ایران پرس- روسیه در دو دهه اخیر گام های قابل توجهی برای باززیابی قدرت اقتصادی و نظامی خود و قرار گرفتن در تراز قدرت بین المللی برداشته و در این راستا اقداماتی برای ایجاد و گسترش روابط نظامی با کشورهای آمریکای لاتین انجام داده است.

هدف مسکو ، حضور نظامی در نیمکره غربی و تقویت دولت های چپگرای این منطقه است.

روسیه همواره نگاه خاصی به کوبا داشته و در چند سال اخیر با سفرهای مقامات ارشد روسیه به این کشور جزیره ای، گام های قابل توجهی برای تقویت دوباره همکاری های نظامی و تسلیحاتی بین دو کشور برداشته شده است.

در این راستا یک مقام سرویس فدرال همکاری های نظامی- فنی روسیه از امضای قراردادی بین مسکو و هاوانا درباره مدرن‌سازی صنایع نظامی کوبا خبر داد.

"آناتولی پونچوک" معاون مدیر سرویس فدرال همکاری‌های نظامی- فنی روسیه اعلام کرد، روسیه و کوبا قراردادی برای مدرن‌سازی صنایع نظامی کوبا امضا کردند که در اجرای آن کوبا اعتباری به ارزش 38 میلیون یورو از طرف روسیه دریافت می‌کند. 

مسکو قرار است در چارچوب این قراداد مهم نظامی، فناوری و تجهیزاتی را که قبلا در اختیار کوبا قرار داده است مدرن‌سازی کند و اقداماتی را در جهت تحویل تجهیزات جدید، جبران کمبود ها و تکمیل آنها انجام دهد.

روسیه در سال های اخیر به طور آشکار در پی گسترش همکاری های نظامی و امنیتی با کوبا بوده است. "
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه بارها بر گسترش روابط راهبردی مسکو و هاوانا تاکید کرده است.

"رائول کاسترو" رئیس جمهور سابق کوبا نیز بر ادامه مسیر دو کشور در زمینه مشارکت راهبردی همه جانبه تاکید کرده بود.

بخشودگی 90 درصد از بدهی کوبا به شوروی بخشی از تلاش های مسکو برای احیای روابط با هاوانا به شمار می رود.

با این حال، محور مهمی که به تقویت این همکاری ها کمک کرده، رویکرد مشابه دو کشور در زمینه مسائل امنیت منطقه‌ای و جهانی است.

شواهد حاکی است که روابط روسیه و کوبا به سرعت در حال احیا است و سفر پوتین در ژوئیه 2014 به هاوانا نیز به تقویت بیش از پیش روابط دو کشور منجر شد.

در نوامبر 2018 نیز "میگل دیاز کانل" رئیس جمهور کوبا با "ولادیمیر پوتین" دیدار کرد.

در این دیدار، همکاری دو کشور در عرصه های مختلف از جمله در حوزه نظامی، در دستور کار مذاکرات مقامات بلندپایه دو کشور قرار داشت.

هر چند پوتین بعد از این دیدار اعلام کرد که تمرکز دو طرف گسترش روابط اقتصادی و صنعتی است، اما دیدار "یوری بوریسوف" معاون نخست وزیر روسیه در امور نظامی و صنایع دفاعی با رئیس جمهور کوبا در ارتباط با همکاری های متقابل در حوزه نظامی بود.

توافقنامه همکاری فنی- نظامی بین روسیه و کوبا در دسامبر 2016 امضا شد.

این توافق، چهارساله است و در آن زمینه های همکاری دو کشور در عرصه نظامی مشخص شده است. امضای این توافقنامه در راستای هدف کلی روسیه به منظور گسترش حوزه نفوذ خود در ورای مرزهای این کشور و ایفای نقش به عنوان  قدرت بین المللی صورت گرفته است.

اکنون انتظار می رود که با توجه به مذاکرات صورت گرفته بین مقامات ارشد دو کشور، روسیه به زودی پایگاه نظامی تعطیل شده این کشور  در کوبا یعنی پایگاه نظامی "لوردس" Lourdes را دوباره فعال کند.

"ایگور کوروتچنکو" عضو شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه در این باره گفته است: روسیه نباید در برابر خروج آمریکا از پیمان موشکی ساکت بنشیند و راه اندازی مجدد پایگاه "لوردس" درس خوبی به سیاستمداران خصومت طلب آمریکایی خواهد داد.

به نظر می رسد روسیه قصد دارد در چارچوب تقابل با آمریکا نه فقط حضور نظامی خود را در نیمکره غربی از جمله کشورهای نزدیک ایالات متحده افزایش دهد؛ بلکه مصمم است در راستای حمایت از دولت های مخالف سلطه آمریکا مانند ونزوئلا، کوبا، نیکاراگوئه و بولیوی روابط نظامی و تسلیحاتی خود را با آنها گسترش دهد.

این، بی تردید خبر خوبی برای دولت ترامپ نیست که در یک سال اخیر به میزان قابل توجهی به اقدامات مداخله گرانه خود در این کشورها با هدف براندازی روسای جمهور و دولت های چپ گرا و مخالف هژمونی آمریکا افزوده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117/118

بیشتر بخوانید: 

تشدید فشارهای دولت ترامپ علیه کوبا با اعلام تحریم جدید/ تحلیل

ریابکوف: روسیه برای کمک به ونزوئلا و کوبا همه تلاشش را به کار می گیرد

تاکید کوبا و روسیه بر گسترش روابط