ایران پرس: همه گیری ویروس کرونا در اروپا، باعث شده تا شکاف ها و کاستی ها در اتحادیه اروپا بسیار بیش از گذشته نمایان شوند.

سیدرضا میرطاهر- سران کشورهای این اتحادیه به خوبی از اهمیت چالش های ناشی از همه گیری کرونا به ویژه پیامدهای مالی و اقتصادی آن آگاه بوده و تلاش می کنند تا با تدابیر و اقداماتی در سطح اروپا با این معضل بی سابقه مقابله کنند.

در این راستا در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل که روزجمعه 17 ژوئیه پس از ماه‌ها با حضور سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا آغاز شد، راه‌های مقابله با بحران مالی ناشی از شیوع ویروس کرونا بررسی می‌شود.

 

موضوع این نشست تعیین بودجه اتحادیه اروپا و هم چنین تخصیص کمک‌های مالی به کشور‌های عضو جهت مقابله با بحران مالی ناشی از همه گیری ویروس کرونا است.

در این نشست که جمعه و شنبه طی دو روز برگزار می شود، سران27 کشور اتحادیه اروپا و روسای کمیسیون اروپا و شورای اروپا حضور دارند.

موضوع اصلی مذاکرات سران اروپایی کسب توافق در زمینه نحوه اهدای کمک مالی 750 میلیارد یورویی برای مقابله با ویروس کرونا به کشور‌های عضو و بازپرداخت آن خواهد بود.

نقش مهم آلمان در تصمیمات کرونایی اروپا

پیش از برگزاری این نشست، که پس از ماه‌ها با حضور سران اروپایی و به صورت حضوری برگزار می‌شود، آنها قول همکاری برای یافتن یک راه حل مشترک به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی ناشی از آن را داده اند.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که آلمان مهم ترین قدرت اقتصادی اروپا ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد و این موضوع مسئولیت‌های آنگلا مرکل صدراعظم آلمان را دوچندان می‌کند، در واقع وی نقش مهمی در تصمیم گیری نهایی در باره موضوع اصلی این نشست دارد.

هرچند صدراعظم آلمان در بدو ورود به بروکسل اعلام کرد که آلمان آمادگی دارد در تمام زمینه‌ها با کشور‌های عضو در این شرایط بحرانی همکاری کرده و همبستگی خود را نشان دهد، با این همه وی درباره چشم انداز موفقیت نشست سران اتحادیه اروپا موضع محتاطانه ای اتخاذ کرده و تاکید کرد که انتظار مذاکرات بسیار بسیار دشواری را در این نشست دارد. 

به گفته مرکل؛ مواضع کشورهای عضو اتحادیه اروپا بسیار بسیار با هم متفاوت است و برای یک توافق به آمادگی واقعا بالایی نیاز است.

وی تاکید کرد که در این شرایط نمی تواند پیش بینی کند که آیا این بار کشورها به توافقی درباره بسته اقتصادی کرونایی اتحادیه اروپا خواهند رسید؟

سران کشورهای اتحادیه اروپا درباره نحوه بازپرداخت وام اهدایی صدها میلیارد یورویی اتحادیه اروپا اختلاف‌های اساسی دارند.

کمیسیون اروپا یک طرح کمکی 750 میلیارد یورویی را برای کمک به اقتصادهای اروپایی آسیب دیده بر اثر بحران کرونا اختصاص داده که حدود 500 میلیارد یورو به عنوان وام بلاعوض و 250 میلیارد یورو هم به عنوان وام به آن ها پرداخت می شود.

این اختلاف اساسا بین کشورهای قدیمی وثروتمند این اتحادیه با اعضای جدید و نسبتا فقیر یا کشورهای بحران زده کرونایی آن است.

کشور‌های موسوم به جنوبی اتحادیه اروپا، ایتالیا و اسپانیا، خواهان دریافت وام‌های مالی و بازپرداخت آن در درازمدت هستند؛ بدون آن که ناگزیر به اجرای سیاست های سخت گیرانه  جدید و ریاضت اقتصادی باشند.

درمقابل اتریش، دانمارک، سوئد و هلند، کشور‌های موسوم به گروه کشور‌های شمالی و ثروتمند اروپایی، مخالف اعطای کمک های بلاعوض به کشورهای بحران زده از کرونا بوده و خواهان پرداخت وام‌های اروپایی درکوتاه مدت و اتخاذ سیاست ریاضت اقتصادی از سوی کشور‌های بدهکار عضو اتحادیه اروپا هستند.

در واقع نخستین نشست سران کشورهای اتحادیه اروپا پس از ماه ها، به صحنه زورآزمایی بین کشورهای ثروتمند و کشورهای بحران زده و فقیر اتحادیه اروپا و در واقع به آزمونی برای سنجش اعتبار اصول اساسی این اتحادیه به ویژه همبستگی و همگرایی اروپایی تبدیل شده است.

همه گیری کرونا نشان داد که کشورهای اروپایی هر کدام راه خود دراین زمینه را پیش گرفته و توجه چندانی به منافع و اقدام جمعی برای مقابله با این بیماری مرگبار ندارند.

برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا و اسپانیا بیشترین آسیب انسانی را از همه گیری کرونا متحمل شده اند و از بی توجهی سایر کشورهای اروپایی به وضعیت خود انتقاد کرده اند. همین مساله باعث شده تا امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، اعلام کند که برگزاری نشست سران کشورهای اتحادیه اروپا در این مقطع زمانی لحظه‌ای سرنوشت ساز برای اروپا است. 

به گفته مکرون، نشست سران کشور‌های اتحادیه اروپا... در واقع لحظه راستی آزمایی و سرنوشت ساز برای اروپا است. 

به همین دلیل "اورزولا فون در لاین" رئیس کمیسیون اروپا درباره شکست نشست سران کشورهای اتحادیه اروپا و تبعات آن هشدار داده است. 

فون در لاین در آستانه آغاز گفت وگوها در این باره در بروکسل گفت: همه دنیا نگاه می کنند تا ببینند آیا ما می توانیم مشترکا در برابر این بحران بایستیم و بر بحران اقتصادی مرتبط با این بیماری غلبه کنیم؟