سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی در گفتگوی تلفنی با دونالد ترامپ، نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، از آرزوی کشورش برای توسعه روابط راهبردی با آمریکا سخن گفت.
ملک سلمان گفت: ریاض مشتاق توسعه روابط راهبردی با آمریکا و همکاری برای استقرار صلح و ثبات در خاورمیانه و جهان است.
با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مقامات کشورهای مختلف، واکنش های متفاوتی نشان دادند.
علت اصلی این واکنش های متفاوت، دیدگاه هایی است که دونالد ترامپ در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرد.
دونالد ترامپ در تبلیغات خود، از جنگ آمریکا علیه عراق، حمایت از تروریست ها در سوریه، مشارکت در جنگ یمن و به طور کلی از هزینه های نظامی آمریکا در کشورهای دیگر انتقاد کرد. ترامپ همچنین عنوان کرد که برای پایان دادن به بحران سوریه با روسیه همکاری خواهد کرد. دونالد ترامپ در عین حال، اظهارات نژادپرستانه ای علیه مسلمانان مطرح کرد.
مجموع اظهارات ترامپ سبب شد تا کشورهای عربی که امنیت خود را وابسته به حمایت های آمریکا می دانند از پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نگران باشند.
در همین راستا، خبرگزاری فرانسه با انتشار گزارشی تبریک ملک سلمان، پادشاه سعودی و دیگر امرای کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به ترامپ را، تلاشی از سوی پادشاهیهای نفتخیز عرب برای گرم کردن مجدد روابط با ایالات متحده آمریکا توصیف کرد.
این در حالی است که برخی منابع خبری نیز در تحلیل دیدگاه های ترامپ نوشتند که سیاست "انزوا گرایانه" دونالد ترامپ و تمایلی که وی برای سهیم کردن متحدان آمریکا در هزینههای دفاعی خارجی این کشور ابراز کرده است، میتواند حاکی از این واقعیت باشد که انتخاب وی به سمت ریاست جمهوری ایالات متحده، به خودی خود باعث احیای مجدد روابط سنتی واشنگتن و کشورهای عرب منطقه نخواهد شد.
روزنامه الریاض عربستان سعودی نیز ضمن واکاوی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نوشت: اظهارات نژاد پرستانه دونالد ترامپ به ویژه موضع گیری وی علیه مسلمانان و پیشنهاد وی مبنی بر ممانعت از ورود آنها به آمریکا، سبب نگرانی ما از انتخاب وی به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا شد.
البته این روزنامه عربستانی ابراز امیدواری کرد که دیدگاه ترامپ تنها مصرف انتخاباتی داشته باشد و در عمل وی چنین دیدگاهی درباره مسلمانان نداشته باشد.
تردیدی نیست که دونالد ترامپ اکنون مانند یک "جعبه سیاه" است، زیرا وی سابقه سیاسی ندارد، تنها یک بازرگان است و از تبلیغات دوران انتخابات نیز نمی توان به عنوان راهبردهای سیاست خارجی دولت وی یاد کرد.
با این حال، حکام عرب به خصوص پادشاهان حوزه خلیج فارس نگران چگونگی روابط شان با آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ هستند.
این موضوع بار دیگر ثابت می کند که کشورهای عربی با وجود هزینه های هنگفتی که صرف امور نظامی می کنند، اما در عمل توانایی کافی برای دفاع از خود را ندراند و امنیت آنها به حمایت قدرت های فرامنطقه ای به خصوص آمریکا وابسته است.