نهایت همه گروه‌ها را سر میز مذاکره در ژنو جمع خواهد کرد.