معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه با اشاره به همگرایی های مسکو و تهران در منطقه گفت: روابط ایران و روسیه براساس درک مشترک سران در مسیر راهبردی قرار گرفته که یکی از راستاهای آن تحولات در کشورهای عربی خاورمیانه است.

حسین جابری انصاری در نشست خبری پایان سفر سه روزه خود به مسکو و مذاکره با مقام های روسیه در باره بحران های خاورمیانه گفت: تهران و مسکو از مواضع مشترک قطع مداخله خارجی، مبارزه با تروریسم، رعایت آتش بس در سوریه و از سرگیری مذاکرات سوری برخوردارند.

وی ادامه داد: ایران و روسیه طی سال های گذشته در چارچوب سیاست های مرتبط با بحران های منطقه ای از جمله سوریه هماهنگی دارند و در مذاکرات اخیر مسکو نیز در این باره گفت وگو شد. با توجه به گستردگی و عمق تحولات در خاورمیانه، انجام رایزنی های همیشگی بین ایران و روسیه ضروری تر از همیشه است.

جابری انصاری با اشاره به مذاکرات خود با میخائیل بوگدانف معاون وزیر امور خارجه و نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه گفت: در این دیدار مسائل مختلفی بررسی شد که با توجه به اهمیت تحولات، تداوم این گفت وگوها به ویژه برای سوریه ضروری است.

وی اظهار کرد: در گفت وگوی چهار ساعته، اوضاع سوریه، بحران یمن و نیز مسائل عراق، بحرین، فلسطین و لیبی بررسی شد و با توجه به راهبرد سران دو کشور تلاش می کنیم، همگرایی های منطقه ای را افزایش دهیم.

جابری انصاری همچنین تاکید کرد: استفاده ابزاری از تروریسم که به سیاست برخی از بازیگران تبدیل شده، اشتباه است و خود پیامدهای آن را خواهند دید.

معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران همچنین با تاکید بر موضع اصولی ایران در نفی استفاده ابزاری از تروریست ها گفت: حرکت تروریسم از آسیا و انتقال آن به اروپا نشان داد که استفاده کنندگان ابزاری از این پدیده نمی توانند آن را به یک منطقه محدود کنند.

وی افزود: رفت و آمدها و مهاجرت ها به گونه ای است که یک منطقه نمی تواند نا امن و مناطق دیگر امن باشد و این یک اصل بسیار مهم برای جمهوری اسلامی در تعامل منطقه ای و همکاری علیه تروریسم است که باید در عرصه اجرایی تحقق یابد.

معاون وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد: ایران مذاکره را تنها راه برون رفت خاورمیانه از بحران های کنونی می داند و راهبرد سیاسی جمهوری اسلامی در این مسیر همچنان ادامه می یابد.

وی افزود: بحران هایی که اکنون در منطقه عربی خاورمیانه شاهدیم، راه حل نظامی ندارد و فقط باید از مسیر سیاسی و گفت وگوهای بین طرف های درگیر از شرایط کنونی خارج شود و ایران از رویکرد مذاکره پشتیبانی می کند و آن را همچنان ادامه خواهد داد.

جابری انصاری افزود: اصلی دیگر که توجه به آن ضرورت دارد، این است که هیچ بازیگر خارجی نمی تواند برای ملتی دیگر تعیین تکلیف کند.

وی همچنین با تاکید بر اهمیت تداوم یکپارچگی و وحدت اقوام سوریه، گفت: کردها یکی از بخش های جدایی ناپذیر ملت سوریه هستند و دو اصل اساسی برای جمهوری اسلامی نیز تاکید بر شهروندی کردها، حفظ وحدت ارضی سوریه و همچنین دیگر کشورهای منطقه است.

جابری انصاری ادامه داد: کردها در جمع ملت های هر کشوری که هستند، در جمع صاحبان آن سرزمین قرار دارند و از حقوق شهروندی برخوردارند و در ایران نیز همانند دیگران شهروندان برابر هستند و هیچ نوع جدایی بین آنها و دیگر اقوام ایرانی وجود ندارد که چنین وضعیتی نیز باید در سایر کشورهای منطقه از جمله عراق و سوریه شکل گیرد.

جابری انصاری همچنین با اشاره به رویکردهای آنکارا در منطقه گفت: در مورد اقدام های ترکیه نیز بر این باوریم که هر گونه عملیات در کشوری دیگر باید در چارچوب معیارهای بین المللی باشد و در قالب موافقت کشور هدف انجام گیرد، زیرا معتقدیم اگر در کوتاه مدت حتی نتایجی داشته باشد، در میان و درازمدت پیامدهای منفی خواهد داشت.

وی همچنین با تاکید بر اینکه روابط ایران و ترکیه تاریخی است، بیان کرد: بین دو کشور همسایه در سال های اخیر اختلاف هایی وجود داشته و از پنج سال پیش نیز درباره سوریه معتقدیم تمامی بازیگران که سیاست های اندیشیده شده ای دارند باید به اصول مشترکی نزدیک شده باشند.

جابری انصاری گفت: برخی که فکر می کردند بحران سوریه راه حل نظامی دارد، اکنون باید به این نتیجه رسیده باشند که زمینه فکری حل آن بین ایران، روسیه و ترکیه فراهم شده است.

معاون عربی و افریقای وزارت خارجه ایران همچنین در باره ابعاد دیگر بحران های خاورمیانه گفت: متاسفانه رژیم صهیونیستی از شرایط کنونی حاکم بر چند کشور عربی منطقه بهره برداری می کند. یکی از دلایلی که معتقدیم باید بحران ها پایان یابد، بی ثباتی کنونی است که از جمله می توان به نقض حریم هوایی سوریه از سوی جنگنده های این رژیم اشاره کرد.

جابری انصاری تاکید کرد: همواره اقدام های تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی را به شدیدترین وجه محکوم می کنیم و معتقدیم که باید زمینه های سوءاستفاده این رژیم از بین برود.

وی ادامه داد: سیاست های اسرائیل در منطقه جزئی از رویکردهای آمریکا و مبتنی بر اشغال است، ولی فقط از اقدام های واشنگتن دنباله روی نمی کند، بلکه مواضعی دارد که موجودیت رژیم صهیونیستی براساس آن شکل گرفته و از جمله در طول چند دهه گذشته همیشه بحران آفرین بوده و به بحران ها نیز دامن زده است.

معاون وزارت امور خارجه گفت: ادامه بحران های کنونی خاورمیانه مانع فشار کشورهای منطقه به رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به اشغالگری ها می شود و به همین دلیل، منافع خود را در این می بیند که بحران ها تداوم یابد، در حالیکه ایران بر لزوم پایان یافتن مشکلات و همچنین آزادی فلسطین و تامین حقوفق فلسطینیان تاکید می کند.